9 receptů na nejoblíbenější české omáčky: Dáte si dokonalou svíčkovou, klasickou rajskou nebo navinulou koprovku?
19. 1. 2022 Vaření
Jsme národ omáčkový, proč si to nepřiznat. Žádná jiná země na světě nemá tolik druhů omáček a není jimi tak proslavená jako my. Tak si pojďte s námi připomenout nejoblíbenější české omáčky i s recepty, které zaručeně fungují!
Rajská jako z ráje
Rajská omáčka patří k jasným klenotům české kuchyně. Nesmí v ní chybět rajský protlak, cukr, sůl i skořice, někdo nedá dopustit ani na cibulový základ s vývarem a kořenovou zeleninou. Zkrátka, s rajskou se vyplatí se trochu pomazlit. Jestli si k ní pak zvolíte kolínka, knedlíky, nebo třeba nočky, to je na vás, my nabízíme recepty na nejlepší rajské omáčky jako od babičky. Zkuste a nebudete litovat:
Svíčková jako na svatbě
Jak už jsme psali dříve a musíme to zopakovat, svíčková omáčka je stálicí našich slavnostních tabulí. Ještě nedávno se bez ní neobešla žádná svatba nebo jiné významná událost. Ovšem uvařit a správně dochutit svíčkovou není žádná legrace, navíc, každá rodina má svůj vyzkoušený recept. V kuchařské soutěži MasterChef Česko zkoušeli soutěžící svíčkovou „vytunit“ třeba portským vínem nebo jalovcem. My nabízíme spíš klasiku, jakou znáte právě ze všech možných svateb, promocí nebo dobrých restaurací:
Koprovka jako od babičky
I když právě není sezona kopru, tuhle lahodu si můžete užít kdykoliv v roce díky mražené nebo konzervované bylince. Je sice pravda, že kopr každému nevoní, ale na druhé straně je koprovka jednou z nejoblíbenějších omáček. Má příjemně navinulou sladkokyselou chuť, k níž skvěle ladí vařené vajíčko nebo vařené hovězí. Jak koprovku udělat opravdu poctivě, o tom jsme psali v našem článku, dnes nabízíme vyzkoušené a léty prověřené recepty, které nezklamou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Nejlepší koprová omáčka jako od babičky? Držte se těchto zásad a dopadne to na jedničku!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12