Spaghetti carbonara

Kaczik Kuchařka: Kaczik

2 porce Těstoviny 14 názorů

Suroviny

220 g špaget n 5 Barilla
100 g guanciale na kostičky
3 vejce
2 vrchovaté polévkové lžíce nastrouhaného Pecorino Romano
2 vrchovaté polévkové lžíce nastrouhané Gran Moravia
plátky na ozdobení
2 malé stroužky česneku na tenké plátky
čerstvě mletý pepř
čerstva bazalka na ozdobu
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Těstoviny jsem si dala vařit podle návodu do velkého množství řádně osolené vody. Asi dvě minuty před dovařením jsem si v pánvi dala osmahnout kostičky guanciale (pokud nepustí moc tuku, je možné přidat trochu olivového oleje) a po chvilce jsem přidala i česnek.

  2. Smažila jsem jen zlehka, aby se česnek nepřipálil a nebyl pak hořký. Mezitím jsem vajíčka rozšlehala se sýrem (pokud jej bude moc, rozmíchejte s vejci jen část a zbylou část až vlijete vejce do těstoviny k nim přisypejte taky) a čerstvě namletým pepřem.

  3. Uvařené těstoviny jsem zcedila, trochu vody z nich jsem si nechala bokem, přidala jsem je do pánve, přilila jsem tak třetinu hrnku vody z těstovin a pořádně je s guanciale a česnekem promíchala.

  4. Zhasla jsem plamen, vaječnou směs jsem vlila do těstovin a pomocí vařeček jsem obsah v hrnci řádně promíchala, aby se těstoviny obalily omáčkou, kterou ještě horká pánev a horké těstoviny začaly z vajec a sýra vytvářet.

  5. Opravdu nevařit, pak se vajíčka srazí jako u míchaných vajec a místo omáčky začnou vznikat cucky. Servírovala jsem ozdobené plátky Gran Moravie a lístky čerstvé bazalky.

Poznámka

Na špagety carbonara jsem tady pár receptů našla. Ale buď v nich byla smetana anebo pancetta či slanina. Správně má být ve špagetách carbonara guanciale, což je neuzená slanina z vepřových líček anebo laloku. Bohužel nutno dodat, že chuť pancetty nebo slaniny s guanciale nelze srovnávat. Dá se říci, že to byla uzenina přímo stvořená pro tento recept. A ta smetana je zbytečná, krémové omáčky lze docílit i bez ní a to i s celými vejci a není nutné přidávat další kalorie do už tak poměrně těžkého jídla.

http://hratkyspekaci.blogspot.com/2015/03/spaghett...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Spaghetti carbonara

  • Paul Sulc Paul Sulc

    ZIZALA, zrejme jsme mel byt podrobnejsi, kvuli pochopeni: jestlize babka nemela vodu od uvarenych spaget,, nedala pod cednik zadny hrnec, pak proste nemela vodu. Doufam ze ted uz rozumite.

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    casino: Presunte tema na diskuzi, chcete-li a dejte znova odkaz, puvodne tam byly dva, ten spravny zmizel a ja ho nemam ulozeny.

    Odpovědět

  • casino casino

    Jitkas:
    No, poslal bych SZ že abychom zde neplevelili, ale jste želbohu neregi:-)
    https://www.google.it/#q=pasta+carbonara+panna
    Rcp jsem nestudoval, předpokládám ale, že jsou to italské stránky...

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    casino: Ziji v severnim regionu Italie , jehoz gastronomie je historicky ovlivnena kuchyni francouzskou, tedy smetana by nemela byt problem, ale i zde carbonara se pripravuje bez smetany.
    Ja to vidim jinak, smetanu si do carbonary da ten, kdo smetanu muze (ma ji rad), coz je zde mensina, nebo ten, kdo ji bez smetany (carbonaru) neumi uvarit.

