Retro okénko: Citrusové želé obalené v cukru stálo kdysi 3 Kčs. Prodává se i dnes, ale můžete si podobné vyrobit i doma
23. 4. 2024 Vaření
Patřili jste v dětství k milovníkům želatinových bonbónů? Těch za socialismu možná nebylo tolik jako dnes, kromě populárních Oskarek a Arabesek jste si ale mohli pochutnávat třeba na citrusovém želé. Bylo pomerančové, citronové i mandarinkové a vypadalo skoro jako plátky pravých citrusů.
Citrusy v želé podobě
O ovoce, hlavně o citrusy, byla za minulého režimu nouze, děti ale spolehlivě uspokojila jeho sladká „náhrada“ v podobě želé, které mělo tvar jako pomeranče či citrony nakrájené na plátky i s kůrou. Šlo ale o cukrovinku, která neměla nic společného s citrusy, ani se zdravou výživou, neboť byly vydatně obalené v křupavé cukrové vrstvě. Děti je ale měly ve velké oblibě a často je jedly tak, že nejdříve okousaly střed a pak snědly i „kůru“, která měla trochou jinou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Trochu luxusnější sladkost
Oblíbené želatinové citrusy se prodávaly obvykle v úzkých podlouhlých krabičkách vyložených průsvitným papírem, ve kterých byly úhledně vyrovnané v řadách, případně do kruhu (to v případě kulatých krabiček). Však také nešlo o obyčejné bonbóny, ale spíš o dezert, který se klidně servíroval i návštěvě, když nebyl čas něco upéct.
Želé se prodávalo v několika variantách – pomerančové, citronové nebo mandarinkové, k dostání ale bylo i balení, v němž se barvičky i příchutě střídaly (tedy oranžová se žlutou). A pokud si někdo přál ještě větší dobrotu nebo mu množství cukru nestačilo, mohl zvolit i polomáčenou variantu v čokoládové polevě.
Pochoutka z Velimi
Citrusové želé se vyrábělo ve Velimi, v místní továrně na čokoládu a kávové náhražky, která fungovala již od konce 19. století. Právě sem byla na přelomu 50. a 60 let převedena výroba všech druhů želé a gumovitých cukrovinek ze všech závodů v tehdejší ČSSR.
Díky tomu se sem dostalo strojní zařízení, licence na výrobu a technologie od firmy Meaple Leaf až z Holandska (Amsterodam). Později se tu začaly vyrábět i plátkové a další žvýkačky a pocházely odsud i takové poklady jako žvýkačky Sevak nebo Pedro.
Citrusové želé tu mělo i svou konkurenci v podobě želé malin. Ty byly zabalené v sáčku a stogramové balení stálo 2,50 Kč. To citrusové želé bylo nepatrně dražší, stálo celé 3 Kčs, což nebylo nic oproti dnešním 45 Kč. Samozřejmě mnozí tvrdí, že to současné už nechutná jako kdysi, zkusit si ale můžete jeho trochu jinou domácí variantu podle našeho receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 4 velké pomeranče, 1 citron, 2-3 polévkové lžíce cukru krystal (nebo podle vlastní chuti), 6 plátků želatiny nebo sáček dortového želé, cca 400 ml pomerančového džusu a 50 ml bílého rumu (možno vynechat).
- Pomeranče a citron dobře umyjte, rozpulte a vydlabejte dužinu. Vymačkejte šťávu. Vezměte jednu prázdnou polovinu a změřte její objem pomocí odměrky, tak zjistíte kolik tekutiny budeme potřebovat na celkovou dávku. Vymačkanou šťávu z citrusů pak doplňte do požadovaného množství džusem. Šťávu případně přislaďte podle chuti, přidat můžete i trochu rumu.
- Plátky želatiny namočte podle návodu na cca 5 minut do studené vody. Štávu s cukrem pak zahřejte, ale nevařte. Když je šťáva horká a cukr rozpuštěný, vložte do ní plátky želatiny a rozmíchejte, rozpustí se téměř okamžitě.
- Vydlabané poloviny citrusů položte na hrníčky nebo do muffinové formy, aby měly stabilitu. Do každé poloviny nalijte šťávu s rozpuštěnou želatinou a nechte dobře zchladit a ztuhnout do druhého dne. Druhý den ostrým nožem začistěte okraje a každou polovinu ještě jednou rozkrojte.
Náš tip: Máte-li rádi svěží citrusové sladkosti, můžete vyzkoušet i tento pomerančový koláč podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Cestyapamatky.cz: Velimská továrna na čokoládu a kávové náhražky
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Želatinový meloun oživí každou jarní párty!
Retro okénko: Legendární žvýkačka Sevak stávala 1,50 Kčs a díky speciálnímu složení skutečně chránila před nachlazením
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12