„Staročeský“ dezert povidloň je hitem i moderních cukráren. Jak jej dnes pečou na Šumavě?
16. 8. 2022 Vaření
Dezert povidloň je typickým regionálním dezertem, na který jsou patřičně hrdi na jihu naší země, tam, kde se rozkládá pohoří Šumava. Dokonce natolik, že po něm pojmenovali i cukrárnu. I když je označován jako staročeský, vznikl tento dokonalý kříženec klasického českého koláče a cukrárenského věnečku poměrně nedávno.
Moderní staročeský povidloň
I když by lokální šumavský původ povidloně mohl budit zdání, že jde o nějaký původní dezert, který se u nás peče dlouhá staletí, skutečnost je jiná. Dezert sice opravdu v ráji šumavských hvozdů vznikl, ale teprve před pár lety, přímo v srdci Šumavy, jedné z turisty nejvyhledávanějších a opravdu malebných obcí, na Kvildě. Poprvé jej upekli v místní pekárně a inspirací mu zřejmě bylo opravdu staročeské pečivo, jako jsou třeba pravé posvícenské koláče s tvarohem a povidly. Kynuté těsto však v povidloni nahrazuje odpalované, jaké známe z věnečků větrníků nebo profiterolek. To povidloň povyšuje na mnohem vyšší úroveň a dělá z něj moučník takřka luxusní.
Mohlo by vás zajímat
Povidloň jako věneček nebo éclair?
Povidloň se peče na Šumavě v mnoha podobách. Může mít tvar našeho českého věnečku, koláče na plech nebo se podobá slavnému francouzskému dezertu éclair. Právě tak povidloň připravují inspirováni moderními trendy v cukrařině v cukrárně Povidloň u Lipna. Všem povidloňům jsou však společné tři lahodné vrstvy, které společně vytvářejí úžasnou kombinaci chutí. V povidloni se totiž dokonale snoubí jemná chuť smetany s tvarohem, poctivých švestkových povidel a nadýchaného odpalovaného těsta. I když se často v receptech na povidloň uvádí pouze tvaroh, nejlepší je tento zákusek s krémem z tvarohu a šlehačky, případně z kysané smetany. Právě tyto chutě tak zbožňujeme v různých jiných sladkostech, povidloň je tak dokonalou možností, jak si je užít v jednom.
Jak poskládat povidloň?
Povidloň patří k náročnějším dezertům na přípravu, pokud ale zvolíte snadnější verzi na plech budete ho mít raz dva. Nejtěžším a rovněž zásadním bodem je připravit odpalované těsto, což snadno zvládnete díky našim radám. Pokud byste ale měli z něj i tak obavy, může je zastoupit i těsto listové, případně i sušenky. Pak už jen stačí připravit náplně a vše navrstvit na sebe podle vaší umělecké vize nebo mlsného jazýčku. V té nejzákladnější verzi tvoří základ plát odpalovaného těsta, na něm jsou povidla a vše zakončuje smetanový krém zakrytý druhým plátem těsta. Díky němu se i dezert snadno drží v ruce, aniž byste se zašpinili. Před podáváním je lepší nechat dezert odležet v chladu, aby se vše důkladně propojilo.
Náš tip: Pokud jste dostali na povidloň chuť, můžete si ho připravit podle našeho prověřeného receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy
Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste… Číst více
Ovesné vločky ve slaných receptech. Jsou výborné na polévky, karbanátky, pomazánky i pečivo
Chléb a dalamánky Ovesné vločky dáváme do těst na pečení chleba a dalamánků. Vločky obsahují malé množství lepku, proto jimi nahrazujeme jen část… Číst více
12 nejlepších večeří do 30 minut: Připravte si kuřecí steak, maďarské nudle s tvarohem, slané palačinky nebo bramboráky!
Máte hlad a na vaření nemáte čas? Žádný problém!… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak připravit nadýchaný piškotový korpus. Rady nejen pro začátečníky
Nadýchaný piškotový korpus potřebujete, když pečete piškotové řezy, piškotovou bábovku, dortový korpus nebo roládu. S našimi radami to už zvládnete… Číst více
20 receptů na bramborové placky: Můžeme do nich zpracovat téměř vše, co máme doma
Placky patřily od nepaměti mezi tradiční pokrmy, protože obsahovaly brambory, které byly levnou a dostupnou surovinou. Naše babičky do nich uměly… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
20 receptů na zeleninové karbanátky: Vyzkoušejte je s námi
Zeleninové karbanátky už svým názvem napovídají, že jejich hlavní ingrediencí je mletá zelenina. Karbanátků je tolik druhů, kolik je druhů zeleniny.… Číst více
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 21 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Sladké léto s Josefem Maršálkem: Jak na nadýchané žloutkové věnečky? Podle tohoto receptu je zvládnete jako profík!