Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčky na těstoviny
Zdroj: Freepik, valeria_aksakova

Děti je milují jako pochoutku, rodiče zase pro snadnou a rychlou přípravu. Těstoviny se dají díky nejrůznějším omáčkám připravit na stovky způsobů. My jsme vybrali 10 nejoblíbenějších, které bodují u malých kritiků.

​Těstoviny naslano i nasladko

Těstoviny na všechny způsoby patří do repertoáru většiny rodičů, kteří občas nestíhají. Je to rychlé, jednoduché i levné jídlo, se kterým nikdy nešlápnete vedle. A co víc. Díky variabilitě omáček na těstoviny do jídla můžete propašovat různé druhy zeleniny, maso a dokonce i ovoce, aniž by si toho kdokoli všiml. Ingredience v našich receptech odpovídají přibližně 4 porcím omáčky. Těstoviny si samozřejmě můžete zvolit podle vlastních preferencí. Mezi nejoblíbenější mezi dětmi patří špagety, penne, tagliatelle a tzv. mašličky nebo vrtule.

​1. Rajčatovo-masová omáčka na těstoviny

Tzv. červené omáčky patří k pokrmům, které neodmítne téměř žádné dítě. Na dětskou verzi boloňské omáčky si připravte 250 g mletého hovězího masa, 1 mrkev, 1 stonek řapíkatého celeru, 1 konzervu drcených rajčat, ½ cibule, 2 stroužky česneku, čerstvou bazalku, strouhaný sýr dle chuti, olej, sůl a pepř. Jak na to?

Mrkev, celer, cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Na troše oleje nechte zpěnit cibuli, přidejte mrkev a celer, krátce orestujte, dále přijde k zelenině česnek a po 1 minutě mleté maso, které nechte zprudka zatáhnout. Přidejte drcená rajčata, podle chuti osolte a opepřete a duste asi 10 minut. Nakonec do omáčky natrhejte čerstvou bazalku. Hotové těstoviny s rajčatovo-masovou omáčkou posypte oblíbeným strouhaným sýrem.

​2. Italská rajčatová omáčka na těstoviny

Na přípravu velmi jednoduché a vynikající omáčky budete potřebovat 400 g rajčatového pyré nebo drcených rajčat, 3 stroužky česneku, 2 lžíce hladkolisté petrželky, 2 lžíce čerstvé bazalky, 4 lžíce strouhaného parmezánu, olivový olej a sůl. Jak na to?

Na troše oleje orestujte nadrobno nakrájený česnek. Jakmile začne mírně hnědnout, přidejte petrželku, rajčatové pyré, osolte, přikryjte pokličkou a nechte 5 minut dusit. Sundejte pokličku a za častého míchání nechte vydusit přebytečnou vodu, aby omáčka zhoustla. Nakonec přidejte natrhanou čerstvou bazalku. Hotové těstoviny s italskou rajčatovou omáčkou posypte nastrouhaným parmezánem.

​3. Smetanovo-lososová omáčka na těstoviny

Spojení lososa, smetany a kopru neodolá žádná generace. Budete potřebovat 250 g lososa, 100 ml smetany ke šlehání (min. 30 %), snítku kopru, 1 jarní cibulku, 1 lžíci másla, olej, sůl a pepř. Jak na to?

Lososa nakrájejte na kostky asi 2x2 cm velké, kopr zbavený velkých stonků a cibulku nadrobno. Na troše oleje nechte rozpustit máslo a lososa na něm opečte ze všech stran. Přidejte cibulku, krátce orestujte a zalijte smetanou. Podle chuti osolte, opepřete a nechte při střední teplotě zhoustnout asi 8 minut. Nakonec vmíchejte kopr a už jen krátce prohřejte.

​4. Smetanovo-kuřecí omáčka na těstoviny

Do fantastické krémové omáčky můžete dát místo kuřecího masa např. vepřovou panenku nebo krůtí prsa. Na kuřecí verzi si připravte 250 g kuřecích prsou, 150 ml smetany ke šlehání (min. 30 %), ½ cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžičku hladkolisté petrželky, ½ lžičky sladké papriky, olej, sůl a pepř. Jak na to?

Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte a opepřete. Na troše oleje nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte maso a zprudka orestujte. Zmírněte teplotu, přidejte nadrobno nakrájený česnek, sladkou papriku a ihned zalijte smetanou. Kdybyste česnek a papriku restovali déle, omáčka by byla hořká. Omáčku necháme asi 10 minut probublávat. Kdyby byla příliš hustá, přidáme trochu vody z těstovin. Nakonec přimícháme nadrobno nasekanou petrželku.

​5. Cuketová omáčka na těstoviny

Už nevíte, co s úrodou cuket? Na omáčku jsou vhodné mladé cukety s pevnějším středem. Na omáčku budete potřebovat 2-3 mladé cukety, 1 šalotku (nebo 1 menší cibuli), 1 stroužek česneku, 100 ml mléka, 50 ml smetany ke šlehání (min. 30 %), 50 g strouhané goudy, 1 lžíci čerstvé bazalky, ½ lžičky oregana, olej, sůl a pepř. Jak na to?

Cukety i se slupkou nastrouhejte nahrubo, šalotku a česnek nakrájejte nadrobno. Na troše oleje nechte zpěnit šalotku, přidejte česnek a asi po 1 minutě cuketu. Společně orestujte, zalijte mlékem smíchaným se smetanou, osolte, opepřete, ochuťte oreganem a vařte 8-10 minut. Přidejte nadrobno nasekanou bazalku a sýr, který nechte v omáčce rozpustit.

​6. Sýrová omáčka na těstoviny

Rychlá sýrová omáčka se dá připravit z jakéhokoli oblíbeného tvrdého sýra. Nemáme nic proti kvalitnímu eidamu, ale nám nejvíce chutná kombinace čedaru a nivy. Lze ovšem použít např. parmezán, goudu, mozzarellu, gorgonzolu a další druhy sýrů. Příliš nedoporučujeme kombinace více aromatických sýrů, aby omáčka byla vyvážená. Budete potřebovat 200 g sýrů dle chuti, 350 ml mléka, 2 lžíce másla, 1 vrchovatou lžíci hladké mouky, olej, sůl a pepř. Jak na to?

Na troše oleje nechte rozpustit máslo, zaprašte moukou a umíchejte světlou jíšku. Zalijte mlékem, opepřete a povařte 15 minut. Přidejte nastrouhaný sýr a nechte v omáčce rozpustit. Je-li omáčka moc hustá, zřeďte ji trochou vody z těstovin. Nakonec podle potřeby osolte. Se solí ovšem opatrně, neboť některé sýry jsou slané dost.

​7. Sýrovo-špenátová omáčka na těstoviny

Součástí tohoto receptu je sýr ricotta. Vybírejte vždy ricottu krémovou, která neudělá v omáčce hrudky. Připravte si 1 balení čerstvého špenátu, 1 ricottu, 1 šalotku, 1 stroužek česneku, 100 ml smetany ke šlehání (min. 30 %), 1 hrst parmezánu, olej, sůl a pepř. Jak na to?

Šalotku a česnek nakrájejte nadrobno. Na troše oleje nechte zpěnit šalotku, přidejte česnek a po 1 minutě špenát. Nechte „zvadnout“ a chvíli dusit, až se odpaří přebytečná voda. Do špenátu vmíchejte ricottu, smetanu ke šlehání, zlehka osolte a opepřete. Nechte asi 3 minuty zhoustnout. Na závěr můžte přimíchat trochu parmezánu.

​8. Hříbková omáčka na těstoviny

Na omáčku můžete samozřejmě použít i jiné houby včetně žampionů, které seženete čerstvé po celý rok. Na hříbkovou omáčku budete potřebovat 300 g čerstvých hřibů, 1 cibuli, 1 lžíci másla, 100 ml drůbežího vývaru, 50 ml smetany ke šlehání (min. 30 %), 50 ml zakysané smetany, 1 lžíci hladkolisté petrželky, ½ lžičky čerstvého tymiánu, olej, sůl a pepř. Jak na to?

Houby nakrájejte na plátky, cibuli a petrželku nadrobno. Na troše oleje nechte rozpustit máslo, přidejte houby, osolte, opepřete a restujte tak dlouho, než se přestane vypařovat voda. Přidejte vývar, přiveďte k varu a přimíchejte obě smetany a tymián. Vařte asi 5 minut do zhoustnutí. Na závěr přidejte petrželku.

Mohlo by vás zajímat

​9. Jahodová omáčka na těstoviny

Připadá vám tato kombinace zvláštní? Je možná nezvyklá, ale vaše děti si ji zamilují. Potřebujete 500 g jahod, 2 lžíce třtinového cukru, šťávu z ½ citronu a 1 hustý bílý jogurt. Jak na to?

Asi 1/3 jahod nakrájejte na menší kousky, ostatní jahody rozmixujte. Rozmixované jahody smíchejte s cukrem, citronovou šťávou, jogurtem a kousky jahod. Studenou omáčku servírujte s čerstvě uvařenými těstovinami.

​10. Maková omáčka na těstoviny

Vyzkoušejte také zajímavou variaci na nudle s mákem. Potřebovat budete 150 g mletého máku, 500 ml mléka, 1 lžíci třtinového cukru, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci strouhaného perníku a špetku skořice. Jak na to?

Mák zalijte v hrnci mlékem, přidejte cukr, citronovou šťávu a skořici. Vařte tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne. Je-li po 10 minutách stále řídká, zahustěte ji nastrouhaným perníkem.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Zdroje informací:

christinascucina.com
theclevermeal.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více