Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rohlíková pizza je rychle připravená a chutná skvěle.
Zdroj: Toprecepty

Vyhazovat staré pečivo je škoda. Třeba tvrdší rohlíky můžete zužitkovat při přípravě dobrot, kterými potěšíte celou rodinu. A nemusí vždy jít pouze o klasickou žemlovku, ale i mnoho dalších pokrmů, které zasytí, jejich výroba je snadná a nestojí moc peněz.

Staré není na vyhození

Každému se někdy stane, že nakoupí víc pečiva, než dokáže sníst do momentu, kdy začne tvrdnout. Někdo například ze starých rohlíků dělá domácí strouhanku, v níž obalené řízky chutnají lépe, jiní chodí tvrdým pečivem krmit labutě a kachny.

Přitom existuje mnoho způsobů, jak pečivo, které už nedokážeme ani rozpéct v troubě, využít a dokonce z něj vytvořit nové a skvělé pokrmy. Podívejme se na několik jídel, která bychom bez tvrdších rohlíků, jen ztěží dokázali vytvořit.

Zemlbába 

Žemlovka chcete-li zemlbába se v našich krajích podává již dlouhá desetiletí. Většinou sloužila jako pokrm, ve kterém se zpracovaly zbytky, a přitom se nasytila celá rodina. Název „zemlbába“  podle mnohých pochází z německého slova „Semmel“, což znamená houska, žemle či rohlík.

Pro přípravu jídla, oblíbeného převážně u dětí, je ideální použít rohlíky, které jsou staré alespoň jeden den, protože lépe absorbují ostatní přísady. Pokud rohlíky nejsou k dispozici, často se používá i vánočka nebo jiné druhy suchého pečiva, jako jsou starší toustové chleby nebo housky. Přestože známe převážně sladkou variantu, s tvarohem a jablky, kterou si můžete připravit podle tohoto receptu, není problém si  žemlovku připravit i naslano. Třeba s rajčaty nebo sýrem.

Pizza jak ji neznáte

Pizza ze starých rohlíků je vynikající způsob, jak využít zbytky pečiva a přitom si pochutnat na něčem opravdu chutném a neobvyklém. Tradiční těsto pouze vyměníte za pečivo, nakrájené na tenké plátky nebo kostky a lehce navlhčené třeba v jogurtu.

Ohledně ozdobení těsta si můžeme hrát s vlastní fantazií bez omezení. Obvykle se volí zelenina a sýry, které dobře doplňují chuť pečiva. Na vrchní vrstvu rohlíků lze rovnoměrně rozložit například plátky rajčat, olivy, kousky papriky nebo cibule. Důležitý je výběr sýra - mozzarella je populární volbou pro její schopnost krásně se rozpustit, ale dobře funguje i směs různých druhů sýrů, jako jsou čedar nebo gouda, které dodají pizze plnější chuť. Vyzkoušejte třeba tento recept a uvidíte, zda přijdete netradiční pizze také na chuť.

Netradiční „brambůrky“

Tyto domácí chipsy jsou nejen chutné, ale také mnohem zdravější než mnohé kupované snacky plné umělých přísad. Pozor si však při přípravě dejte na to, jak silné plátky rohlíků nařežete. Když budou tlusté, nechtěně změknou, příliš tenké se zase mohou spálit. Ideální tloušťka by měla být asi 3 až 5 mm.

Pokud jde o koření, můžete experimentovat s různými kombinacemi, například osvědčeným sušeným česnekem, rozmarýnem, paprikou nebo třeba jen solí a pepřem. Jestli máte raději pikantnější chipsy, můžete použít trochu cayenského pepře. Koření vždy nanášejte na rohlíky, které jste před tím lehce potřeli olivovým olejem.

Chipsy můžete připravit v troubě nebo na pánvi. Pečení v troubě je obecně jednodušší a umožňuje připravit větší množství slaných dobrot najednou. Postup je snadný, troubu předehřejte na 180 °C a na plech vyložený pečicím papírem rozložte rohlíky. Pečte je asi 10 až 15 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Na pánvi máte sice chipsy rychleji hotové, ale musíte dávat větší pozor, abyste je nespálili. 

Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu žemlovku jako od babičky:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více