Nejlepší koprová omáčka jako od babičky? Držte se těchto zásad a dopadne to na jedničku!

Patříte také k těm, kterým kopr voní a chutná? Pak se vám můžou hodit osvědčené postupy našich babiček, jak nejlépe uvařit klasickou českou omáčku - koprovku. A pokud vám tahle bylinka moc nešmakuje, třeba vás právě tenhle článek přesvědčí, že stojí za to dát jí ještě jednu šanci.
Od omáček až k rybám
Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina z čeledi miříkovitých, jež dorůstá do výšky až 1 m. Tenhle střapatý fešák se vysévá od března do července a nať můžete sklízet přibližně už 6 týdnů po výsevu. Konzervovaný nebo mražený je kopr sice k dostání během celého roku, ale v chuti a vůni se čerstvé bylině nic nevyrovná. A co s ním v kuchyni? Kopr se u nás typicky používá do polévek a koprové omáčky, ale neobejdou se bez něj ani nakládané okurky. Zároveň se koprem dochucují různé saláty, dipy a pomazánky. Kopr se také hodí k rybám, na brambory i zeleninu a je základním dochucovadlem slavné bulharské polévky tarator. My se teď ovšem nebudeme věnovat světové kuchyni, ale připomeneme si, jak se dělá ta nejlepší babiččina koprovka, kterou si každý ještě dvakrát přidá. Zároveň vám taky nabídneme tip, jak dělají koprovku profíci.
Článek z magazínu
Nezbytnosti na koprovku
Při přípravě této sladkokyselé omáčky budete potřebovat kromě kopru také máslo, hladkou mouku, masový vývar, smetanu nebo šlehačku, cukr, sůl a ocet, případně bílé víno. Omáčka se sice dá udělat i z vody a mléka, ale je to chuťově chudší verze. Právě masový vývar dodá koprovce ten správný šmrnc.
A jaký vývar přesně máte použít? Klidně stačí i takový, který máte zrovna doma, ale pokud se na koprovku teprve chystáte, udělejte si poctivý hovězí vývar. Budete mít skvělou polévku, část vývaru použijete do omáčky a maso z vývaru (ideální je hovězí loupaná plec) přidáte ke koprové omáčce. Čím silnější vývar je, tím lepší chuť omáčce předá. Kuřecí nebo silný slepičí vývar se hodí, pokud chcete koprovku podávat s vařenými vejci. Že už jste na tuhle naši tradiční omáčku dostali chuť? Pak si můžete vybrat, zda ji udělat tak, jak to dělávaly naše babičky, nebo se budete inspirovat postupem, který ukázali v pořadu Souboj na talíři šéfkuchaři Přemek Forejt a Radek Kašpárek.
Jako od babičky
Na másle osmahněte hladkou mouku a zalijte ji vývarem. Metličkou řádně prošlehejte, přidejte tuhé stonky kopru (lístečky ještě ne!) a provařte asi 15 minut. Pak stonky kopru vyjměte, omáčku doplňte smetanou, solí, cukrem a octem, případně čerstvou citronovou šťávou nebo bílým vínem. Omáčku ještě krátce povařte a nakonec přidejte nadrobno nasekaný čerstvý kopr. Promíchejte a můžete hned podávat s knedlíkem či s vařenými bramborami a dle chuti buď s masem nebo s vařeným vajíčkem. Skvělou volbou ke koprovce je místo vařeného pošírované neboli ztracené vejce. Zaručujeme, že pokud se tekutý žloutek z vajíčka smíchá s lahodnou chutí omáčky, přinese vám to fantastický zážitek!
Jako v televizi
Trochu jiný postup zvolili v pořadu Souboj na talíři šéfkuchaři Přemek Forejt a Radek Kašpárek. Zkuste uvařit koporvku v jejich stylu! Inspirujte se třeba vítězem prvního klání, Přemkem Forejtem. Jak na to? V hrnci na oleji nechte zesklovatět nakrájenou šalotku, přidejte hrst koprových stonků a vše zalijte 300 ml bílého vína. Nechte provařit a zredukovat, přilijte 400 ml vývaru, podle chuti oslote, přidejte bobkový list a nové koření a znova provařte a nechte opět zredukovat. Nakonec omáčku dochuťte hustou smetanou, povařte, přeceďte a doplňte nadrobno nasekanými lístečky kopru.
Extra tip: Slavný český šéfkuchař Václav Košnář podával koprovku s jehněčím masem a hrnečkovými knedlíky. Radek Kašpárek pro změnu v pořadu Souboj na talíři servíroval ke koprovce brambůrky konfitované (neboli opékané) v sádle. Zkusíte to?
Témata: omáčky, česká kuchyně, kopr, bylinky, brambory, smetana, vývar, babské rady, knedlíky
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Rychlá a jednoduchá nudlová polévka. Jak nejlépe uvařit těstoviny do polévky
Rychlá polévka s těstovinami Polévka s těstovinami, hlavně zeleninová, představuje velmi rychlou variantu polévky. Může být hotová doslova za pár… Číst více
Pečeme s Ivou: Rychlé sádlové housky pro všední den. Do hodinky je máte na stole!
Došlo vám pečivo a obchod je zavřený nebo daleko?… Číst více
Znáte ačokču? Tuhle zdravou „paprikookurku“ si můžete zasadit na zahrádce!
Vejčitá zelenina o průměru 10 až 15 cm pochází z… Číst více
Pečeme s Ivou: Jak na křupavé tmavé kaiserky? Díky jednomu triku budou naprosto dokonalé!
Kdo by neznal kaiserky? Oblíbené pečivo, křupavé… Číst více
Pečeme s Ivou: Výborné domácí kaiserky voní máslem a snadno se připravují
Milujete housky nebo kaiserky z obchodu? Když na… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Naučte se vejce Benedikt jako profesionál! Tipy a triky, jak zvládnout vajíčka na jedničku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Sypaný kakaový koláč s tvarohem a ovocem
Přidáno 18. 8. 2022 11:16

Luštěniny s kuřecím masem a čerstvou kurkumou
Přidáno 18. 8. 2022 07:49

Cibulová pomazánka se sušenými houbami
Přidáno 17. 8. 2022 18:27

Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Přidáno 17. 8. 2022 14:54

Králík na česneku, cuketové zelí a karlovarský knedlík
Přidáno 17. 8. 2022 13:52

Masové mleté válečky se sýrem z horkovzdušné fritézy
Přidáno 16. 8. 2022 19:04
Komentáře
10. 9. 2021 16:10
10. 9. 2021 11:19