Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak uvařit rajskou omáčku jako od babičky? Chuti pomůže mrkev i skořice!
Zdroj: Toprecepty, LukasM

Rajská omáčka patří k nezaměnitelným stálicím české kuchyně a léto k uvaření téhle dobroty přímo vybízí. Udělejte si rajskou poctivě, podomácku, provoněnou skořicí a vývarem, tak jak to bylo kdysi běžné. Svůj oblíbený recept nám dnes opět prozradí food blogerka Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny.

Tři v jednom

Rajskou omáčku lze udělat rychle a jednoduše, anebo si s ní můžete doslova vyhrát. Ani v druhém případě nejde o nic náročného či složitého, ale chce to své suroviny a dostatek času. Pokud budete s omáčkou podávat i maso, musíte nejdříve začít s jeho uvařením. „Moje babička vždycky zakládala vývar z kostí a odřezků hovězího masa, k tomu přidala kořenovou zeleninu, cibuli a sůl a teprve až když se obojí asi hodinku provařilo, do vroucí polévky vkládala další, lepší kus masa, nejčastěji hovězí zadní,“ popisuje pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny. V kuchařině totiž platí, že chceme-li mít silný vývar, vkládá se maso se zeleninou do studené vody, která se přivede k varu, pak se příkon tepla sníží a vše se nechá takzvaně táhnout. Maso tak dá to nejlepší ze sebe právě do vývaru. Pak už ale nemůže „dobře sloužit“ v omáčce. „Když naopak potřebujete, aby si maso zachovalo svoji šťavnatost, je potřeba je vložit do vroucí vody, nebo ještě lépe do vývaru. Maso se horkem na povrchu hned zatáhne a uvnitř pak bude šťavnaté. V tomto případě, při přípravě rajské, pak jedním promyšleným postupem získáte tři skvělé suroviny. Silný vývar na polévku, základ pro dochucení omáčky a ještě šťavnaté maso k omáčce,“ říká Šárka Adámková.

Správné dochucení

Jakmile máte hotový vývar, můžete začít s omáčkou. „Na oleji nebo přepuštěném másle nechte zpěnit oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte asi tři bobkové listy, pár kuliček nové koření a celého pepře a na kolečka nakrájenou mrkev. Vše společně osmažte. Mrkev je přirozeně sladká a skvěle tak omáčku dochutí. Ale i tak přidejte ještě svitek skořice a lžíci nebo dvě krupicového cukru,“ popisuje Šárka a dodává, že jakmile cukr s mrkví začnou hnědnout, je na čase přidat tři lžíce mouky, lehce ji opražit a vše zalít rajčatovým pyré a vývarem. „Na litr vývaru použijte asi 250 ml rajčatového pyré nebo rajčat z konzervy. A vše dolaďte ještě čtyřmi lžícemi protlaku z rajčat. Omáčku provařte, případně dochuťte a pak přeceďte,“ uzavírá Šárka, která dle svých slov někdy do omáčky dává i pár koleček chemicky neošetřeného citronu, případě místo skořice použije rovnou perníkové koření. „Máte-li rádi sladší chuť omáčky, zkuste do ní přidat lžíci povidel, anebo vynechejte mouku a omáčku zahustěte strouhaným perníkem a až poté ji přeceďte,“ doporučuje Holka u plotny. K rajské podávejte vařené maso nakrájené na plátky napříč vláknům a domácí houskové knedlíky, případě vařené těstoviny. Zajímavou přílohou jsou i krupicové noky. Dobrou chuť!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více