Brynzové halušky

Jitka a Vlastik Kuchař:

Bramborová jídla 24 názorů

57

Suroviny

1,5 kg nrambory
0,5 kg hladká mouka
2 vejce
2 lžičky soli
250g slaniny
200 g brynzy
zakysaná smetana - 1 kelímek
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané syrové brambory najemno nastrouháme, přidáme mouku, vejce a sůl. Vymícháme tuhé těsto, které přes cedník na halušky propasírujeme do vařící osolené vody. Kdyby se nám zdálo, že těsto je příliš řídké, tak jej dohustíme ještě moukou. Na zkoušku dáme do vody kousek těsta, když se nerozvaří, máme těsto tak akorát. Vaříme asi deset minut.

  2. Hotové halušky přecedíme a v sítku ihned proplachujeme horkou vodou.

  3. Slaninu nakrájíme na kostičky na pánvi rozškvaříme. Brynzu smícháme se smetanou a zlehka prohřejeme v kastrole, až vznikne hladká kaše. Na talíř dáme porci halušek, přidáme rozehřátou brynzu a nakonec slaninové škvarky a trochu vyškvařeného tuku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 19 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Brynzové halušky

  • duchacek duchacek

    :-K:-K:-K:-K:-K:-K
    A toto je to samé.

    Ale to vejce ...NO :-?
    :-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Jana Chodorová Jana Chodorová(neregistrovaný)

    Čaute, i já dávám vejce těsto udělám řidší a vykrajuju lžíčkou a házím do vroucí vody, mouku dávám polohrubou, nejsou po uvaření tak "matlavý", brynzu nahrazuji nivou, jak nemáš salaš, obchodníci nevědí, co by za brynzu chtěli:-//, jasně a zelíčko, jen tak, žádná tepelná úprava, pěkně syrové, halušky promíchám s oškvařenou slaninkou a zelím, dám na talíře a zasypu nivou:-p

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Nadia22: Máš pravdu, tak sa varia halušky, ako píšeš. Akurát my vodu zo zemiakov nedávame preč, škoda minerálov. :-) A vajíčko tam nepatrí. U nás sa robia aj s kapustou ako píšeš, aj s kyslou kapustou, tvarohom, s kalerábom...recepty tu mám.;-)

    Odpovědět

  • Nadia22 Nadia22

    Moje maminka pochazi od Nitry. Ta delala halusky tak, ze z nastrouhanych brambor vymackala vodu, a potom prisypavala polohrubou mouku, az mela testo patricne konzistence - nedavala vajicko. Nepasirovala je pres sito, ale testo davala na prkynko, prkynko na okraj hrnce a rychle odkrajovala nudlicky primo do varici vody. Kdyz vyplavaly, nechala je jeste varit asi tri minuty. (prepasirovane kousky pres sitko jsou mnohem mensi, proto se musi vybrat hned, jak vyplavou)Taky je delala s brynzou a slaninou, ale taky s prazenym zelim, a :-)ty jsme meli nejradeji. Tak je delala taky jeji maminka a ja taktez. Varim uz 40 let, vyzkousela jsem mnoho zpusobu, ale tento mame nejradeji, hlavne s tym zelim...

    Odpovědět

  • irena gombarova irena gombarova(neregistrovaná)

    velice dobri mám ráda škoda že tadi čehák neni brinza musim shánet:-((:-((irena gombarova jablonec nad jizerou:-((:yes::-//

    Odpovědět

  • badak badak

    Geniální jídlo, které svět ještě neobjevil!

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    Já těsto připravuji tak, že po nastrouhání brambor vodu kterou brambory pustí sleju a trošku brambory ještě rukou stlačím a pak postupuju klasicky polohrubá mouka s hladkou asi tak na polovinu,vajíčko a špetku soli, toť vše a nemám problém. Přeji všem dobrou chuť.

    Odpovědět

  • J.D. J.D.(neregistrovaný)

    DeFacto - nevím jistě, zda se tam vejce dává nebo ne, myslím si že ano. Poměr brambory-mouka asi taky nemusí být nijak stryktně dáno. Každopádně ty více bramborové jsou chuťově lepší. Moje SLOVENSKÁ babička je také dělala více do bramborova.

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    přidala jsem dnes foto,dělám je skoro stejně,ale brnyndzu neohřívám..dávám jí hned na talíř ;-)

    Odpovědět

  • Miro Miro(neregistrovaný)

    Zohrievať bryndzu je hriech. Bryndza musí byť nepasterizovaná. Bryndza obsahuje veľa probiotík, ktoré majú veľmi priaznivé účinky na organizmus. Zahrievanie bryndze ničí probiotiká, a tým jej kvalitu ako zdravej potraviny.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    komiva (neregistrovaný/á), halušky varím často...princíp je zrejme v tom, že do vriacej vody dávaj - hádž cesto - naraz malé množstvo a malé kúsky a ihneď ako vyplávajú na povrch, vyberaj. (Nie že do vody nahádžeš celú misu cesta) A cesto nemá byť moc riedke. A zásadne robím z polohrubej a dávam aj vajce.
    Nevzdávaj to, raz na to prídeš.

    Odpovědět

  • komiva komiva(neregistrovaná)

    Obdivuji všechny kuchařky, které umí uvařit halušky. Autor příspěvku DeFacto píše, že se do halušek nedává vejce - tak to před tímto receptem smekám. Já jsem vyráběla halušky za celý život 3x a vždy z toho byla rozvařená kaše, která se nedala využít ani na polévku (a to jsem do toho vejce přidala). Asi jsem opravdu neschopná.

    Odpovědět

  • DeFacto DeFacto(neregistrovaný)

    Neviem síce kto tento recept písal, ale do slovenských bryndzových halušiek sa nedáva ŽIADNE vajce. A dáva sa 1 kg hladkej múky a 3-4 stredne veľké zemiaky. ;-) Takže by autor článku mal opraviť názov na Zemiakové halušky.

    Odpovědět

  • Arween Arween(neregistrovaný)

    Doma mi chybela hladká mouka, tak jsem misto ni pouzila vetsi mnozstvi polohrube mouky a halusky byly vynikajici :-8

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    V jednoduchosti je síla. Jako novinku registruji prohřátí brynzy se zakyslou smetanou. Dávám si do oblíbených, určitě vyzkouším, dal jsem bodík a palec nahoru:yes::yes::yes:

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: halušky halušky originál recept halušky těsto bryndzové halušky těsto na halušky halušky s brynzou recept halušky recept halušky s brynzou recept halušky bryndzové halušky-slovenský recept brinzove halusky halušky z syrových brambor halušky s brynzou a slaninou bramborové halušky s brynzou bryndzové halušky recept halušky s brynzou se zelím a slaninou recept na těsto na halušky recept na halusky s brynzou slovenske bryndzove halusky haluškové těsto

Zapomněl/a jsem heslo