Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejen žvýkačka Pedro je pro mnohé synonymem dětství. Pro ty, kteří dříve upřednostňovali mentol před ovocem, byl řešením Sevak. Tahle žvýkačka ovšem nepředstavovala jen chutnou cukrovinku, ale i účinné léčivo.

Žvýkačky jako vzácnost

Víte, že za socialismu byly žvýkačky vzácností? Původně se dokonce tvrdilo, že žvýkání je nezdravé, a i když v padesátých letech odborníci uznali, že nijak neškodí, stále se k němu přistupovalo, hlavně ve školách, jako k nehezkému zvyku ze Západu. Děti je však doslova zbožňovaly, žvýkačky se tak často žvýkaly, i když úplně ztratily chuť, což se stávalo poměrně záhy. 

Žvýkačky z dob socialismu

I když se u nás žvýkačky vyráběly již před první světovou válkou, po té druhé byla jejich výroba zakázána jako kapitalistický přežitek. Za socialismu tak u nás byly k dostání žvýkačky pouze z Východního Německa nevalné kvality.

Velkým průlomem pak bylo, když se v závodě ve Velimi začaly vyrábět slavné žvýkačky ve tvaru větších obdélníčků Pedro, inspirované nizozemskými žvýkačkami s obrázky Donalda.

Pedro žvýkačky měly ovocnou chuť a dělaly velké bubliny, nesplňovaly však to, co se od žvýkaček běžně očekává, tedy nedodávaly svěží dech. Mentolové žvýkačky byly u nás sice občas k dostání plátkové, ale většinou byly tak tvrdé, že se často ani nedaly žvýkat a hned se rozdrobily v puse. 

Mentolová alternativa k Pedru

Milovníky mentolu pak uspokojil až Sevak. Ti dříve narození si možná pamatují jeho modrozelený obal s bernardýnem, kterého později vystřídal sněhulák.

I žvýkačka sama byla nazelenalá, ani ona si však chuť ani barvu příliš dlouho neudržela. Mentolová chuť však nebyla tím jediným, čím byly žvýkačky výjimečné. Sevak se totiž prodával jako žvýkačky proti nachlazení a byly vlastně takovým světovým unikátem. 

Sevak - žvýkačka s vakcínou

Sevak se začal ve Velimi vyrábět v šedesátech letech ve spolupráci s Ústavem sér a očkovacích látek. Ten se nacházel v Praze na Orionce, v bývalé budově slavné čokoládovny Orion, která původně sídlila právě na pražských Vinohradech, takže k výrobě cukrovinek neměli daleko.

To, že žvýkačky souvisely s tímto ústavem, mělo ovšem i jiný důvod. Součástí mentolové sladkosti, kterou vyvinul biochemik Evžen Korec, totiž byla vakcína, tzv. bakteriální lyzát, který se jinde ve světě užíval ve formě pastilek. Složení se promítlo i do názvu žvýkaček, který je spojením slov SÉrum + VAKcína.

Bakteriální lyzát ve žvýkačce byl ale pro mnohé přijatelnější, což umožňovalo chránit před nemocemi hlavně děti. Navíc působil ve žvýkačce i déle než v pastilkách, vlastně po celou dobu žvýkání, takže se doporučovalo žvýkat i poté, když žvýkačka ztratila svou chuť.

Čím déle totiž působila biologická složka preparátu na sliznici, tím byl účinek lepší. Ostatně Sevak se dokonce jednu dobu distribuoval do škol, aby socialistická mládež prospívala, a byla vytvořena i speciální edice pro Československou lidovou armádu

Žvýkačka z lékáren a drogerií

Vzhledem k jeho složení se Sevak obvykle neprodával normálně v obchodech, ale hlavně v drogeriích a lékárnách. Nebyl tedy tak běžný jako Pedro a i jeho cena byla vyšší než v případě žvýkaček s klukem v sombreru na obalu. Ty totiž stály korunu a Sevak 1,50 Kčs. Přesto se v minulosti prý vyžvýkalo za rok až 60 tun těchto žvýkaček.

Navzdory oblíbenosti se nakonec žvýkačky přestaly vyrábět. Načas se znovu objevily v devadesátých letech s původním obrázkem bernardýna, ale jejich výroba se zřejmě nevyplatila, takže od té doby na ně můžeme vzpomínat jen s nostalgií. 

Zdroje informací:
Petrov. M.: Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu
Wikipedia.org: Orion (čokoládovna)
Zdravi-lecba.cz: Žvýkačka Sevak
Ipac.svkkl.cz: Čokoládovny Velim

To, jak vypadaly obaly žvýkaček Sevak v průběhu let si můžete připomenout i v naší fotogalerii. Fotografie nám poskytl sběratel žvýkačkových obalů Vladislav Kuchta. 

Fotogalerie - HOTOVO Retro okénko: Žvýkačka Sevak dodala svěží dech a chránila před nachlazením. Zdobil ji bernardýn a sněhulák a stál

Ukázat 9 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více