Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brynzové halušky

Brynzové halušky jsou velmi známé jídlo ze slovenských kolib. Můžeme si ho ale hravě uvařit i doma. Brynzové halušky si nejlépe vychutnáte v pozdním jaru, kdy je brynza nejkvalitnější. Potěšte své blízké výborným jídlem.

Hodnocení receptu je 4,6 (12×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 10 min

50 min (40 min příprava + 10 min tepelná úprava)

25. 3. 2008 17:48

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie25 069 kJ / 5 992 kcal
Bílkoviny160,26 g
Tuky308,19 g
Vláknina48,00 g
Cholesterol 863 mg
Sodík 12,55 g
Sůl31,28 g
Sacharidy620,20 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Reny2

14. 6. 2021 17:22

Takže....moje babička (nagymama) žila na Slovensku v Rimavské Sobotě....maminka se tam narodila a obě vajíčko nedávaly a přidávaly polohrubou mouku......a jejich rady vždy byly ... za 1) nikdy nevařit déle než 3-5 minut.....prý by se rozvařily.....za 2) nikdy neproplachovat a za 3) to podivné něco čím pak polévají ve videu by nikdy na halušky nelily.....z rozškvařené slaniny tím tukem trochu polily halušky a brynzu jen rozdrobit a zamíchat.....ona tím teplem krásně povolí a je suprová.....může se přidat ta kys.smetana a já ji mám ráda i navrch a tu slaninku.....dělaly se u nás i halušky s praženým zelím, nebo tvarohem.....znám i s kys.zelím a uzeným,nebo se sýrem.....;-)

Iwonek Iwonek

17. 7. 2020 17:47

musí to být dobré<3

marie244

21. 6. 2020 11:31

přesne jak píše De Facto do halušek teda s brynzou a nebo se zeli nedávam vajičko, tehdy jsou pravé Slovenské halušky- strapačky a taky brynzu nezahřívam

marie244

21. 6. 2020 11:24

tejaja: přesne jak píšete to jsou pravé halušky, zde se říka Strapačky když jsou se zelím a brynzové klasika halušky supr, vím to že ted žiju na Slovvensku:yes:

duchacek

6. 11. 2016 15:46

:-K:-K:-K:-K:-K:-K
A toto je to samé.

Ale to vejce ...NO :-?
:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Jana Chodorová

4. 2. 2016 12:15

Čaute, i já dávám vejce těsto udělám řidší a vykrajuju lžíčkou a házím do vroucí vody, mouku dávám polohrubou, nejsou po uvaření tak "matlavý", brynzu nahrazuji nivou, jak nemáš salaš, obchodníci nevědí, co by za brynzu chtěli:-//, jasně a zelíčko, jen tak, žádná tepelná úprava, pěkně syrové, halušky promíchám s oškvařenou slaninkou a zelím, dám na talíře a zasypu nivou:-p

tejaja tejaja (moderátorka)

31. 1. 2016 07:34

Nadia22: Máš pravdu, tak sa varia halušky, ako píšeš. Akurát my vodu zo zemiakov nedávame preč, škoda minerálov. :-) A vajíčko tam nepatrí. U nás sa robia aj s kapustou ako píšeš, aj s kyslou kapustou, tvarohom, s kalerábom...recepty tu mám.;-)

Nadia22 Nadia22

30. 1. 2016 23:33

Moje maminka pochazi od Nitry. Ta delala halusky tak, ze z nastrouhanych brambor vymackala vodu, a potom prisypavala polohrubou mouku, az mela testo patricne konzistence - nedavala vajicko. Nepasirovala je pres sito, ale testo davala na prkynko, prkynko na okraj hrnce a rychle odkrajovala nudlicky primo do varici vody. Kdyz vyplavaly, nechala je jeste varit asi tri minuty. (prepasirovane kousky pres sitko jsou mnohem mensi, proto se musi vybrat hned, jak vyplavou)Taky je delala s brynzou a slaninou, ale taky s prazenym zelim, a :-)ty jsme meli nejradeji. Tak je delala taky jeji maminka a ja taktez. Varim uz 40 let, vyzkousela jsem mnoho zpusobu, ale tento mame nejradeji, hlavne s tym zelim...

irena gombarova

9. 7. 2015 13:14

velice dobri mám ráda škoda že tadi čehák neni brinza musim shánet:-((:-((irena gombarova jablonec nad jizerou:-((:yes::-//

badak badak

16. 3. 2013 23:54

Geniální jídlo, které svět ještě neobjevil!

Hanka

13. 1. 2013 00:35

Já těsto připravuji tak, že po nastrouhání brambor vodu kterou brambory pustí sleju a trošku brambory ještě rukou stlačím a pak postupuju klasicky polohrubá mouka s hladkou asi tak na polovinu,vajíčko a špetku soli, toť vše a nemám problém. Přeji všem dobrou chuť.

J.D.

6. 6. 2012 08:21

DeFacto - nevím jistě, zda se tam vejce dává nebo ne, myslím si že ano. Poměr brambory-mouka asi taky nemusí být nijak stryktně dáno. Každopádně ty více bramborové jsou chuťově lepší. Moje SLOVENSKÁ babička je také dělala více do bramborova.

savlinka savlinka

15. 2. 2012 18:08

přidala jsem dnes foto,dělám je skoro stejně,ale brnyndzu neohřívám..dávám jí hned na talíř ;-)

Miro

3. 2. 2012 15:15

Zohrievať bryndzu je hriech. Bryndza musí byť nepasterizovaná. Bryndza obsahuje veľa probiotík, ktoré majú veľmi priaznivé účinky na organizmus. Zahrievanie bryndze ničí probiotiká, a tým jej kvalitu ako zdravej potraviny.

magdalenka magdalenka

10. 12. 2010 17:33

komiva (neregistrovaný/á), halušky varím často...princíp je zrejme v tom, že do vriacej vody dávaj - hádž cesto - naraz malé množstvo a malé kúsky a ihneď ako vyplávajú na povrch, vyberaj. (Nie že do vody nahádžeš celú misu cesta) A cesto nemá byť moc riedke. A zásadne robím z polohrubej a dávam aj vajce.
Nevzdávaj to, raz na to prídeš.

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Naše kuchařka 2

Nově v prodeji!

Koupit

Marie

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: halušky halušky s brynzou halušky originál recept halušky těsto bryndzové halušky těsto na halušky halušky recept halušky s brynzou recept bryndzové halušky-slovenský recept recept halušky brinzove halusky bramborové halušky s brynzou bryndzové halušky recept halušky s brynzou a slaninou halušky z syrových brambor halušky s brynzou se zelím a slaninou slovenské halušky s brynzou recept na halusky s brynzou recept na těsto na halušky slovenske bryndzove halusky

Suroviny: brambory, mouka hladká, vejce, sůl, slanina, brynza, smetana zakysaná

TopRecepty.cz

Brynzové halušky

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o4z