Jižní Čechy na talíři: Připravte si kočičí tanec, bosáky nebo pucánkovou polévku z hub!
12. 9. 2021 Vaření
Kraj rybníků není proslulý pouze lovem ryb. Jihočeši umějí taky skvělé bramborové či houbové pokrmy nebo dobroty z luštěnin! Právě taková jídla si dnes společně připomeneme.
Kočičí tanec
Jednodušší jídlo těžko najdete. Směs vařené čočky, krupek, cibule, soli, škvarků a majoránky je geniální vynález, jak se najíst levně, zdravě a do sytosti. Naši předkové si nemohli dovolit jíst maso každý den, tak experimentovali, jak se dalo. A vznikaly dobroty, které i bez masa chutnají fantasticky. Třeba jako právě tahle. Na kočičí tanec budete podle knížky Žahúři v Jindřichově Hradci potřebovat: 250 g čočky, 150 g krupek, sůl, majoránku, 80 g škvarků a 1 cibuli. Čočku namočte a poté uvařte tak, jak jste zvyklí, ale v nesolené vodě! Ve větším množství jiné, slané vody uvařte přebrané a namočené kroupy. Obojí sceďte a smíchejte. Přidejte dle chuti sůl, majoránku a škvarky rozpuštěné na troše sádla. Na talíři posypte pokrm osmaženou cibulkou.
Mohlo by vás zajímat
Dokonalé bosáky
Existuje víc receptů na tyhle jihočeské knedlíky, ale tento jsme si s dovolením vypůjčili, jako minule jablečné knedlíčky, z facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého. Zakladatelka skupiny, Šárka Adámková, má část rodiny právě na jihu Čech, a proto se svojí maminkou jihočeská jídla vařila. A společně také, jak sama říká, časem vyladily recept na podle nich nejlepší jihočeské bosáky. Co budete potřebovat: 1 kg ve slupce vařených brambor, 600 g syrových oloupaných brambor, 250 g hrubé mouky, 1 vejce a sůl. Postup je následující: Do velkého hrnce dejte vařit vodu a hodně ji osolte. Ve slupce uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte. Syrové brambory také nastrouhejte a nechte chvíli odstát. Pak je vymačkejte a vodu slijte, ale škrob, který se usadil na dně mísy, ponechejte! K vymačkaným bramborám přidejte nastrouhané vařené brambory, mouku, škrob a vejce. Těsto mírně osolte a pomocí dvou lžic z něj tvarujte knedlíky, které ihned zavařte do vroucí vody. Vařte asi 10–15 minut, vyjměte, lehce omastěte (nejlépe husím sádlem) a podávejte se zelím a osmaženou cibulkou jako samostatný pokrm, nebo se zelím jako přílohu k pečeným masům.
Pucánková polévka z hub
Připravte si 1 hrnek sušených hub, 1 brambor, 5 lžic hrubé mouky, sůl a hrnek smetany. Houby namočte do vody na hodinu nebo déle. Pak je osolte a uvařte spolu s oloupaným a na kostičky nakrájeným bramborem doměkka. Mezitím z mouky, vody a špetky soli udělejte husté těstíčko a lžičkou vykrajujte nočky, které zavářejte do polévky. Vařte asi 3 minuty, pak polévku zjemněte smetanou. Můžete přidat i trochu kopru nebo naopak česnek a majoránku. Ať vám chutná!
Více o tom, jak sbírat, používat i skladovat houby najdete zde ➔
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Připravte si smaženku, hit starých dobrých bufetů a mléčných barů
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak sbírat houby. Jak je zpracovat a využít v kuchyni
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06