Halušky, noky jako příloha

vybusna Kuchařka: vybusna

4 až 5 porcií Přílohy 30 názorů

Suroviny

500 g polohrubá mouka
1 vejce
150 ml mléko + 250 ml voda
1 čajová lžička sůl
ořech másla
Recept si zatím oblíbilo 33 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vodu s mlékem vlijeme do velké mísy a přidáme do ní vejce a sůl. Prošleháme a přimícháváme polohrubou mouku. Těsto zpracujeme dohladka pomocí vařečky, až se dělají bubliny. Těsto je houževnaté a lepivé.

  2. Dáme vařit větší množství vody, osolíme ji a těsto přes haluškovač, pomocí opaku lžíce, pasírujeme do vařící vody. Po naházení halušky ještě povaříme nějakých 5 minut a scedíme je (propláchnu je na sítku horkou vodou z vodovodu).

  3. Dáme do hrnce a hodíme do nich ořech másla. Přikryjeme pokličkou a necháme máslo roztát. Promícháme a podáváme.

Poznámka

Tento s fotopostupom a moje dalsie recepty najdete na

http://chalupnikovi.com/recepty/?p=3922

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 426 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Halušky, noky jako příloha

  • Gurmanek Gurmanek

    Moc dobrý halušky. :yes:<3

    Odpovědět

  • gogyna gogyna

    Halušky jsou výborné a hlavně rychlé lepší jsem nejedla.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    Halušky se povedly a chutnaly nám:yes:. Hodnotím dalším bodíkem:-K

    Odpovědět

  • Oskeruska Oskeruska

    To jsou nejlepší halušky, jaké jsem kdy jedla<3:-K Jemné, nadýchané..moc děkuji za výborný a jednoduchý recept:yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(autorka receptu)

    Anežka: aj u nas na Strednom Sloensku su tiez vsetko halusky.....prilohove, bryndzove, tvarohove, s kapustou...aj zavarka do polievky(noky) su halusky...az na tie rezance...tie sa volaju rezance s makom ;-) Mozno v niketorych castiach to rozlisuju na strapacky a halusky, ale Horehron a Doluhron nie. Je pravda, ze na jedalnych listkoch sa pise strapacky, ale ja osobne nepoznam ziadneho Slovaka, ktory v beznom jazyku toto pomenovanie pouziva, ale ja samozrejme nepoznam vsetkych Slovakov. Ked sa zacalo pomenovanie strapacky mnozit v nasej oblasti viac , tak som sa muselo surovo opytat casnika, co to tie strapacky vlastne su....

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Anežka: To závisí od oblasti Slovenska. Na východe sú to všetko halušky. Na výchiode sa ani pojem strapačky nepoužíva. Dokonca aj rezance s makom sa bežne označujú ako halušky s makom, každý ale vie, o čo sa jedná.;-)

    Odpovědět

  • Anežka Anežka(neregistrovaná)

    tejaja: Slovenské kuchařky často rozlišují halušky (jen z mouky) a strapačky (bramborovo-moučné) . A když jsou dobře urobené, vynikající jsou oboje :-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    casino: halušky sa tvoria lepšie z cesta okamžite po vypracovaní. Ak dlhšie stojí, potom je ťahavé. Ide to, ale jednoduchšie je z cesta neodstáteho. Je jedno, či v ceste je surový strúhaný zemiak, alebo nie je. Ide o lepok - robí to "ťahanie". Ja dám variť vodu a až vtedy miešam cesto a hneď hádžem (halušky).

    Odpovědět

  • casino casino

    Alena Varga:
    No, a nemáte na mysli těsto s bramborami?

    Odpovědět

  • Alena Varga Alena Varga(neregistrovaná)

    Cesto sa nema velmi vypracovavat, prave aby nebolo tak huzevnate a lepive a lepsie sa tvorili halusky.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Je to presne tak ako píše vybusna.;-) Na Slovensku sa názvom halušky označuje viac vecí, písala som to aj ja nižšie. U nás sa dokonca povie, že uvaríme halušky s makom, halušky s orechami...a každému je jasné, že v tomto prípade nepôjde o zemiakové halušky, ktoré sa robia s bryndzou, kapustou a pod, ale že pôjde o rezance - nudle. ;-)

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    spagetka:Souhlasím,ať to má název jaký-koliv,hlavně,že to chutná :-)

    spagetka:

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(autorka receptu)

    Milena: pripustam, ze pre cesku populaciu je nazov halusky zavadzajuci, pretoze si pod tym predstavuju klasicke zemiakove halusky s bryndzou (a pod.) Preto som deklarovala ich odlisnost uz v samotnom nazve...ze su to prilohove halusky, ktore sa robia z muky. Na Slovensku sa nazov halusky bezne uziva aj pre noky, nokerle, specle a podobne.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Milena: zbytečné dohadování se kvůli názvu. Zkrátka uvařte a nazvěte si to dle sebe ;-);-);-) U nás jsou tohle halušky, noky mají pravidelnější tvar, ale přece se nebudeme přít kvůli názvu, dobré to je, a to je důležité :-p:yes:

    Odpovědět

  • Milena Milena(neregistrovaná)

    To jsou nok y ne halušky!!!!:no:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: halusky recept halusky noky příloha špercle halusky s brinzou prilohove halusky nočky jako příloha recept přílohové noky noky recept na halušky halusky noky halusky s makem noky recept spercle recept na prilohove halusky hotovky recepty špecle recept recept halušky sitko na halušky haluskovac halušky přílohové

Zapomněl/a jsem heslo