Polomáčené sušenky jako Zlaté

Jitta Mat Kuchařka: Jitta Mat

Cukroví , Pečené 18 názorů

Suroviny

500 g hladké mouky
250 g másla
200 g cukru moučka
2 celá vejce
2 vanilkové cukry (používám 20 gramové z Kauflandu)
kávová lžička pomerančového aroma
200 g čokoláda na vaření
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zpracujeme na vále nebo ve větší míse těsto jako na linecké. Necháme hodinu odležet v lednici a pak vyválíme na cca 3 mm tenký plát, z něhož vykrajujeme libovolné tvary (já použila Tescoma vykrajovátka s razítky).

  2. Pečeme na 180°C asi 10 minut, na horkovzduch cca 6 minut.

  3. Vychladlé ze zadní strany potřeme rozpuštěnou čokoládou. Správnou konzistenci získají po zhruba 4 hodinách a udrží si ji.

Poznámka

Zlaté polomáčené Opavia za zlomek ceny ale s originální charakteristickou chutí i jemnou křupavostí. Trvalo mi, než jsem chuť těsta přivedla k dokonalosti, ale opravdu to stálo za to.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 22 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Polomáčené sušenky jako Zlaté

  • casino casino

    Jitta Mat:
    :-O

    Odpovědět

  • Jitta Mat Jitta Mat(autor receptu)

    casino::-K diskuze - str.2 - 4.fórum od shora - 4. komentář od shora. ;-) Osvěžte si paměť, věkem slábne.

    Odpovědět

  • casino casino

    Jitta Mat:
    Ano, máte recht - detailista, či spíše detailistka evidentně nejste, jak lze ostatně vidět hnědé na bílém...:-D

    Odpovědět

  • MarcelaPa MarcelaPa

    Jitta Mat::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Jitta Mat Jitta Mat(autor receptu)

    Uf! Co se týče lineckého (recept mám poměrně odlišný), přidávám zásadně skořici. Někdy vyzkoušejte. ;-) Máčím v čokoládě třené linecké.
    Kdybych byla detailista, každou sušenku bych chytla kleštičkami a spodní stranu v té čokoládě namočila. To už mi přijde rychlejší to opravdu natřít. A pokud je mi známo, tak kupované Zlaté jsou také polité pouze ze spodní strany, takže mám dojem, že si opět a tradičně (pro smích většiny) pouze zvedáte ego, pane.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Díky,opravdu jsem to nevěděla! Aspoň vím co musí pryč.Šílená piplačka s tím je,ale v koláčku je to pak mňamka!

    Odpovědět

  • casino casino

    No, mně néééni chééémie vůůůbec proti chuti, ale linecké (a toto není nic jiného) "parfémuji" strouhanou citronovou či pomerančovou kůrou:yes:

    Veronika.Hrozna:
    Před lety jsem byl poučen, že to bílé vespod se zove "albedo":-)

    Jitta Mat:
    "Polomáčené sušenky..."
    A v čokoládě polomáčet jste nezkoušela? :-)
    Je to rychlejší a pohlednější...

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Dala bych to i bez toho pomeranče, mě třeba to aroma v sušenkách vadí, nebude to sice úplně ono jak bylo zamýšleno v receptu, ale i tak to bude dobré :)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Hořká je jenom kůra vespod /to bílé/,ale když kanduješ doma tak to úplně očistíš od toho bílého,aby to hořké nebylo.Namlít se to nedá kandované zůstavá pružné.

    Odpovědět

  • Jitta Mat Jitta Mat(autor receptu)

    K tipům: já recept nekopírovala, je to opravdu moje alchymie, takže pokud se nebojíte experimentovat, budu ráda, když to dotáhneme k dokonalosti třeba i bez té chemie. Něco tam dat chce, úplně bez příchutě je to víceméně jako namáčené linecké. Takže zkoušejme, na tipy a zlepšováky se těším :-K

    Odpovědět

  • Jitta Mat Jitta Mat(autor receptu)

    No, zkusit by se to dalo... To pomerančové mají v Lídlu. Já zase nemusím moc kandované věci, takže se ošívam, teorericky by to šlo - úplně to najemňounko namlet. Není to ale do hořka? Třeba někdo poradí...:-?

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Přiznám se ,že už od rána je chodím okukovat a nemaje doma pomerančové aroma,jsem se chtěla zeptat jestli by to šlo s domácí kandovanou pomerančovou kůrou nakrájenou najemno?

    Odpovědět

  • Tessi Tessi

    Jitta Mat:Však já to nemyslela špatně ;-) Já právě ty aromata nemusím vůbec, cítím ve všem ocásek.. tak jsem si sušenky nechtěla pokazit :-)
    Zkusím to bez nebo jen se šťávou...A díky za recept..

    Odpovědět

  • Jitta Mat Jitta Mat(autor receptu)

    Samozřejmě, že to můžete udělat bez té kapky chemie, ale ono to pak není úplně ono. Originální jsou s citronovým aroma. To jsem zkoušela a ač to nebylo špatné, nebylo to pořád 100%. V originálních je ječný sladový extrakt. Když já dám par kapek pomerančového aroma,tu výslednou chuť napodobím. A o to tu šlo:-!
    Jinak tady je chemické složení originálních:
    pšeničná mouka
    poleva - hořká, 19,8%
    - cukr
    - ztužený rostlinný tuk
    - kakaový prášek se sníženým obsahem tuku
    0 E322 - Lecitiny
    3 E476 - Polyglycerolpolyricinoleát
    - aroma
    rostlinný tuk
    cukr
    sójová mouka
    ječný sladový extrakt
    glukózový sirup
    1 E500 - Uhličitany sodné
    2 E503 - Uhličitan amonný
    aromata - máslové, ethylvanilin, citrónové
    0 E322 - Lecitiny
    vaječný žloutek sušený
    .....pořád myslím, že jsem na tom dobře. :-K

    Odpovědět

  • Eviss Eviss

    Tessi: Myslím, že aroma se může klidně vynechat. A pokud toužíte po pomerančové chuti, tak si myslím, že by to mohla nahradit pomerančová kůra ;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: domácí polomáčené sušenky recept na sušenky opavia linecké polomáčené recept na sušenky s razítky polomáčené sušenky-recept domácí linecké sušenky sušenky s razítkem recept domácí polomáčené sušenky recept linecké polomáčené recept máslové sušenky s razítky recept polomáčené máslové sušenky kávové zlaté prase recept na sušenky s razítkem sušenky opavia recept máslové sušenky tescoma linecke polo macene recept z polomáčený sušenek recept na sušenky tescoma zlaté sušenky polomáčené