Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší koprová omáčka jako od babičky? Držte se těchto zásad a dopadne to na jedničku!
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Patříte také k těm, kterým kopr voní a chutná? Pak se vám můžou hodit osvědčené postupy našich babiček, jak nejlépe uvařit klasickou českou omáčku - koprovku. A pokud vám tahle bylinka moc nešmakuje, třeba vás právě tenhle článek přesvědčí, že stojí za to dát jí ještě jednu šanci.

Od omáček až k rybám

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina z čeledi miříkovitých, jež dorůstá do výšky až 1 m. Tenhle střapatý fešák se vysévá od března do července a nať můžete sklízet přibližně už 6 týdnů po výsevu. Konzervovaný nebo mražený je kopr sice k dostání během celého roku, ale v chuti a vůni se čerstvé bylině nic nevyrovná. A co s ním v kuchyni? Kopr se u nás typicky používá do polévek a koprové omáčky, ale neobejdou se bez něj ani nakládané okurky. Zároveň se koprem dochucují různé saláty, dipy a pomazánky. Kopr se také hodí k rybám, na brambory i zeleninu a je základním dochucovadlem slavné bulharské polévky tarator. My se teď ovšem nebudeme věnovat světové kuchyni, ale připomeneme si, jak se dělá ta nejlepší babiččina koprovka, kterou si každý ještě dvakrát přidá. Zároveň vám taky nabídneme tip, jak dělají koprovku profíci

Nezbytnosti na koprovku

Při přípravě této sladkokyselé omáčky budete potřebovat kromě kopru také máslo, hladkou mouku, masový vývar, smetanu nebo šlehačku, cukr, sůl a ocet, případně bílé víno. Omáčka se sice dá udělat i z vody a mléka, ale je to chuťově chudší verze. Právě masový vývar dodá koprovce ten správný šmrnc.

A jaký vývar přesně máte použít? Klidně stačí i takový, který máte zrovna doma, ale pokud se na koprovku teprve chystáte, udělejte si poctivý hovězí vývar. Budete mít skvělou polévku, část vývaru použijete do omáčky a maso z vývaru (ideální je hovězí loupaná plec) přidáte ke koprové omáčce. Čím silnější vývar je, tím lepší chuť omáčce předá. Kuřecí nebo silný slepičí vývar se hodí, pokud chcete koprovku podávat s vařenými vejci. Že už jste na tuhle naši tradiční omáčku dostali chuť? Pak si můžete vybrat, zda ji udělat tak, jak to dělávaly naše babičky, nebo se budete inspirovat postupem, který ukázali v pořadu Souboj na talíři šéfkuchaři Přemek Forejt a Radek Kašpárek. 

Jako od babičky

Na másle osmahněte hladkou mouku a zalijte ji vývarem. Metličkou řádně prošlehejte, přidejte tuhé stonky kopru (lístečky ještě ne!) a provařte asi 15 minut. Pak stonky kopru vyjměte, omáčku doplňte smetanou, solí, cukrem a octem, případně čerstvou citronovou šťávou nebo bílým vínem. Omáčku ještě krátce povařte a nakonec přidejte nadrobno nasekaný čerstvý kopr. Promíchejte a můžete hned podávat s knedlíkem či s vařenými bramborami a dle chuti buď s masem nebo s vařeným vajíčkem. Skvělou volbou ke koprovce je místo vařeného pošírované neboli ztracené vejce. Zaručujeme, že pokud se tekutý žloutek z vajíčka smíchá s lahodnou chutí omáčky, přinese vám to fantastický zážitek!  

Jako v televizi 

Trochu jiný postup zvolili v pořadu Souboj na talíři šéfkuchaři Přemek Forejt a Radek Kašpárek. Zkuste uvařit koporvku v jejich stylu! Inspirujte se třeba vítězem prvního klání, Přemkem Forejtem. Jak na to? V hrnci na oleji nechte zesklovatět nakrájenou šalotku, přidejte hrst koprových stonků a vše zalijte 300 ml bílého vína. Nechte provařit a zredukovat, přilijte 400 ml vývaru, podle chuti oslote, přidejte bobkový list a nové koření a znova provařte a nechte opět zredukovat. Nakonec omáčku dochuťte hustou smetanou, povařte, přeceďte a doplňte nadrobno nasekanými lístečky kopru.

Extra tip: Slavný český šéfkuchař Václav Košnář podával koprovku s jehněčím masem a hrnečkovými knedlíky. Radek Kašpárek pro změnu v pořadu Souboj na talíři servíroval ke koprovce brambůrky konfitované (neboli opékané) v sádle. Zkusíte to?

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Juraj Horak

10. 9. 2021 16:10

U mne je na prvnim miste houbova , na druhem krenova a treti koprovka . Proste tyto omacky nemaji chybu . Ke koprovce nejradeji volske oko , krenova maso na cibulce , houbova nepotrebuje nic . Vsecko nejradeji knedlik , no i obcas brambor .

Fuxinnka Fuxinnka

10. 9. 2021 11:19

Nabudúce skúsim ten od babičky. Ďakujem za článok :-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více