Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pudink nemusí být jen sladký. Ten yorkshirský nahradí třeba naše knedlíky. Jak jej připravit?
Zdroj: Wikimedia Commons,By Trussrod - 2015-05-01Previously published: 2015-05-01, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=90552089

Vypadá trochu jako suflé a stejně tak musí být nadýchaný. Ve Velké Británii je yorkshirský pudink doslova legendární přílohou, bez které si Britové nedokáží představit nedělní oběd. Jde totiž o tradiční doplněk k masové pečínce, podává se ale i na mnoho jiných způsobů. Třeba s cibulovou omáčkou.  

Trochu jiné anglické pudinky

O anglických pudincích koluje spousta mýtů a předsudků. Zatímco u nás si pod pojmem pudink představíme sladký dezert rosolovité konzistence podobný italské panna cottě, v Británii slovem pudink označují hned několik specialit. Oblíbené jsou tu různé nákypy ze zbytků chleba zvané bread (chlebový) pudding, nejslavnější je pak vánoční pudink se spoustou sušeného ovoce, koření a alkoholu, největší obavy zase vzbuzuje tzv. černý pudink. Výraz black pudding totiž Britové používají pro klobásu podobnou našemu jelitu, jíž dodává tmavou barvu hovězí či vepřová krev. Není divu, že někteří lidé přistupují k anglickým pudinkům trochu s despektem. To yorkshirského pudinku se není třeba nijak obávat. Toto pečivo připomínající tvarem muffiny se připravuje z jakéhosi palačinkového těsta a nejvíc by se dalo připodobnit našemu svítku. Ten se u nás obvykle dává do polévky, ale upečený se dřív často servíroval i místo knedlíku k masu s omáčkou.

Pudink jako příloha k pečínce

Yorkshirský pudink je zřejmě nejoblíbenější přílohou britské kuchyně. Je neoddělitelnou součástí tradičního nedělního oběda, který se neobejde bez hovězí, vepřové či jehněčí pečínky zvané Sunday roast. Malé bochánky se mohou podávat i jako předkrm s cibulovou omáčkou, pokud se ale upečou větší, mohou se naplnit různými dalšími pochutinami a podávat jako hlavní jídlo. Nejčastější náplní bývá tradiční britská specialita Bangers nad mash – tedy klobása se šťouchanými bramborami.

Pudink je nejlepší se šťávou z masa

První zmínky o yorkshirském pudinku pocházejí z 18. století, kdy jako první použila tento název spisovatelka Hannah Glasseová. Existoval ale zřejmě dříve a původně se mu prý říkalo dripping pudding. Již v minulosti si Britové s oblibou pekli různé pečínky, ovšem tehdy ještě ne v troubě, ale na rožni v krbu. Aby zachytili lahodnou šťávu z masa, dávali pod pečínku kovový tác. A protože jim bylo líto přebývající šťávu jen tak vyhodit, nalili na tác těstíčko z vajec, mouky a mléka a nechali ho zapéct. Těsto se pak v teple zvedlo jako suflé a vespod se díky vyškvařenému tuku vytvořila krásně křupavá kůrka. Hotový nákyp se nakrájel na čtverečky, polil omáčkou a jedl se jako předkrm nebo méně často jako příloha k pečenému masu. Údajně se prý pokrm podával i proto, aby hosté zahnali hlad jen nákypem s omáčkou a pak již nesnědli tolik masa. Šťáva z odkapaného masa navíc byla považována za podřadnou, k samotné pečínce si pak panstvo vychutnávalo lahodnější a jemnější bílé omáčky. V chudších domácnostech se naopak pudink se šťávou často podával jako jediný chod.

Správný pudink musí mít 10 cm

Přestože je yorkshirský pudink jednou z největších britských specialit, jeho příprava je poměrně snadná. Na jednoduché těstíčko potřebujete jen vejce, mouku a mléko, případně nějaké bylinky na vylepšení chuti. Pokud byste chtěli připravit pudink na pánvi, je nejlepší litinová, která dobře drží a rozvádí teplo a těsto se krásně zvedne. To je opravdu důležité. V Anglii dokonce trvají na tom, že pokud nákyp nemá na výšku 10 cm, nemůže se mu říkat yorkshirský pudink. V současnosti se yorkshirské pudinky často pečou ve formě na muffiny, v níž vznikají krásné bochánky ideální svým tvarem jako příloha. Vedle této modernější verze ale v Británii dosud dělají yorkshirský pudink na pánvi a hotové pečivo se pak jen nařeže na kousky.

Základní recept na yorkshirský pudink

Vzhledem k tomu, jak populární přílohou yorkshirský pudink je, je na něj základní recept přesně daný. I když samozřejmě existuje spousta dalších pozměněných variant. Podle známé receptury uděláte těstíčko z 200 ml (cca 140 g) mouky a 200 ml mléka a 4 vajec. Pokud byste místo mléka použili vodu, bude pudink křupavější a méně nasládlý. A jak tedy yorkshirský pudink připravíte?

Postup: Troubu předehřejte na 230 ⁰C. Dvě formy na muffiny s dvanácti otvory s nepřilnavým povrchem rovnoměrně pokapejte trochou slunečnicového oleje a vložte do trouby, aby se prohřály. Mouku nasypejte do mísy, přidejte vejce a vše našlehejte dohladka. Postupně přidávejte 200 ml mléka a šlehejte, dokud směs nebude zcela bez hrudek. Dochuťte solí a pepřem. Plechy na muffiny vyjměte z trouby a opatrně a rovnoměrně nalijte těsto do otvorů. Vložte plechy zpět do trouby a pečte cca 20-25 minut, dokud se pudinky nenafouknou a nezhnědnou. Ihned podávejte.

Zdroje informací:
Bitannica.com
Bbcgoodfood.com
Yorkshirepudd.co.uk

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více