

Halušky, noky jako příloha
4 až 5 porcií Přílohy 30 názorů
Suroviny
- 500 g polohrubá mouka
- 1 vejce
- 150 ml mléko + 250 ml voda
- 1 čajová lžička sůl
- ořech másla
Postup přípravy receptu
Vodu s mlékem vlijeme do velké mísy a přidáme do ní vejce a sůl. Prošleháme a přimícháváme polohrubou mouku. Těsto zpracujeme dohladka pomocí vařečky, až se dělají bubliny. Těsto je houževnaté a lepivé.
Dáme vařit větší množství vody, osolíme ji a těsto přes haluškovač, pomocí opaku lžíce, pasírujeme do vařící vody. Po naházení halušky ještě povaříme nějakých 5 minut a scedíme je (propláchnu je na sítku horkou vodou z vodovodu).
Dáme do hrnce a hodíme do nich ořech másla. Přikryjeme pokličkou a necháme máslo roztát. Promícháme a podáváme.
Poznámka
Tento s fotopostupom a moje dalsie recepty najdete na
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 878 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Halušky, noky jako příloha
-
Moc dobrý halušky.
-
Halušky jsou výborné a hlavně rychlé lepší jsem nejedla.
-
Halušky se povedly a chutnaly nám
. Hodnotím dalším bodíkem
-
To jsou nejlepší halušky, jaké jsem kdy jedla
Jemné, nadýchané..moc děkuji za výborný a jednoduchý recept
-
Anežka: aj u nas na Strednom Sloensku su tiez vsetko halusky.....prilohove, bryndzove, tvarohove, s kapustou...aj zavarka do polievky(noky) su halusky...az na tie rezance...tie sa volaju rezance s makom
Mozno v niketorych castiach to rozlisuju na strapacky a halusky, ale Horehron a Doluhron nie. Je pravda, ze na jedalnych listkoch sa pise strapacky, ale ja osobne nepoznam ziadneho Slovaka, ktory v beznom jazyku toto pomenovanie pouziva, ale ja samozrejme nepoznam vsetkych Slovakov. Ked sa zacalo pomenovanie strapacky mnozit v nasej oblasti viac , tak som sa muselo surovo opytat casnika, co to tie strapacky vlastne su....
-
Anežka: To závisí od oblasti Slovenska. Na východe sú to všetko halušky. Na výchiode sa ani pojem strapačky nepoužíva. Dokonca aj rezance s makom sa bežne označujú ako halušky s makom, každý ale vie, o čo sa jedná.
-
tejaja: Slovenské kuchařky často rozlišují halušky (jen z mouky) a strapačky (bramborovo-moučné) . A když jsou dobře urobené, vynikající jsou oboje
-
casino: halušky sa tvoria lepšie z cesta okamžite po vypracovaní. Ak dlhšie stojí, potom je ťahavé. Ide to, ale jednoduchšie je z cesta neodstáteho. Je jedno, či v ceste je surový strúhaný zemiak, alebo nie je. Ide o lepok - robí to "ťahanie". Ja dám variť vodu a až vtedy miešam cesto a hneď hádžem (halušky).
-
Alena Varga:
No, a nemáte na mysli těsto s bramborami? -
Cesto sa nema velmi vypracovavat, prave aby nebolo tak huzevnate a lepive a lepsie sa tvorili halusky.
-
Je to presne tak ako píše vybusna.
Na Slovensku sa názvom halušky označuje viac vecí, písala som to aj ja nižšie. U nás sa dokonca povie, že uvaríme halušky s makom, halušky s orechami...a každému je jasné, že v tomto prípade nepôjde o zemiakové halušky, ktoré sa robia s bryndzou, kapustou a pod, ale že pôjde o rezance - nudle.
-
spagetka:Souhlasím,ať to má název jaký-koliv,hlavně,že to chutná
spagetka: -
Milena: pripustam, ze pre cesku populaciu je nazov halusky zavadzajuci, pretoze si pod tym predstavuju klasicke zemiakove halusky s bryndzou (a pod.) Preto som deklarovala ich odlisnost uz v samotnom nazve...ze su to prilohove halusky, ktore sa robia z muky. Na Slovensku sa nazov halusky bezne uziva aj pre noky, nokerle, specle a podobne.
-
Milena: zbytečné dohadování se kvůli názvu. Zkrátka uvařte a nazvěte si to dle sebe
U nás jsou tohle halušky, noky mají pravidelnější tvar, ale přece se nebudeme přít kvůli názvu, dobré to je, a to je důležité
-
To jsou nok y ne halušky!!!!