Strapačky s uzeným masem a kysaným zelím

Vareniste.cz Kuchařka: Vareniste.cz

Doba přípravy: 30 4 porce Bramborová jídla 38 názorů

Suroviny

Těsto:
1 kg brambor
5 vajec
250 g polohrubé mouky
Strapačky:
2 střední cibule
200 g uvařeného uzeného masa
400 g kysaného zelí
3 lžíce sádla
4 lžíce krupicového cukru
sůl
pepř
2 lžíce pokrájených lístků hladkolisté petržele na posypání
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nastrouháme na jemném struhadle a ještě trochu rozmixujeme.

  2. Smícháme s moukou, vejci a osolíme.

  3. Přes síto (na halušky) protlačujeme těsto do hrnce s osolenou vařící vodou. Když noky vyplavou, vaříme ještě půl minuty. Scedíme a necháme okapat.

  4. Na rozehřátém sádle necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli a uzené maso.

  5. Přidáme okapané zelí, ochutíme solí, pepřem a cukrem.

  6. Nakonec přidáme uvařené noky a promícháme. Na talíři dozdobíme petrželí.

Poznámka

Recept vařím z kuchařky Poklady klasické české kuchyně jejíž autorem je Roman Vaněk.

Strapačky často vařím pro rodiče, a bohatě stačí jídlo připravit ze čtvrtiny dávky. Používám asi dvě střední brambory, 1 vejce a mouku přidávám podle potřeby. Než těsto protlačuju do vařící vody, zkusím, zavařit lžičku těsta na zkoušku, jestli se nebude rozvářet.

Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 396 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Strapačky s uzeným masem a kysaným zelím

  • Rozmaryna Rozmaryna

    casino: Máte naprostou pravdu, mám tu kuchařku a první pokus dopadl stejně. Je třeba přidat mouku, podle mně je v kuchařce váhová chyba. Podle mně , ten kdo tu ten recept dal, ho nikdy nezkoušel uvařit.

    Odpovědět

  • Rozmaryna Rozmaryna

    Tak já jsem strapačky vařila poprvé v životě podle kuchařky Romana Vaňka Poklady klasické české kuchyně a vařím je od té doby pravidelně. Ale recept jsem si musela upravit. Když jsem to vařila poprvé, tak jsem nevylila vodu, kterou brambory pustí, protože to nebylo uvedeno v receptu a po přidání vajec na to nestačilo jen 250 g mouky, musela jsem přidat opravdu hodně mouky navíc a ještě i Solamyl. Od té doby vím, že vodu z brambor musím vylít. I tak je na 5 vajec a mokré brambory 250 g mouky strašně málo a takové strapačky se ve vařící vodě úplně rozpadnou, takže dávám mouky víc a ještě přidávám i Solamyl, dle jeho rady v této kuchařce. A navíc dávám i více zelí a více uzeného masa. Udělat to přesně dle jeho receptu nejde bez ohledu na to, jestli se použijí nové brambory nebo nebo uskladněné brambory na zimu.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Nedá sa presne odhadnúť (u halušiek alebo strapačiek) presný pomer surovín. Zemiak nastrúham, zalejem trochou vody, pridám 1 vajce a postupne pridávam polohrubú múku. Cesto má byť relatívne husté, nemá rýchlo prepadnúť cez otvory haluškára. Ak hustotu neodhadnem, pridám múku alebo trochu vody. Cesto nenechávam dlho stáť, aby sa neťahalo - lepok. A dôležitá vec- naraz nevyvariť veĺké množstvo cesta, vždy na viackrát. Zbytočne sa ochladzuje voda a predlžuje pobyt neuvarených halušiek vo vode. Po vzkypení a vyplávaní na povrch hneď vyberať.

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Ja davam na 750g jemne strouhanych brambor cca 200-250g polohrube mouky, vim, ze vejce se nedava, pry jsou pak halusky po uvareni tuzsi.Ja se priznam, ze ho obcas pridavam.Ale tedy jedno.
    Nemixuji.

