Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Příběh žvýkaček s klukem v sombreru: Směs na jejich výrobu se dovážela až z Nizozemska
Zdroj: Doronenko via Wikimedia Commons CC-BY-SA-3.0

V roce 2018 oslavily 50 let od počátku výroby v závodě Velim ležícím ve stejnojmenné obci. Oblíbené žvýkačky s klukem v sombreru byly hitem a v 80. letech 20. století se jich vyrobilo neuvěřitelných 800 až 900 tun ročně. Žvýkáte žvýkačky Pedro dodnes?

Kdo nežvýkal, jako by nebyl!

V období komunismu byly žvýkačky symbolem svobody. Do 60. let se do Československa dostávaly žvýkačky jen ze zahraničí a každý měl radost, když návštěva ze západu oblíbenou žvýkací gumu dovezla. To se však změnilo s příchodem chlapečka v sombreru – symbolu první tuzemské žvýkačky. Jak uvádí oficiální webovky značky Pedro, tyto cukrovinky začala v roce 1968 vyrábět čokoládovna v obci Velim, která leží nedaleko středočeského Kolína. Zanedlouho i přes svou specializaci vyráběl státní podnik daleko více žvýkaček než čokolád. A slušně tak prosperoval. Žvýkačky Pedro byly k dostání za korunu, balily se ručně do celofánu. Po koupi nových strojů z Itálie na žvýkačkách přibyly typické rýhy. Směs na výrobu žvýkaček se dovážela z Nizozemska.

Nedostatkové zboží

Zažvýkat si mohl ale jen málokdo. Hezkým vyobrazením vzácnosti žvýkaček je scéna z filmu Obecná škola Zdeňka Svěráka. Tam žák Eda Souček žvýkačku nechtěně přepolkne, vykucká a až posvátně vloží zpět do úst obalenou kamínky. Žvýkačky se často žvýkaly celý den a ti praví kamarádi si je půjčovali mezi sebou. Vrchol žvýkačkového průmyslu nastal v 80. letech minulého století. Velimský závod produkoval až 800 růžových obdelníčků značky Pedro denně. Sametová revoluce v roce 1989 přinesla nejen konec komunismu, ale i éru Pedro žvýkaček, které stále více válcovala obrovská konkurence z USA. Definitivně se výrobní linka ve Velimi zastavila v roce 1992. Později se ještě v menším množství Pedro vyrábělo v Liberci. Značku sice odkoupila společnost Nestlé, ta ale již do další výroby českých žvýkaček neinvestovala.

Chvíli se zdálo, že kluk v sombreru má útrum. Majitelé ochraných známek na žvýkací červené obdelníčky ale mezitím přemýšleli, jak kluka v sombreru vrátit zpět do českých obchodů. Práva na grafickou značku v roce 2009 vlastnila firma In Trading, která žvýkačky vyráběla v Číně a navíc pod odlišným názvem Pedrino. Tehdy ale už firma Candy Plus plánovala oživit českou výrobu i pod původním jménem. Žvýkačka v červeném obalu se tak v obchodech objevila znovu v roce 2011. Pedro navíc rozšířilo sortiment a nyní si můžete zakoupit Pedro pendreky, bonbony i kyselé pásky.

Pedro nebyl jedinou „žvejkou“

V Československu žvýkačky Pedro nebyly jedinou značkou, která šťastlivci dovolila spokojeně pomlaskávat. Pamětníci si jistě vybaví žvýkačky Bing, Zajda nebo Bajo, ke kterým byly přibalené sběratelské obrázky zvířat nebo postaviček z večerníčků. Žvýkačky Rekord se daly dokonce koupit s příchutí koly. Všechny byly velmi sladké; chuť sice vydržela jen pár kousnutí, ale zato se s jejich pomocí daly foukat ohromující bubliny. Dokonce existovala zdravotní žvýkačka Sevak, která byla vyvinuta ve spolupráci s Ústavem sér a očkovacích látek. Byli jste nachlazeni? Tak to spravila žvýkačka Sevak! Velmi oblíbené byly i žvýkačkové cigarety, tedy tyčinky žvýkací gumy zabalené do papírku se vzorem těchto nikotinových neřeští. Brzy však převládl názor, že taková žvýkačka nabádá děti a mladistvé ke kouření a během 90. let byly cigaretové žvýkačky staženy z trhu.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více