Café Imperial je třicátou nejlegendárnější restaurací na světě: Vyzkoušeli jsme oslavovanou Pohlreichovu kulajdu
5. 2. 2024 Rozhovory a reportáže
Zdeněk Pohlreich je respektovaným šéfkuchařem i restauratérem. Díky pořadu Ano, šéfe! se navíc dostal do povědomí veřejnosti, a to nejen té odborné. Renomovaný online průvodce Taste Atlas dokonce ocenil Pohlreichovo Café Imperial jako 30. nejlegendárnější restauraci na světě. Vyrazili jsme proto zjistit, co je na ní tak unikátního.
Kulajda jako trumf
Žebříček nejlegendárnějších restaurací na světě vydal Taste Atlas na konci minulého roku. Vítězem se stalo Café de Tacuba v Mexico City, stříbro si vysloužila Trattoria Vecchia Roma v Římě a bronz Warung Mak Beng v Sanuru, tedy na Bali. Skvělá zpráva ovšem je, že v první padesátce má svého zástupce i Česká republika. Je jím restaurace Café Imperial, která hodnotící zaujala především svou kulajdou.
Je ovšem typicky česká polévka skutečně tak skvělá, stejně jako i podnik Zdeňka Pohlreicha, obávaného kritika špatných restaurací? Rozhodli jsme se, že to vyzkoušíme na vlastní „kůži“ a do vyhlášeného Imperialu jsme vyrazili na ochutnávku.
Mohlo by vás zajímat
Rezervace není snadná
Předně je třeba upozornit na to, že udělat si rezervaci do Pohlreichovy restaurace v Praze Na Poříčí není nic jednoduchého. Ne, že by rezervační systém byl složitou záležitostí, ale problém je s termíny. Pokud totiž chcete do Café Imperial zajít s jistotou volného místa, musíte se rozhodnout třeba 14 dní dopředu. Jinak budete muset vybírat z časů, které nejsou úplně fajn, pokud chcete zajít třeba na večeři.
Kdo by si myslel, že rezervace jsou na webu vytvořeny „na oko“, aby se zdálo, že je v restauraci stále plno, je vyveden z omylu hned při příchodu. My jsme přišli do restaurace v neděli v 15:15 a přesně, jak hlásil systém, bylo plno. Možná nervozita z toho, zda nebude podnik až moc „nóbl“ pro obyčejného zákazníka, každého přejde už v momentě, kdy vás jeden z číšníků uvede k vašemu stolu, pomůže vám z kabátů, které odnese do šatny. Není to totiž nijak strojené, ale úplně automatické.
Atmosféra prostoru i jídla
V momentě, kdy jsme usedli ke stolu na nás poprvé dýchlo kouzlo tohoto jedinečného prostoru. V televizních pořadech studeně vypadající místo je ve skutečnosti naopak velmi příjemné a útulné. Dobrý pocit navíc umocňuje obsluha, která funguje na jedničku.
Po objednávce pití, konkrétně tři deci místní oranžády za 109 Kč a Matcha mango Ice tea, také za 109 korun, z nichž obě chutnaly skvěle, došlo na to, proč jsme přišli, tedy na kulajdu. Než se k nám dostala, měli jsme ještě možnost ochutnat salámovo-sýrovou pomazánku s domácím chlebem, vyráběným v Café Imperial Dolce, nové cukrárně a pekárně, přidružené k Pohlreichově restauraci. Bylo překvapením, jak taková drobnost, jako je pečivo s pomazánkou, dokáže potěšit chuťové buňky.
Kulajda a ztracené vejce
Pak už došlo na to hlavní, na polévku, která pomohla z Imperialu udělat 30. nejlegendárnější restauraci na světě. A musí se nechat, že právem. Zdejší kulajda, za kterou dáte 148 korun, totiž skutečně stojí za ochutnání a následnou pochvalu. Nechybí v ní totiž nic, co by tato poctivá polévka měla nabídnout.
Houby, kopr, brambory, smetana a vejce. Vše perfektně vychucené, tak akorát kyselé. Navíc, pokud si ztracené vejce necháte vytéct do polévky, narazíte na úplně novou dimenzi chutí, jakou doma zvládnete vytvořit pouze pokud máte větší zkušenost s vařením. Jediným kazem je sice krásná, ale trochu nepraktická miska, která vám nedovolí si polévku vychutnat do posledního sousta, což je velká škoda.
Funguje „Šéf“ jako v televizi?
Člověk se v restauraci Zdeňka Pohlreicha neubrání onomu pocitu, že musí sledovat, zda je všechno tak, jak „Šéf“ radil ostatním restauratérům v televizi. Nakonec zjistí, že tomu tak je a vlastně by to mělo být samozřejmé ve všech lepších restauracích, nebo těch, které si na ně hrají.
Na jakoukoliv poznámku, kterou Pohlreich v Ano, šéfe! pronesl, si vzpomenete, a uvidíte, jak to slavný šéfkuchař myslel. Tady totiž funguje dobře promazaný stroj, který plní příkazy člověka, který očividně ví, o čem mluví. Jen ta slánka a pepřenka na stole byly překvapením, ale patrně se nějaké standardy od dob natáčení sledovaného televizního pořadu změnily.
Jak to vypadá v Café Imperial, zjistíte v naší fotogalerii:
Zdroj informací:
tasteatlas.com - Most Legendary Restaurants
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Raut na Plese jako Brno: Pohlreich, ústřice, šneci, růžová čokoláda, sushi i makronky. Nuda v jídle určitě nehrozila
Brněnský točený dort jako z cukrárny. Podle receptu z 50. let od kuchařky Jozy Břízové se vám určitě povede
Palačinky podle receptu Zdeňka Pohlreicha: Jemné a krásně vláčné, dochucené marmeládou a pocukrované chutnají skvěle
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Café Imperial je třicátou nejlegendárnější restaurací na světě: Vyzkoušeli jsme oslavovanou Pohlreichovu kulajdu
Sušené sýry jako chuťovka pro gurmány. Jednoduchou verzi v podobě „popcornu“ si snadno uděláte i doma
Pečené koleno á la Růženka: Štavnatá a lehce pikantní delikatesa potřebuje speciální směs ingrediencí a delší přípravu