Nakládané zelí

Suroviny

10 kg zelí
6 cibulí
kmín dle chuti
3 l vody převařené
1,25 l octa
20 dkg soli
50 tablet cukerinu
1 KL pyrosiřičitanu draselného

Postup přípravy receptu

  1. Do nakrouhaného zelí nalijeme nálev a necháme 24 hodin odležet, občas promícháme, plníme do sklenic bez sterilizace, uskladnit v temnu a chladu.

Poznámka od kuchařky

Může se i do větší sklenice a postupně odebírat.

Komentáře k receptu Nakládané zelí

  • Jaaja Jaaja

    Něco jsem udělala asi špatně, protože mi to zeli začalo bublat jak je smíchané na těch 24 hodin na uležení. Myslim, že kvasit nemá. Mám to vyhodit? Co jsem pokazila? Poradíte mi? Dekuji

    Odpovědět

  • Jaroslav Jaroslav(neregistrovaný)

    pranvera: škoda že nečtete ingredience

    Odpovědět

  • cvrnda cvrnda(autorka receptu)

    Omlouvám se,na ocet jsem zapoměl. Děkuji za upozornění.

    Odpovědět

  • pranvera pranvera(neregistrovaná)

    Ahoj,chci tohle zelíčko udělat a chci se zeptat ocet se tam nedává? :-Ohttp://www.toprecepty.cz/recept/15133-nakladane-ze...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    smukoo: veď je tam napísané : ...plníme do sklenic...
    Poznámka je vysvetľujúca, že nemusia to byť 7 dl fľaše, to snáď je pochopiteľné...:-S

    Odpovědět

  • smukoo smukoo

    ... nejak veľa zelí na jeden pohár!!!!

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Láďo, nešla by ta fotka otočit? :-)) Jinak proč ne, já pyrosiřičitan draselný ani neznám;-):yes:

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    také dělámea,el do zeláku:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Klara Klara

    Popri kvasenej kapuste, robím vždy aj takúto. Chuťove je iná ako kvasená, je šalátovejšia. Tým, že dlho vydrží, sa dá použiť neskôr namiesto kvasenej, keď už sa tá minula. Máme ju veľmi radi a skutočne tá kávová lyžička chémie, by nemala tak škodiť /nie som chemik/, ovšem nikdy sa nedá vedieť, keď kúpime v obchode, ako bola kvasená.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Sladkokyselé zelí nakládám taky, ale steriluju ho, chemický způsob uchovávání potravin v domácnostech už se opouští právě pro jeho sporné důsledky. Ale každý ať si dělá podle svého ;-)

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Naše babička i toto zelí dělá každý rok od pradávna a je úplně jiné než kysané zelí nebo sterilované zelí. Právě ten pyrosiřičitan tomu dá jinou výbornou nezaměnitelnou chuť a je křupavé. Také malá zarovnaná kávová lžička na 10 kg zelí není nic.
    Dávám bod, protože zelíčko je super. :yes:;-)

    Odpovědět

  • cvrnda cvrnda(autorka receptu)

    ano je jistě zdravější kysané ale k něčemu mam raději sladkokyselé a da se jíst i jako salát da se i kombinovat i s tím kysaným a opravdu neni třeba sterilizovat

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Spagi, mluvíš mi z duše, zrovna jsem chtěla napsat, že bych to zelí raději sterilovala ;-):yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Pyrosiřičitan bych nepoužila. Může být přičinou alergie a myslím že chemie je kolem nás dost, je lepší využít vlastního kysání zelí, určitě to je zdravější.

    Odpovědět

Tématické fráze: nakládané zelí nakládané zelí recept nakládané kysané zelí recepty recept na nakládané zelí recept na nakladane kysané zelí domácí nakládané zelí nakládané zelí do zeláku recept na domácí nakládané zelí sterilizace zelí zeli nakladané kysané zelí do zeláku nakládáné kysané zelí nakládané zelí do sklenic kysané zelí nakládání nakládané kyselé zelí jak sterilizovat zeli nakladani zeli recept nakladane zeli nakládané zelí v zeláku nakládané domácí kysané zelí recept