Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kulajda s cibulí: Do jihočeské polévky patří houby a zakysaná smetana, typickou chuť a vůni dodá čerstvý kopr a směs koření
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Kulajda patří mezi oblíbené polévky s houbami. Přichystejte si mírně nakyslou jihočeskou kulajdu s cibulí. Využít můžete houby z podzimních zásob, hodí se i ty nakládané v octě.

Co je kulajda

Máte ještě doma usušené nebo zavařené houby? Využijte je do výborné tradiční české polévky s houbami. Kulajda pochází z jižních Čech. Jako spousta polévek i ona má několik regionálních variant i podob podle toho, jak si je v jednotlivých domácnostech upravili.

Co patří do kulajdy

Do bílé jihočeské polévky patří houby. Čerstvé, sušené i zamražené. Ideální je směs hřibovitých hub, výborné jsou i lišky, ale také hlíva, žampiony, ale třeba i houby nakládané v octě. Když houby namočíme, využijeme i zbylou vodu. Polévka bude „houbovější“. 

Do polévky se dávají také brambory, smetana a vajíčka. Polévka bývá mírně nakyslá a typickou chuť doladí především čerstvě nasekaný kopr. Chuť polévce dodá kromě cibule i koření, jako jsou bobkový list, nové koření a pepř. Pokud nemáme v polévce kyselé houby, můžeme ještě kápnout trochu octu.

Vejce se do kulajdy může dávat v různých podobách. Vařené nahniličku, natvrdo, můžete ho do polévky rozklepnout a rozmíchat vidličkou, hodí se i ztracené neboli pošírované vejce.

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak připravit kulajdu s cibulí

Na přípravu budete potřebovat: hrst sušených hub, 6-8 brambor, 1 cibuli, 1 lžíci másla, 2-3 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany, 250 ml zakysané smetany, bobkový list, nové koření, černý pepř, čerstvý kopr, ocet dle chuti, sůl a vejce.

Jak na to? Do hrnku dejte houby, zalijte je horkou vodou a nechte je chvíli namočené (ideální je ale přes noc), aby nasákly vodu. Do polévkového hrnce dejte máslo a nechte ho rozpustit. Přidejte mouku. Krátce orestujte, dokud nebude mít růžovou barvu. Pomalu zalijte cca 2 litry studené vody a dobře rozmíchejte metličkou. Přidejte houby i s vodou, bobkový list, nové koření a pepř, trochu osolte a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut.

Cibuli oloupejte a pokrájejte na kostičky, brambory oloupejte a pokrájejte na kostičky a dejte do hrnce vařit. Přilijte sladkou smetanu a promíchejte. Nechte vařit, dokud brambory nezměknou. 

Uvařte vejce nahniličku (počet podle strávníků). Do hrnku se zakysanou smetanou přidejte 1-2 naběračky horké polévky, dobře rozmíchejte a vlijte do polévky. Podle chuti dosolte, kopr nasekejte a přidejte do polévky. Dochuťte octem, pokud je potřeba. Do každého talíře s polévkou dejte jedno rozpůlené vejce.

Náš tip: Připravte si jihočeskou kulajdu podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více