

Nakládané zelí
Suroviny
- 10 kg zelí
- 6 cibulí
- kmín dle chuti
- 3 l vody převařené
- 1,25 l octa
- 20 dkg soli
- 50 tablet cukerinu
- 1 KL pyrosiřičitanu draselného
Postup přípravy receptu
Do nakrouhaného zelí nalijeme nálev a necháme 24 hodin odležet, občas promícháme, plníme do sklenic bez sterilizace, uskladnit v temnu a chladu.
Poznámka od kuchařky
Může se i do větší sklenice a postupně odebírat.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Nakládané zelí
-
Něco jsem udělala asi špatně, protože mi to zeli začalo bublat jak je smíchané na těch 24 hodin na uležení. Myslim, že kvasit nemá. Mám to vyhodit? Co jsem pokazila? Poradíte mi? Dekuji
-
pranvera: škoda že nečtete ingredience
-
Omlouvám se,na ocet jsem zapoměl. Děkuji za upozornění.
-
Ahoj,chci tohle zelíčko udělat a chci se zeptat ocet se tam nedává?
http://www.toprecepty.cz/recept/15133-nakladane-ze...
-
smukoo: veď je tam napísané : ...plníme do sklenic...
Poznámka je vysvetľujúca, že nemusia to byť 7 dl fľaše, to snáď je pochopiteľné... -
... nejak veľa zelí na jeden pohár!!!!
-
Láďo, nešla by ta fotka otočit?
Jinak proč ne, já pyrosiřičitan draselný ani neznám
-
také dělámea,el do zeláku
-
Popri kvasenej kapuste, robím vždy aj takúto. Chuťove je iná ako kvasená, je šalátovejšia. Tým, že dlho vydrží, sa dá použiť neskôr namiesto kvasenej, keď už sa tá minula. Máme ju veľmi radi a skutočne tá kávová lyžička chémie, by nemala tak škodiť /nie som chemik/, ovšem nikdy sa nedá vedieť, keď kúpime v obchode, ako bola kvasená.
-
Sladkokyselé zelí nakládám taky, ale steriluju ho, chemický způsob uchovávání potravin v domácnostech už se opouští právě pro jeho sporné důsledky. Ale každý ať si dělá podle svého
-
Naše babička i toto zelí dělá každý rok od pradávna a je úplně jiné než kysané zelí nebo sterilované zelí. Právě ten pyrosiřičitan tomu dá jinou výbornou nezaměnitelnou chuť a je křupavé. Také malá zarovnaná kávová lžička na 10 kg zelí není nic.
Dávám bod, protože zelíčko je super. -
ano je jistě zdravější kysané ale k něčemu mam raději sladkokyselé a da se jíst i jako salát da se i kombinovat i s tím kysaným a opravdu neni třeba sterilizovat
-
Spagi, mluvíš mi z duše, zrovna jsem chtěla napsat, že bych to zelí raději sterilovala
-
Pyrosiřičitan bych nepoužila. Může být přičinou alergie a myslím že chemie je kolem nás dost, je lepší využít vlastního kysání zelí, určitě to je zdravější.