Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilovačky neodmyslitelně patří k pěknému počasí od jara až do začátku podzimu. Co ale dělat, pokud nemáme vlastní zahrádku ani balkon? Řešením jsou takzvané grillpointy neboli veřejná grilovací místa. Zjistili jsme pro vás, jak najít nejblížší místo pro grilovačku ve vašem okolí, kolik zaplatíte i na co si dát při výběru místa pozor.

Místo pro grilování? Hledejte na online mapách!

Posezení s přáteli u grilovaných pochoutek se už stalo jakousi národní tradicí patřící nejen k létu. Ne každý si však může dovolit rozdělat gril na balkoně, zahradě či terase. Díky mnoha veřejným grilovacím místům je ovšem grilování dostupné úplně pro každého.

Najít veřejné grilovací místo zejména ve větších městech nepředstavuje velký problém. Jsou snadno dohledatelná například na dvou nejpoužívanějších online mapách GoogleMaps a Mapy.cz. Jak na to?

Do vyhledávacího řádku napište slovní spojení grilovací místo + lokalitu, ve které chcete grilovačku uspořádat (např. grilovací místo Brno). Na mapě se vám zobrazí body, na kterých se takováto veřejně dostupná místa nacházejí a po kliknutí na daný bod se otevře pole s více informacemi.

U většiny najdete i fotografie pro bližší představu, zda vám bude okolí vyhovovat. Při výběru zde mohou pomoci i recenze uživatelů, kteří místo navštívili a podělili se o své dojmy.

Veřejné grilovací nebo piknikové místo?

Po vyhledání grilovacích míst na mapách můžete zjistit, že některá nesou název piknikové místo. Rozdíl mezi veřejným grilovacím a piknikovým místem spočívá ve vybavení, které zde na grilovačku naleznete.

Na grilovacím místě by se vždy měl nacházet použitelný gril, na tom piknikovém zpravidla najdete pouze ohniště s posezením, na které si ovšem přenosný gril můžete sami přivézt nebo ohniště využít na opékání špekáčků

Ne všechna veřejná griloviště však můžete navštívit bez rezervace a menšího poplatku za jejich obsazení. Na mapách placená grilovací místa poznáte podle toho, že se v popisku nachází také webová stránka, na které si místo můžete rezervovat pro konkrétní čas.

Tipy na pikniková místa

Míst, kde se dají opéct špekáčky nebo uspořádat větší grilovačka, je po celé ČR spousta. My vám přinášíme pouze zlomek tipů na bezplatná griloviště z různých koutů republiky.

Grilování zdarma v Praze

  • Svůj vlastní gril si můžete přinést třeba na pikniková místa v Oboře Hvězda, poblíž Libocké brány, ve Stromovce, na Petříně nebo v parku Na Vítkově.
  • Chystáte-li se na grilování s dětmi, určitě vyzkoušejte piknikové místo v Prokopském údolí, které sousedí s dětským hřištěm a nabízí tak vyžití i pro nedočkavé malé strávníky.
  • Moderní veřejné griloviště s betonovým základem a posezením naleznete na jedné z pobytových luk v lesoparku Letňany.
  • Piknikové místo v Divoké Šárce, kam se rádi vydávají lidé kvůli odpočinku od ruchu velkoměsta, leží v západní části lesoparku asi 2 km od nejbližší zastávky hromadné dopravy.
  • Na Vyhlídce v Kunratickém lese najdete kromě ohniště s posezením i altánek, který se hodí v nepříznivém počasí.
  • Hned 3 veřejná grilovací místa lze využít nedaleko usedlosti Ladronka, která může posloužit i jako zdroj tekutého občerstvení ke grilovaným pochoutkám.

Centrum brněnského veřejného grilování je na „prýglu“

  • Kolem Brněnské přehrady v bezprostřední blízkosti možnosti osvěžení v tzv. prýglu se nachází hned 5 veřejných grilů, další však naleznete i v parcích v samém centru města, např. v parku Lužánky nebo pod Špilberkem.
  • Oblíbenou lokalitou na setkávání přátel je Kraví hora, kde můžete grilovačku spojit i s kulturním programem v brněnské Hvězdárně a planetáriu. Na tzv. Monte Bú se pořádá také mnoho venkovních společenských, kulturních a sportovních akcí a nachází se zde také jedno z největších koupališť moravské metropole.