    Odpovědět

  • casino casino

    cecilka:
    Tak jsem to zkusil:-)
    Z pětinové dávky:-)
    Nevzpomínám si, že bych kdy dělal halušky, takže nejsem předpojatý:-)
    Z těsta (nemixovaného) by děti mohly ještě i plácat esenbáčky:-8 ale po uvaření to vypadalo skoro jako toto:http://www.toprecepty.cz/recept/45203-zeleninovy-k..., sem tam střapatý cucek co se tvářil jako ňok:-)
    Z těsta (mixovaného) už by se po uvaření a proplachu vodou sem tam cosi podobného nokům i dalo vypreparovat, ale haluškům se to podobalo asi jako žížala stonožce:-)
    Samozřejmě TO nedám psům (nééé že bych se bál o jejich život:-) ale uklohním z TOHO nějakou políffku:-)
    Takže:
    1. Sekl jsem se ve svém odhadu:-8
    2. Jsem žádostiv toho, jak z TOHO autorka rcp "vybruslí":-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Kristova noho, 5 vajec?:-O Tak to jsem ještě neslyšela!! Já jsem halušky většinou dělala bez vajíčka kdysi, pak jsem si řekla, když na to mám :-D a přidala jsem jedno. Ale bez toho, abych četla komentáře ostatních bych tím tak asi zalepila díry ve zdi!:-O. Jaký hrnec na to potřebuji?:-O

    Odpovědět

  • casino casino

    cecilka:
    Já su workoholik, ale né profík:-D
    Jsem si právě říkal, že to přes "haluškovadlo" proteče skoro bez cizího přičinění:-D a že ta jajka to ve finále v tý vroucí lázni podrží zusammen;-)
    Prosím, prosím, voči dělám..., zkuste to:-K Nebo vy nemáte pejska?;-)
    Já už musím za chvíli (jen co dopeču šátečky) na chvíli do "práce";-)

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    casino: prosim , prosim, skuste to urobit aj vy a zistite, ze sa to hodi tak akurat na sparovanie dier v stene. Aj v surovom stave:-D:-D:-D
    P.s. Predpokladam, ze ste profi kuchar=viete si predstavit v jednom kg. zemiakov + 250 Dkg muky 5 vajec??????

    Odpovědět

  • casino casino

    cecilka:
    Prosím, prosím, to už vám nedá moc práce zkusit od každého kousek těsta uvařit...;-)
    No, ať víme, kudy případně cesta nevede:-)
    (tipnu si: poživatelné bude oboje)

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    tejaja:Nikdy sa nehádam, kým nevyskúšam. Dala som si tú robotu a nastrúhala som+rozmixovala 1 kg zemiakov, aj varených aj surových. Autorka totiž neuvádza, v akom stave majú byť. Pridala som 2x 5 vajec a cesto bolo zaujímavé. :-/:-/:-/ Odporúčam každému diskutérovi urobiť to isté a potom polemizovať:-);-):-D
    1974andrea:máte pravdu,výsledok je skutočne český poklad :yes::-D:-D:-D

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    tejaja:Terezko, jak máme reagovat na něco, co je dokonce uvedeno v knížce a autorka to uvedla podle ní ? Třeba je to něco jiného než klasické halušky,nevím ...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    V globále je to jedno, či halušky, či strapačky, zbytočná debata. Nič v zlom. :-)
    Škoda, že nikto nereaguje na tých 5 vajec. :-D

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    1974andrea, chocolate::-D:-D:-D

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    tejaja:Třeba to je právě ten český poklad, že halušky se zelím se u nás jmenujou strapačky :-D

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Moje extchyne byla od Chrudimi a tam meli strapacky;-).

    Kdyz se u spagetky doma rika bramborakum halusky, proc by se u me tchyne nemohlo haluskam se zelim rikat strapacky;-)?

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: strapacky se zelím a uzeným strapacky strapacky se zelim strapacky s uzeným bramborové noky se zelím a uzeným masem bramborové noky se zelím bramborové noky s uzeným masem noky se zelím a uzeným recept strapacky co uvařit z uzeného masa strapacky recept strapacky s uzenym a zelim strapacky se zelim recept noky s uzeným a zelím těsto na strapačky recept na strapacky strapačky se zelím a slaninou recept strapacky se zelím recepty noky s uzeným masem a zelím bramborové noky se zelím a uzeným