

Brynzové halušky
Suroviny
- 1,5 kg brambor
- 0,5 kg hladké mouky
- 2 vejce
- 2 lžičky soli
- 250 g slaniny
- 200 g brynzy
- 1 kelímek zakysané smetany
Postup přípravy receptu
Oloupané syrové brambory najemno nastrouháme, přidáme mouku, vejce a sůl. Umícháme tuhé těsto, které přes cedník na halušky propasírujeme do vařící osolené vody. Kdyby se zdálo, že těsto je příliš řídké, tak jej zahustíme ještě moukou. Na zkoušku dáme do vody kousek těsta, když se nerozvaří, máme těsto tak akorát. Vaříme asi deset minut.
Hotové halušky přecedíme a v sítku ihned proplachujeme horkou vodou.
Slaninu nakrájíme na kostičky na pánvi rozškvaříme. Brynzu smícháme se smetanou a zlehka prohřejeme v kastrole, až vznikne hladká kaše. Na talíř dáme porci halušek, přidáme rozehřátou brynzu a nakonec slaninové škvarky a trochu vyškvařeného tuku.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Brynzové halušky
-
musí to být dobré
-
přesne jak píše De Facto do halušek teda s brynzou a nebo se zeli nedávam vajičko, tehdy jsou pravé Slovenské halušky- strapačky a taky brynzu nezahřívam
-
tejaja: přesne jak píšete to jsou pravé halušky, zde se říka Strapačky když jsou se zelím a brynzové klasika halušky supr, vím to že ted žiju na Slovvensku
-
A toto je to samé.
Ale to vejce ...NO
-
Čaute, i já dávám vejce těsto udělám řidší a vykrajuju lžíčkou a házím do vroucí vody, mouku dávám polohrubou, nejsou po uvaření tak "matlavý", brynzu nahrazuji nivou, jak nemáš salaš, obchodníci nevědí, co by za brynzu chtěli
, jasně a zelíčko, jen tak, žádná tepelná úprava, pěkně syrové, halušky promíchám s oškvařenou slaninkou a zelím, dám na talíře a zasypu nivou
-
Nadia22: Máš pravdu, tak sa varia halušky, ako píšeš. Akurát my vodu zo zemiakov nedávame preč, škoda minerálov.
A vajíčko tam nepatrí. U nás sa robia aj s kapustou ako píšeš, aj s kyslou kapustou, tvarohom, s kalerábom...recepty tu mám.
-
Moje maminka pochazi od Nitry. Ta delala halusky tak, ze z nastrouhanych brambor vymackala vodu, a potom prisypavala polohrubou mouku, az mela testo patricne konzistence - nedavala vajicko. Nepasirovala je pres sito, ale testo davala na prkynko, prkynko na okraj hrnce a rychle odkrajovala nudlicky primo do varici vody. Kdyz vyplavaly, nechala je jeste varit asi tri minuty. (prepasirovane kousky pres sitko jsou mnohem mensi, proto se musi vybrat hned, jak vyplavou)Taky je delala s brynzou a slaninou, ale taky s prazenym zelim, a
ty jsme meli nejradeji. Tak je delala taky jeji maminka a ja taktez. Varim uz 40 let, vyzkousela jsem mnoho zpusobu, ale tento mame nejradeji, hlavne s tym zelim...
-
velice dobri mám ráda škoda že tadi čehák neni brinza musim shánet
irena gombarova jablonec nad jizerou
-
Geniální jídlo, které svět ještě neobjevil!
-
Já těsto připravuji tak, že po nastrouhání brambor vodu kterou brambory pustí sleju a trošku brambory ještě rukou stlačím a pak postupuju klasicky polohrubá mouka s hladkou asi tak na polovinu,vajíčko a špetku soli, toť vše a nemám problém. Přeji všem dobrou chuť.
-
DeFacto - nevím jistě, zda se tam vejce dává nebo ne, myslím si že ano. Poměr brambory-mouka asi taky nemusí být nijak stryktně dáno. Každopádně ty více bramborové jsou chuťově lepší. Moje SLOVENSKÁ babička je také dělala více do bramborova.
-
přidala jsem dnes foto,dělám je skoro stejně,ale brnyndzu neohřívám..dávám jí hned na talíř
-
Zohrievať bryndzu je hriech. Bryndza musí byť nepasterizovaná. Bryndza obsahuje veľa probiotík, ktoré majú veľmi priaznivé účinky na organizmus. Zahrievanie bryndze ničí probiotiká, a tým jej kvalitu ako zdravej potraviny.
-
komiva (neregistrovaný/á), halušky varím často...princíp je zrejme v tom, že do vriacej vody dávaj - hádž cesto - naraz malé množstvo a malé kúsky a ihneď ako vyplávajú na povrch, vyberaj. (Nie že do vody nahádžeš celú misu cesta) A cesto nemá byť moc riedke. A zásadne robím z polohrubej a dávam aj vajce.
Nevzdávaj to, raz na to prídeš. -
Obdivuji všechny kuchařky, které umí uvařit halušky. Autor příspěvku DeFacto píše, že se do halušek nedává vejce - tak to před tímto receptem smekám. Já jsem vyráběla halušky za celý život 3x a vždy z toho byla rozvařená kaše, která se nedala využít ani na polévku (a to jsem do toho vejce přidala). Asi jsem opravdu neschopná.