Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?
17. 5. 2021 Vaření
Sezóna špenátu vrcholí, a tak si pojďme říct, jak tuhle zdravou zeleninu vlastně správně zpracovávat a konzumovat. Je lepší používat čerstvé listy, nebo bohatě stačí mražená varianta? Osvojte si kuchařské zacházení s touto listovou zeleninou.
Čerstvý, nebo mražený?
Špenát je vynikající listová zelenina, která dodá svěžest mnoha receptům. Chutná skvěle v kombinaci se smetanou, plísňovým sýrem a těstovinami nebo bramborovými gnocchi, ale výborně funguje i jako náplň do masových závitků, například kuřecích. I samotný špenát může dobře posloužit, ideálně jako příloha k výpečkům a bramborovým knedlíkům. Zkuste si někdy uvařit dobrý špenát, k tomu těstoviny, společně to promíchejte a ozdobte vypečeným buřtíkem nakrájeným na kostičky. Toto jednoduché jídlo si okamžitě zamilujete! Špenát najde využití dokonce i ve sladkém pečení - aktuální hit cukrářů, takzvaný mechový dort, je toho jasným důkazem...
Mohlo by vás zajímat
Špenát má kromě skvělé chuti i tu výhodu, že neobsahuje moc kalorií, zato v něm najdeme důležité živiny. Každý, kdo někdy slyšel o Pepku námořníkovi, teď asi myslí na železo, ve skutečnosti ale několik studií prokázalo, že zrovna obsah železa ve špenátu není až tak důležitý. Na druhou stranu v něm najdeme vitamíny skupiny B a vitamín K, draslík či lutein. Více o tom si přečtěte tady:
Mohlo by vás zajímat
Pokud chcete ze špenátu dostat co nejvíce prospěšných látek, je nutné jíst jej čerstvý a syrový, říkáte si možná. Pravda je to jenom do určité míry. Listy špenátu v sobě nesou řadu hodnotných látek pouze prvních několik dní po utržení. Podle magazínu Zdraví a dieta se hodnoty vitamínů a minerálů snižují dokonce už po dvou dnech uchovávání v pokojové, tedy nevhodné teplotě a po čtyřech dnech už v zelenině po zdravých živinách není ani památky.
Mohlo by vás zajímat
Pokud tedy nemáte špenát z vlastní zahrádky nebo nevíte, v jakých podmínkách byl skladován, než se dostal do vašich rukou, volte raději kvalitní mražený špenát. Ten sice byl už jednou zpracován, což mu část důležitých látek také odebralo, alespoň ta zmenšená hodnota se ale díky procesu zamražení v zelenině zachovala.
Jak zpracovat listový špenát do mrazáku?
Pokud naopak máte přístup k velké úrodě čerstvého špenátu, právě zamražení je to nejlepší, co s ním můžete udělat, protože nepředpokládáme, že byste ho chtěli jíst třikrát denně. Jak na to?
Důležité je používat opravdu čerstvý špenát, ideálně ještě ten den natrhaný. Všechny listy důkladně properte ve studené vodě. Pak je nejlepší zvolit metodu blanšírování, díky níž se zachová část živin i barva zeleniny. Ze stejného důvodu se tento typ tepelné úpravy používá třeba i u brokolice. Spočívá to v tom, že listy špenátu necháte ve velkém sítku okapat, pak je přelijete vařící vodou a okamžitě je zchladíte vodou ledovou. Teplotní šok zeleninu „uzamkne“.
Mohlo by vás zajímat
Takto upravené listy pak tyčovým mixérem rozmixujte na pyré. To můžete dát do pytlíků ve větších porcích, které zamrazíte, anebo jej nejprve nechte zamrznout v menších formičkách. Z těch tvrdé kostky po čase vyklepněte a zabalte je do sáčků. Pokud si špenát před zmrazením takto předem naporcujete, bude se vám s ním lépe pracovat při příštím vaření.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak obarvit různé pokrmy? Použijeme přírodní jedlé barvy
Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!
Mechový dort je hit! Víte, jak se peče a díky jaké přísadě je tak zelený?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13