3D gril v Českých Budějovicích

  • Největší jihočeské město má rovněž několik míst, kde se dá zdarma grilovat a posedět. Najdete je například v parcích 4D a Staroměstská nebo u malého jezu.
  • České Budějovice se pyšní i jednou raritou. „Specifickým místem, kde lidé mohou využít posezení s možností grilování, je tzv. 3D gril u cyklostezky podél řeky Vltavy ve směru na Hlubokou nad Vltavou. Grilovací místo má posezení, stolek a gril s litinovým roštem. Veškeré zařízení, krom roštu, je vyrobeno technologií 3D tisku,“ řekl pro Českobudějovický deník.cz vedoucí odboru správy veřejných statků Tomáš Kubeš.

Veřejné grilování v Ostravě

  • 2 hezká grilovací místa krytá altánkem najdete v Bělském lese nacházejícím se na jihu Ostravy.
  • Další z možností venkovního grilování zdarma s parkováním v bezprostřední blízkosti nabízí Ostrava poblíž soustavy rybníků mezi Výškovicemi a Polankou.

Kolik stojí rezervace placeného místa?

Ceny za obsazení grilovacíich míst vybavených v naprosté většině profesionálním elektrickým grilem, který se snadno ovládá tlačítkem start/stop, si určují jejich provozovatelé a mohou se tedy lišit. My jsme zmapovali, že za 1 hodinu grilování zaplatíte přibližně od 50 do 300 korun

"Velkou výhodou elektrických Grillpointů je možnost rezervace, kdy si bez problému můžete naplánovat grilovačku i na příští rok, třeba pro oslavu narozenin. Máte tak vždy jistotu, že Grillpoint bude připraven jen pro vás. Grilování je navíc čisté a bez starostí. Cena rezervace se vám vrátí už jen tím, že nemusíte kupovat podpalovače a brikety," říká Pavel Hesterini ze společnosti Park BBQ. 

Před grilovačkou vyrazte na průzkum

Rozhodnete-li se pro veřejné grilovací místo bez rezervace, doporučujeme předem obhlédnout terén. Můžete se tak ujistit, že je místo funkční, prostudovat návštěvní řád, který by zde měl být umístěn a zjistit, jaké vybavení se zde skutečně nachází. Obrázky na mapách totiž nemusí být vždy aktuální.

Rovněž je dobré poslat ke grilovišti osobu s dostatečným předstihem v den grilovačky, aby zajistila, že místo nebude obsazeno jinou skupinou. Máte-li však gril předem rezervovaný, sdělí vám veškeré potřebné informace provozovatel a není třeba se obávat jiných zájemců ve stejný čas.

"V dnešní době je v ČR velký výběr z elektrických Grillpointů, a to hlavně v Brně. Přehlednou mapu najdete na verejne-grilovani.cz, kde je také u každého Grillpointu uvedeno, jaké je v místě vybavení. Každý Grillpoint je vybaven stolem s posezením a u většiny naleznete i tekoucí vodu a toalety. Nemusíte tak ztrácet čas zjišťováním informací a po rezervaci vybraného Grillpointu můžete bez velkých příprav vyrazit. Jen pamatujte, že musíte po sobě uklidit a očistit plotnu pro další návštěvníky. Když to totiž neuděláte, grilování vám bude znemožněno na celý rok," varuje Pavel Hesterini.

Pronájem či zapůjčení grilu nabízí i některé soukromé areály

Některá centra volného času, sportovní areály, kempy či restaurace mají možnost zapůjčení grilu s posezením pro soukromé účely v nabídce služeb. V Praze takové místo najdete například v Prague Central Campu na Žižkově, kde za pronájem grilu s příslušenstvím a jednou dávkou uhlí zaplatíte 550 Kč. V Brně tuto možnost nabízí třeba areál Nové Zbrojovky, kde za 2 hodiny soukromého grilování zaplatíte 300 Kč. 

Zdroje informací:
Praha-priroda.cz: Veřejná ohniště

NaVystavisti.cz: Griloviště na Výstavišti
Park BBQ: Veřejné grilování
Ceskobudejovicky.denik.cz: Buřty v parku či na náměstí. Městské grilování je čím dál populárnější

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Témata

Recepty k tomuto článku