Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kulajda s pošírovaným vejcem podle Zdeňka Pohlreicha: Recept z legendární restaurace si můžete doma udělat taky
Zdroj: Se souhlasem nakladatelství Sevruga, kolát Toprecepty

Máte nasušené hříbky? Pak si můžete připravit fantastickou kulajdu podle receptu slavného šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Ten nedávno vydal svoji další kuchařkou knihu Zlatá klasika. Právě z této kuchařky je zmíněný recept.

Recepty nejoblíbenějších jídel

Legendární český šéfkuchař, gastronom, známý "velký šéf" z pořadu Ano, šéfe! a spolumajitel podniků Café Imperial, Divinis a Next Door by Imperial, Zdeněk Pohlreich minulý týden otevřel online cukrárnu Dolce, o které jsme psali již dříve, a při té příležitosti zároveň slavnostně pokřtil svoji další kuchařskou knihu s názvem Zlatá klasika

Kuchařka obsahuje léty prověřené recepty, které jsou u nás v oblibě, bez ohledu na zemi původu. Ačkoliv je v knížce 80 % receptů ryze českých, najdete zde i indické kuře Tikka Masala, kuřecí Kung Pao, srbské rizoto či domácí pizzu Margheritu. 

Jak v úvodu píše sám šéfkuchař, v této knížce se snaží dělat tradiční jídla tradičním způsobem a v podstatě ignoruje trendy typu "bez mouky", "bez cukru" a podobně. Podle Zdeňka Pohlreicha jsou totiž nezdravá jídla tak trošku mýtus a jde hlavně o frekvenci jejich konzumace a o množství. 

Tak si dnes pojďte s námi uvařit stálici v menu Café Imperial, polévku kulajdu s pošírovaným vejcem, kterou najdete právě v knize Zlatá klasika. A buďte pro jednou za velkého šéfa doma vy! 

Kulajda podle Zdeňka Pohlreicha 

Na kulajdu z Café Imperial budete potřebovat: menší hrst sušených hub, menší hrst čerstvých lišek, 3 střední brambory, 50 g másla, 60 g hladké mouky, 1,2 l vody, 2 bobkové listy, 4 vejce, 250 ml smetany ke šlehání, 1 a 1/2 lžíce cukru, 2 lžíce octa, sůl, pepř a kopr. 

Jak na to? Sušené houby namočte na hodinu do vody. Lišky očistěte a přepulte. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte mouku.

Krátce orestujte dorůžova, přidejte studenou vodu, okapané sušené houby a lišky, brambory a bobkový list. Osolte a nechte vařit 25 minut, nebo dokud brambory nebudou měkké. 

Připravte pošírovaná vejce. V hrnci přiveďte k varu 1 l vody a smíchejte s 1 lžící octa. Každé vejce zvlášť rozklepněte do naběračky nebo do hrníčku. Lžící vykružte ve vroucí vodě vír a pozvolna do středu vlijte vždy 1 vejce. Při mírném varu vařte 3-4 minuty. Děrovanou lžící vejce vyjměte a dejte do misky s vlažnou vodou, aby se dále nevařilo a zůstalo teplé. 

Po 25 minutách vaření přilijte do polévky smetanu, dochuťte cukrem, octem, dle chuti osolte a opepřete, prohřejte a dál nevařte. Přidejte nasekaný kopr. 

Servírujte do talířů, přidejte pošírované vejce a snítku kopru na ozdobu. 

Zdroj informací:
Recept, který zveřejňujeme s laskavým svolením autora, pochází z kuchařky Zlatá klasika Zdeňka Pohlreicha. Kniha je k dostání za 399 Kč. 

Trochu jinou kulajdu si můžete připravit podle našeho video receptu. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více