Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýžový koláč s kuřetem máte připravený za chvilku a moc si na něm pochutnáte
Zdroj: Pixabay, kitchen_15

Jestli patří mezi ty, kteří těžko odhadují, kolik rýže mají uvařit jako přílohu, a je vaším oblíbeným pokrmem pečené kuře, nebo jste jen milovníky dobrého jídla, máme pro vás skvělý tip. Využijte rýži, která vám zbyla od oběda, a připravte si z ní nevšední koláč, který potěší převážně ty, kteří preferují slané.

Co se zbytky

Rýže je jednou z nejběžnějších příloh, a to především díky tomu, že se hodí k široké škále u našinců oblíbených pokrmů, jako jsou třeba omáčky či španělští ptáčci. Neodmyslitelně patří také k populárním českým variacím na „čínu“. Často se však stává, že po rodinném obědě či večeři zbyde trocha uvařené rýže, kterou bychom neradi vyhazovali.

Nákyp i rizoto

Naštěstí existuje hodně způsobů, jak zbylou rýži proměnit v chutná a oblíbená jídla. Mezi nejpopulárnější patří třeba rýžový nákyp, který si mnozí z nás pamatují ještě ze školní jídelny. I doma si ho ovšem můžeme připravit například podle tohoto receptu a nešetřit přitom s ničím, co nám ve sladkém jídle chutná nejvíce.

Kdo raději sáhne po slané klasice, kterou si snadno uvaří z rýže, která zbyla po obědě, určitě zvolí rizoto, třeba to srbské. V jednoduchém receptu se snadno využije mnoho surovin, které nám zbyly v lednici po předchozím vaření. Ať je to kousek vepřového masa, sterilovaný hrášek a paprika nebo lžíce rajčatového protlaku, všechno se dá využít.

Do salátu i karbanátků

Rýže se dá použít také jako doplněk do zeleninových salátů. Stačí nakrájet papriku, okurku, pár rajčat, přidat například jogurtovou zálivku s česnekem a zbylou rýži a hned máte lehké jídlo, které se do současných teplých večerů hodí úplně báječně.

Stejně tak se může rýže přidat k mletému masu a vytvořit speciální karbanátky, podle receptu zde zase dokážete vyčarovat rýžové krokety se sýrem, nebo rýži použijete jako náplň do paprik, které opečete a servírujete například s rajskou omáčkou. 

Méně obvyklým způsobem, jak se špatně vypočítanou přílohou naložit, je pečení rýžového koláče s kuřecím masem. Jak na svém instagramovém účtu 
julia.recetas.consejos ukázala mladá sympatická slečna, jeho příprava je tak snadná, že ji zvládne i úplný amatér. Když si navíc pomůžete i zbytky pečeného kuřete, vše si zjednodušíte.

Rýžový koláč s kuřecím masem a opečenou cibulí

Na přípravu naprosto snadného, přesto ale lahodného pokrmu, budete potřebovat: 240 g uvařené rýže, 3 vejce, 20 g parmezánu (nebo sýra grana padano), 20 g + 30 g eidamu nebo goudy, 2 kuřecí prsa (nebo pečené kuřecí maso), 2 střední cibule, 2 lžičky + 2 lžíce slunečnicového oleje, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Do mísy vysypte uvařenou rýži, přidejte 2 vejce, osolte a opepřete. Přisypte najemno nastrouhaný parmezán a nahrubo nastrouhaných 20 g eidamu. Vše pečlivě promíchejte, aby se rýže spojila se všemi ingrediencemi.
  2. Připravte si kulatou formu na koláč nebo pánev, kterou můžete dát do trouby. Na dno nalijte 2 lžičky slunečnicového oleje a rýžovou směs rozetřete po celé formě, včetně krajů.
  3. Formu vložte do trouby, předehřáté na 190 °C a pečte zhruba 30 minut. V průběhu kontrolujte, aby se rýže nepřipalovala. Musí mít zlatavou barvu a na povrchu lehce křupat.
  4. Mezi tím si v hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte kuřecí prsa. Mělo by stačit 30 minut na vyšším plameni. Po uvaření roztrhejte maso dvěma vidličkami na menší kousky. (Pokud použijete pečené kuřecí maso, natrhejte ho stejným způsobem).
  5. Když se peče korpus a vaří kuře, na pánvi se dvěma lžícemi rozpáleného oleje osmahněte dozlatova cibuli.
  6. Do misky dejte natrhané kuřecí maso, osmaženou cibuli, jedno vejce, 30 g na kostičky nakrájeného eidamu. Vše promíchejte.
  7. Vzniklou směs nasypte do formy, v níž máte upečený rýžový korpus a znovu dejte do trouby. Tentokrát ji předehřejte na 180 °C a pečte 15-20 minut.
  8. Servírujte ihned po upečení.

Naše rady:

  • Pokud nemáte v lednici parmezán, bez problémů zdvojnásobte dávku nastrouhaného eidamu, vaříme přeci ze zbytků.
  • Místo slunečnicového oleje můžete pod rýžový korpus použít olej ve spreji, u kterého můžete zvolit například bylinkovou příchuť.
  • Jestli máte kromě rýže z oběda i dostatek masa z pečeného kuřete, použijte ho místo vařených prsou. Chuť bude lepší.

Náš tip: Zavzpomínejte na mládí a podle našeho videoreceptu si připravte rýžový nákyp:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli