Jde se grilovat! Na delší párty u grilu počítejte se 400 g masa na dospělou osobu, hodí se i klobásky a nezapomeňte ani na vegetariány
9. 6. 2023 Vaření
Grilovací sezóna je plném proudu, a tak se začínajícím pořadatelům může hodit pár rad, jak se na ni připravit. Plánovat je třeba nejen množství masa a příloh, ale také dochucovadla, nádobí, nápoje a něco sladkého pro děti. Co všechno by nemělo chybět v grilovací výbavě?
Grilování pro přátele je třeba naplánovat
Párty s grilováním patří k oblíbeným letním kratochvílím a staly se už jakousi národní tradicí. Ne každý má však zkušenosti s plánováním grilovačky pro větší počet osob. O tom, jak se vybavit po technické stránce, jsme psali už dříve v článku zaměřeném na péči o gril. Tentokrát se zaměříme na gastronomickou stránku grilování a poradíme, na co byste měli myslet už při nákupu.
Mohlo by vás zajímat
Kolik masa a příloh na osobu?
Gramáž masa, zeleniny, sýrů, klobás, pečiva a dalších pokrmů se nejlépe rozpočítává jako průměr na osobu, a to zejména ve skupině namíchané z mužů, žen i dětí. Každý má jiné preference a jiný apetit, s čímž je třeba počítat při plánování jídla. Také je třeba brát v potaz čas, který je na akci vyhrazen.
Jde-li o grilovaný oběd, kdy se podávají opečené pochoutky jen jako jedno hlavní jídlo, bude množství zcela odlišné, než u grilovačky plánované na celý večer. V takovém případě se může zkonzumovat i trojnásobné množství jídla, obzvlášť podává-li se pivo nebo jiný alkohol, který povzbuzuje chuť k jídlu.
Obecně platí, že u grilování trvající déle než 4 hodiny, je třeba počítat se 2 vydatnými porcemi masa na osobu. Na dospělou osobu bez ohledu na pohlaví počítejte s přibližně 400 g masa, na 1 dítě vyjde asi 200 g. Dbejte také na to, aby v nabídce byly alespoň 2 druhy.
Ženy a děti obvykle preferují kuřecí maso, ale nesmí samozřejmě chybět ani vepřové. Nejoblíbenější klasikou je tučnější krkovice, ze které jsou výborné steaky a která se hodí i na špízy. Plánujete-li i hovězí maso, vybírejte pouze dostatečně odleželé steaky z mladého býka, které jsou na grilování nejvhodnější.
Mohlo by vás zajímat
Ke grilovanému masu neodmyslitelně patří i marináda, do které se naporcované kusy naloží alespoň den předem. To neplatí u hovězího, které z grilu nejlépe chutná jen lehce potřené olejem, se solí a pepřem.
Na vepřové i kuřecí můžete použít univerzální marinádu. Budete na ni potřebovat 5 lžic oleje, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci kečupu, 1 lžičku medu, 2 prolisované stroužky česneku, ½ lžičky soli a ½ lžičky pepře. Množství je samozřejmě třeba přizpůsobit gramáži masa. Milovníci pikantních chutí mohou do marinády přidat 1 lžičku dijonské hořčice nebo mleté chilli.
Přílohy k masu
Ke grilovanému masu nesmí samozřejmě chybět příloha. Počítejte s 1 krajícem chleba na porci a také alespoň s 200 g zeleniny na osobu. Ta může mít podobu již namíchaného salátu, ale někdo může preferovat zeleninu grilovanou. Na gril se nejlépe hodí papriky, cukety, lilky, masitější rajčata a neměla by chybět ani celá kukuřice, kterou ocení zejména děti.
Další nezbytné pochutiny na gril
Může se zdát, že gramáž jídla na osobu uvedená výše už musí i na delší grilovačku stačit. Každý pravidelný účastník grilování však ví, že se neztratí ani pár klobásek a hermelínů grilovaných v alobalu. Ty jsou rychle hotové a mohou posloužit jako mezichody. Sýry jsou ostatně důležité i při přítomnosti vegetariánů.
Univerzální omáčky, dipy a nakládaná zelenina
Na stole nesmí kromě výše uvedených propriet chybět ani kečup, hořčice a různé druhy dipů k masu i zelenině. Zvolit můžete dip jogurtový, tvarohový, sýrový nebo ze zakysané smetany. Přidejte pažitku, petrželku nebo jiné čerstvé bylinky, hodí se i prolisovaný česnek, sladká paprika nebo nadrobno nakrájená nať jarní cibulky. Chutě se dají kombinovat libovolně dle preferencí.
K vepřovému masu a klobáskám ladí čerstvě nastrouhaný křen a pro vyznavače pálivého také ostřejší omáčka typu tabasco. Jistě se neztratí ani kyselé okurky, kozí rohy nebo nakládané zelí, které se ke grilovanému masu rovněž báječně hodí.
Nápoje ke grilovačce
Na pivo zejména pánové ke grilovanému masu jistě nezapomenou, ale myslet je třeba i na pitný režim těch, kteří zlatavému moku neholdují. Střik z bílého vína je na letní párty také oblíbeným drinkem, zejména u žen. Přibalte také pár citrusů na jednoduchou limonádu, ve velkém horku skvěle osvěží mátová nebo okurková limonáda.
Vybavení ke stolování
Při domácí grilovačce si s nádobím a příbory lámat hlavu nemusíte, jinak je tomu u grilování mimo dostupné zdroje. Jednorázové tácky, příbory a kelímky jsou v tomto případě jasnou volbou, nejlépe v ekologičtější papírové variantě. Počítejte s tím, že jich bude třeba 2-3x více, než jaký je počet osob, pokud se grilovačka protáhne.
Určitě také nezapomeňte na dostatek papírových ubrousků, ostré nože na krájení masa, sáčky na odpadky, alobal na grilování sýrů a menších kousků zeleniny.
Grilovaný dezert nejen pro děti
Jsou-li děti součástí grilovací párty, nemělo by se zapomínat ani na něco sladkého. Grilovaný ananas s medem a skořicí jim můžete napíchnou na špejli, aby se jim lépe konzumoval.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Grilování v Česku: Velký přehled, kde a za kolik si zagrilovat ve městě. Někde to jde zadarmo, jinde od 50 korun na hodinu
Grilování levou zadní: Jak na šťavnaté hovězí steaky poradí Ondřej Slanina z Kluků v akci
Vyzkoušeli jsme grilované bůčkové spirály. Marináda s medem zajistí křupavou krustu, na grilu jim stačí pouhých 10 minut
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Na grilování v plné výbavě: 15 věcí, které si rozhodně vezměte s sebou, abyste byli králem či královnou grilovačky
Oblíbené kozí či beraní rohy jsou nejlepší v sladkokyselém nálevu. Takhle snadno se připravují
Jak grilovat hermelín? Aromatickou chuť i vůni zvýrazní marináda, kolečka cibule nebo plátky slaniny. Důležité je sýr dobře zabalit