Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Freddie Mercury byl v jídle skromný. Miloval ale všechno ostré, chilli chtěl i v míchaných vajíčkách
Zdroj: Profimedia

Charismatický britský zpěvák s indickými kořeny dokázal propojit hudební žánry a z rockového koncertu vytvořit okázalou show. Frontman kapely Queen Freddie Mercury žil hudbou a gurmánské zážitky mu nic neříkaly. Výjimkou byla jen kuchyně jeho maminky.

Freddie se narodil na Zanzibaru

Freddie Mercury, jedna z největších osobností v historii rockové hudby, geniální hudebník a zpěvák, se dožil pouhých pětačtyřiceti let. Dá se říct, že snad ani minutu nežil zbytečně a krátký pozemský čas dokázal bohatě naplnit svou tvorbou a jedinečným hudebním projevem.

Rodák z bývalé britské kolonie Zanzibar, vlastním jménem Farrokh Bulsara, což bylo pravé jméno Freddieho Mercuryho, prožil dětství v internátních školách v Indii a dostalo se mu klasického britského vzdělání. Jeho rodiče Bomi a Jer byli Indové z komunity Pársů. Bomi Bulsara na Zanzibaru pracoval pro britskou koloniální správu.

Na prvním místě hudba

Ačkoli Freddie Mercury vystudoval grafický design, od dětství ho to táhlo k hudbě. Ta byla pro něj naprostou prioritou. Nevyhýbal se bujarým večírkům, které rád pořádal a kde alkohol tekl proudem. Jídlo ovšem pro něj zvláštní význam nemělo.

Podle kolegů z kapely Queen nebyl žádný gurmán a žádné zvláštní požadavky na stravu neměl.  „Někteří z nás žijí, aby jedli, ale Freddie byl jedním z těch lidí, kteří jedli, aby žili,“ později napsal na svůj blog jeho osobní asistent Peter Freestone.

Klasická britské kuchyně

Možná proto, že podle Freestona se Freddie Mercury spokojil s jednoduchou domácí kuchyní, mezi jeho favority patřil úplně obyčejný (a typicky britský) slaný koláč cottage pie. Někdy se mu také říká pastýřský koláč (shepherd´s pie) a zjednodušeně můžeme říct, že jde o ochucené mleté maso hustě pokryté bramborovou kaší a následně zapečené.

Osobní kuchař Joe Fanelli mu každou neděli musel připravovat tradiční britskou pečínku. Ta je z hovězího masa, i když občas ho nahrazuje vepřové či kuřecí. Nemůže ale chybět pečená zelenina, většinou mrkev, pastinák a kapusta. Podává se k ní yorkšírký pudink (slané pečivo podobné muffinu).

Maminka vaří nejlépe

Když Freddie přišel na návštěvu k rodičům, těšil se na domácí jídla. Maminka Jer mu s radostí připravovala jeho oblíbené pokrmy pársijské kuchyně. Ta se vyznačuje směsí luštěnin a výrazného koření.

Slavný zpěvák, který mohl navštěvovat ty nejluxusnější restaurace, měl nejraději kuřecí dhasank od maminky. Jde o tradiční parsíjské jídlo z několika druhů luštěnin, kousků kuřecího masa, zeleniny a hlavně velkého množství výrazného koření (chilli, kardamom, kurkuma, pískavice apod.)

Show must go on...

„Když jsem pro něj začal pracovat, Freddie miloval kořeněná jídla, výrazné směsi koření,“ uvádí bývalý zpěvákův asistent Peter Freestone. A vysvětluje, že to byly chutě Mercuryho dětství na Zanzibaru a v Indii, kde  se hodně koření. Pálivé chilli musel mít i v míchaných vajíčkách.

Freddieho chuťové preference se pomalu proměňovaly s postupnou progresí onemocnění AIDS. Jeho oslabený organismus už pálivé pokrmy nesnášel a poslední rok jeho života mu zbyla mu na dochucení jen sůl a v malém množství pepř.

Zákeřnou nemoc před svými fanoušky tajil. 22. listopadu 1991 vydal prohlášení, ve kterém oznámil, že má AIDS. Čtyřiadvacet hodin poté zemřel.

Náš tip: Pokud máte stejně jako Freddie Mercury rádi pikantní jídla, vyzkoušejte kuřecí směs podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

gordon-ramsay-recipe.com: Freddie Mercury's favorite foods

faroutmagazine.co.uk: How to make the Freddie Mercury chicken dhansak

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli