Jean-Paul Belmondo: Slavný francouzský herec miloval těstoviny penne al arrabbiata a potrpěl si na nedělní rodinné obědy
18. 2. 2024 Historie a zajímavosti
Jeden z nejslavnějších francouzských herců Jean-Paul Belmondo vyrůstal v rodině sochaře a malířky. Ačkoli se jeho otec narodil v Alžírsku, kořeny měl v Itálii. A tak není divu, že Bébel, jak se francouzské hvězdě přezdívalo, měl rád italské jídlo.
Otec Jeana-Paula Belmonda pocházel z Itálie
Charismatický umělec v šestnácti letech onemocněl tuberkulózou a musel se vzdát myšlenky na profesionální sportovní kariéru. Během léčení v horském sanatoriu v Auvergne se rozhodl, že se stane hercem. A to bylo rozhodně jedno z nejlepších rozhodnutí v jeho životě.
Přestože se narodil v Paříži, kde prožil většinu svého života, jeho kořeny sahají do Itálie. Jean-Paul Belmondo starší, hercův otec, pocházel z Alžírska, kam jeho předci přišli v 19. století z Itálie.
Mohlo by vás zajímat
U Belmondů vaří Luana
Itálie také ovlinila chutě jednoho z nejslavnějších francouzských herců posledních desetiletí. To podpořila i jeho snacha Luana. Krásná blondýnka (a bývalá modelka) se narodila v Římě.
Láska k dobrému jídlu ji přivedla na dráhu gastronomické novinářky a později i porotkyni televizních kulinárních soutěží. Právě ta pomyslně pootevřela dveře do domácnosti Belmondů, kam se provdala před více než 30 lety, a prozradila, co tchán Bébel rád jedl.
Mohlo by vás zajímat
Tradiční nedělní obědy
Belmondovi vždy se scházeli k nedělnímu obědu, kam rád chodil i Jean-Paul, pokud mu to pracovní povinnosti dovolily. I on totiž měl rád, když se rodina sešla u nedělního oběda doma, a ne v restauraci. Deset lidí u stolu bylo standard a servírovaly se většinou pokrmy italské kuchyně.
Aby si všichni dostatečně naladili chuťové pohárky, jako první se k aperitivu podával sýrový talíř. Kousky parmazánu a pecorina s troškou šafránového medu měly vždy úspěch.
Mohlo by vás zajímat
Těstoviny musí být
Podle Luany je u jídla nejdůležitější dobrá nálada, kterou její tchán u stolu vždy měl. Byl gurmán a dovedl ocenit kuchařské umění. Na rodinných obědech nikdy nechyběly těstoviny, a to vyrobené doma a často také plněné.
Těstovinám nikdy neodolal ani slavný herec. Speciálně pro něj Luana často připravovala penne al arrabbiata s rajčatovou omáčkou a lehce pikantními paprikami.
Měl také rád těstoviny s omáčkou podobnou té boloňské. Mleté maso ovšem Luana nahrazovala lehce pikantní klobásou, kterou si dovážela z Itálie a která zvýrazní chuť rajčat. Pro tchána i pro sebe ráda vařila k těstovinám i sýrovou omáčku carbonara.
Následovaly „pískové brambory“ s masem
Jako další chod měl Belmondo často na talíři pečené hovězí žebro naložené v balzamikovém octě a rozmarýnu s tzv. pískovými bramborami. Brambory vařené ve vodě s bylinkami se posléze opečou na olivovém oleji se strouhankou. A je to lahoda!
Mezi Belmondova oblíbená jídla patřila i pasticcio di pasta, tedy italské tradiční nedělní jídlo. Jde o gratinované těstoviny v kombinaci s rajčatovou omáčkou, masovými kuličkami, mozzarellou, parmazánem a bazalkou.
A co dezert? Sladkou tečkou často byl Luanin neodolatelný dort s jemnou bílou čokoládou.
Jean-Paul Belmondo si prostě uměl užívat všechno krásné, co život přinášel, a to včetně dobrého jídla!
Náš tip: Pokud jste právě teď dostali chuť na dobré italské těstoviny, můžete si je připravit s jednoduchou omáčkou podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
frenchfilms.org: Jean-Paul Belmondo Biography: life and films
arts-et-gastronomie.com: [Interview] Luana Belmondo, son secret pour avoir la pêche!
www.domitys.fr: En cuisine avec Luana Belmondo
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Modelka Claudia Schifferová miluje boloňské špagety a má velkou slabost pro netradiční britskou pomazánku Marmite
10 nejoblíbenějších omáček na těstoviny pro děti: Zabodujte s rajčatovou, krémovou s lososem nebo netradiční makovou
Jídelní rozmary slavných: Herec Antonio Banderas má svou restauraci s příznivými cenami, kde vaří i klasickou španělskou paellu
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelníček Lady Gaga: Popová hvězda si k snídani dává dvě vejce, miluje kokosovou vodu a boloňskou omáčku s růžovým vínem
Coco Chanel věřila, že víno a kaviár ji udrží věčně mladou. Ujížděla na horké čokoládě a občas si dala francouzskou cibulovou polévku
Jak správně připravit omáčku arrabbiata? Kromě kvalitních rajčat, bylinek a česneku do ní patří ještě jedna důležitá ingredience