    Odpovědět

  • casino casino

    Dajda:
    No, stran lidové tvořivosti s upravováním tradičních receptů by bylo lze polemizovat (ale ne tady):-) a dalo by se polemizovat i s každou druhou vaší myšlenkou (ale raději ne tady):-p, leč dovolím si nesouhlasit s Paul Sulc: Pán je sice ve svých názorech aspoň konzistentní (viz koment https://www.toprecepty.cz/recept/11574-spagety-car... ale pravdu může mít asi stejnou jako pověstný televizní lecebrita:-D která se nesmazatelně zapsala do dějin kulinařiny rčením: "...a nemáte-li tam to, tak tam dejte to co máte!":-D:-D:-D
    Na rozdíl od Pavlíka Sulců:-) se nerad opakuji (viz odkaz výše) ale co se týká té smetany v carbonara mu rád dávám za pravdu: Není pravda, že v It. se zásadně (jak se v mnohých diskuzích zdůrazňuje) nepřidává smetana. V některých, především v severních regionech (asi vliv rakouské kuchyně) smetanu používají. Ne vždy, ale občas používají :-)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Dajda: Pavel Sulc si muze upravit recept k obrazu svemu, to mu nikdo nebere a dobre dela. Jen by nemel o autorce rikat, ze je "arogantni suveren" jen proto, ze recept uvarila tak, jak se patri, to neni zrovna moc slusne.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    zizala: Ale jinak má Pavlík Šulců naprostou pravdu. Recepty nejsou zákon, ustanovený nějakým grémiem, ale živoucí záležitost. Stejně jako fáma u starých Římanů rostou tím, jak se šíří! ;-) Snad jen u Sachrů si hlídají ten svůj recept na opravdu opravdovskou pravou Sachertorte. :-D

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Paul Sulc: Pobavila mě logika u "jestliže neměla vodu, dala smetanu" ;-):-D

    Odpovědět

  • Paul Sulc Paul Sulc

    Leckdy me vadi arogance u nekterych predpisu, kde autor zduraznuje, z to ci ono tam patri ci naopak nepatri, aby to bylo ''spravne'' . Ona znama ceska netolernce. U carbonary jsou hadanice, jestli tento spek ci jiny, jestli smetana ci voda od spaget. Recept, stary staleti, prodelal jiste spoustu zmen v case i mista, jestli babka nemela vodu, dala smetanu, jestli mela malo vajec, dala mleko ci smetanu, jestli dosel tehle spek, dala jiny. Ty hadanice mezi ''suvereny''.kteri vsechno presne a spravne vedi, jsou nechutne.

    Odpovědět

  • Kaczik Kaczik(autorka receptu)

    petra: V podstatě snad v každém supermarketu. Sehnala jsem je v Bille, v Albertu. Ony se ale dají použít jakékoli kvalitní těstoviny. Barilla je třeba značka, která je tady braná jako lepší, na druhou stranu v Itálii stojí tak euro a je to spíše průměr. Hodně se doporučuje značka De Cecco, nejen tady, ale i v zahraničí. Mnohdy slýchávám i chválu na semolinové těstoviny z Lidlu ;-).

    Odpovědět

  • petra petra(neregistrovaná)

    Já zas nikde neviděla špagety Barilla a to už po nich nějakou chvíli koukám...

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Kaczik: Hm, velká města navštěvuju málo a specializované prodejny tam neznám :-8 Objednání na netu se vzhledem k dopravě dost prodraží...tak to mám asi smůlu :-(

    Odpovědět

  • Kaczik Kaczik(autorka receptu)

    zizala: Narazila jsem na ni v italském marketu v Olomouci (bydlím tady, takže to není taková potíž pro mě ji už teď sehnat, když o ní vím). Asi ve všech těch větších městech sehnat půjde. Vím, že se dá koupit snad i přes e-shop s italskými potravinami. Ale chápu, že když nejde sehnat, tak není zbytí. Ten recept je spíš pro zajímavost, protože jsem taky dělávala carbonara s pancettou nebo se slaninou. Guanciale je dokonce levnější než pancetta, tedy mi se ji podařilo najít levněji, jen jde hůře sehnat. Ale fakt tomu jídlu dodá úplně jinou chuť. Doporučuji aspoň jednou ozkoušet :-).

    Odpovědět

  • zizala zizala

    A můžu se zeptat, kde tu guanciale sháníš? Já ji u nás nemám šanci koupit :-//, takže musím chtě nechtě nahrazovat jinou, většinou anglickou nebo uzeným bůčkem.

    Odpovědět

Tématické fráze: spaghetti carbonara špagety carbonara albert spagety car neuzená slanina spaghetti carbonara recept carbonara smetana albert spagetti di carbonata panna carbonara spaghety carbonara recept francouzske jidlo carbonara kde sehnat pancetta nebo guanciale spageti carbonara recept cesky recept špagety carbonara s celými vejce carbonara s česnekem nebo bez ala carbonare co je lecebrita ? slaninou guanciale spaghetti ala carbonara spaghetti spaghetti carbonara recept albert

Zapomněl/a jsem heslo