Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně připravit omáčku arrabbiata? Kromě kvalitních rajčat, bylinek a česneku do ní patří ještě jedna důležitá ingredience
Zdroj: Freepik, stockking

Boloňskou omáčku zná snad každý, už jste ale slyšeli o omáčce arrabbiata? I když to podle názvu nevypadá, jde rovněž o jednu z oblíbených italských omáček k těstovinám. Stejně jako boloňská má rajčatový základ, dětem ji však pro její pikantnost moc nedoporučujeme. 

Pro milovníky rajčatových omáček

Italská kuchyně je přesným důkazem rčení o tom, že se krása ukrývá v jednoduchosti. Důkazem jsou omáčky, které Italové podávají k těstovinám.  Založené jsou hlavně na kvalitních ingrediencích, nejsou nijak překombinované a chutnají prostě božsky. Italové si na svých omáčkách zakládají a mnohdy mají přesně dané, jakou omáčku spojit s určitými těstovinami

Většina italských těstovinových omáček je rajčatových a Italové pro ně mají speciální název sugo, konkrétně sugo di pomodoro, což v překladu znamená rajčatová omáčka. Jednou z nejoblíbenějších je právě sugo all’arrabbiata, která je výjimečná svou pikantností. Použitými ingrediencemi se hodně podobá omáčce marinara, v níž jsou stejně jako v arrabbiatě česnek a bylinky, na rozdíl od ní se do arrabbiaty přidávají ještě chilli papričky. A právě jim vděčí omáčka za svůj název. 

Omáčka, který vás rozpálí

Sugo all’arrabbiata totiž nemá s arabskou kuchyní, jak by se mohlo na první pohled zdát, nic společného. Její název je totiž odvozen od slova arrabbiarsi, které znamená rozčílit se nebo naštvat. Vlastně by se tak dala přeložit jako naštvaná omáčka. Když se totiž kuchař nebo kuchařka rozčílí, snadno jim může ujet ruka s chilli a taková omáčka je pak jen pro otrlejší jazýčky. Říká se také, že název omáčky je odvozen od rudé barvy, kterou má člověk, když se rozčílí, ale i po pozření pikantního jídla. 

Arrabbiata jako hvězda stříbrného plátna

Přestože je dnes omáčka známá po celé Itálii a vlastně i po celém světě, původně pochází z Lazia, oblasti kolem italské metropole Říma. I když se podobné omáčky zřejmě vařily k těstovinám na přelomu 19. a 20. století, omáčka arrabbiata se pod tímto názvem objevila až v 50. až 60. letech minulého století a stala se tak populární, že se dostala i do mnoha filmů té doby, třeba do snímku Roma slavného italského režiséra Federica Felliniho

Nejlepší je s těstovinami penne

Základem této slavné omáčky jsou kvalitní rajčata, Italové mají v oblibě hlavně odrůdu San Marzano. Dále se používá sůl, pepř, česnek, olivový olej a hlavně již zmiňované chilli papričky nebo pálivé paprikové vločky. Na dochucení se někdy přidává cibule, petržel, bazalka nebo i víno. Celý pokrm s těstovinami se pak posype sýry parmezán nebo pecorino. Z těstovin se nejčastěji s touto omáčkou kombinují krátké duté trubky penne, které se k ní výborně hodí, a penne all’arrabbiata je už vlastně ustálené spojení. Nahradit se ale dají i dalšími krátkými těstovinami, třeba ziti nebo rigatoni

Pravé penne all’arrabbiata

Pokud patříte k milovníkům pikantních chutí a láká vás omáčku si stylově vychutnat právě s těstovinami penne, můžete si pokrm připravit podle tradičního receptu. 

Budete potřebovat: 6 lžic extra panenského olivového oleje, 2 oloupané stroužky česneku, 1/2 čerstvé červené chilli papričky, zbavené semínek a nasekané nebo ½ lžičky sušených vloček z pálivé červené papriky,  plechovku krájených rajčat nebo 4 čerstvá větší rajčata, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kostičky, 450 g těstovin penne a 1 lžíci čerstvé hladkolisté petrželky, nasekané nadrobno. 

  1. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte stroužky česneku a červenou papriku a vařte, dokud česnek nezhnědne. Stroužky vyjměte z oleje a vyhoďte je. Do pánve přidejte rajčata a vařte je asi 15 minut.
  2. Přiveďte velký hrnec s vodou k varu a vodu dostatečně osolte. Přidejte penne a vařte je, dokud nejsou al dente. Penne slijte a ponechte si asi šálek vody z vaření. Přidejte penne k rajčatům a promíchejte je. 
  3. Pokud se vám zdá, že je rajčatová omáčka příliš hustá, přidejte do ní trochu vody z těstovin. Osolte, posypejte petrželkou a podávejte se strouhaným sýrem pecorino.

Náš tip: Chcete-li vyzkoušet nějakou další slavnou italskou omáčkou, udělejte si třeba špagety alla puttanesca podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 
Chefbikeski.com: Sugo all’Arrabbiata – „Angry“ Red Sauce for Pasta
Ochutnejitalii.cz: Penne all’arrabbiata
Isabeleats.com: Easy arrabbiata sauce
Wikipedia.org: Arrabbiata sauce

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více