Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečné knedlíčky jen ze dvou ingrediencí : Skvělá lehká večeře nebo rychlý letní dezert!
Zdroj: Šárka Adámková

Máte přebytek jablek a nevíte, co s nimi? Udělejte fantastické jemné knedlíčky. Příprava je jednoduchá a výsledek vás ohromí skvělou chutí!

Zdravá jablka

Jablka patří mezi naše nejoblíbenější ovoce, jsou snadno dostupná, česká, máme jich dost a k našemu jídelníčku odjakživa patří. I proto jsou jimi obsypány stromy u cest či na zahrádkách. Úroda jablek se dá zpracovat mnoha způsoby, výtečné jsou jablečné mošty, kompoty, chutney či mnohé jiné zavařeniny. Na zimu se určitě vyplatí i nasušit si křížaly. Ale co když máte chuť využít jablka hned? Kromě mnoha druhů koláčů i dortů, nebo klasického jablečného štrůdlu, jsou skvělá do knedlíků. Ovšem ne jen jako náplň, ale přímo jako součást těsta. Právě takový recept si dnes představíme.

Delikátní knedlíčky

Zní to jako něco nemožného, ale je to tak. Jablečné knedlíčky lze skutečně připravit z pouhých dvou ingrediencí. Stačit vám budou jablka a hrubá mouka. Recept jsme s dovolením převzali z facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého, kde sklidil ohromný úspěch. Její zakladatelka, Šárka Adámková, se při přípravě jablečných knedlíčků inspirovala knížkou Jablko v kuchyni, ale recept si upravila podle sebe. Jak na to? Potřebujete 500 g nahrubo nastrouhaných jablek a 130 g hrubé mouky. Obě suroviny smíchejte a dejte do lednice asi na hodinu odležet. Mouka začne pracovat a s jablky se spojí, ale i tak nevznikne žádné hutné těsto. Nebojte se toho a rozhodně nic nepřidávejte! Dejte si do kastrůlku vařit vodu a z těsta tvarujte knedlíčky, které obalujte v hrubé mouce a vkládejte do vroucí vody. Vařte asi 5 minut. Vyndejte děrovanou naběračkou a můžete podávat. Knedlíčky stačí posypat skořicí a cukrem, kdo chce, může přidat i trochu rozpuštěného másla nebo strouhaný perník, případně na másle opraženou běžnou strouhanku. Diabetici mohou jíst knedlíčky jen tak, i bez cukru jsou totiž díky jablkům v těstě docela sladké.

Náš tip: Z uvedené dávky vyrobíte asi 20 knedlíčků velikosti ping pongových míčků. Tato porce nasytí dva strávníky, když budou knedlíčky jako hlavní chod, nebo čtyři strávníky, když budou jako dezert. Těsto si můžete klidně udělat už večer předem a druhý den jen tvarovat knedlíčky a vařit. Dobrota je pak na stole do 10 minut!

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více