Banánky z odpalovaného těsta se šlehačkou a čokoládovou polevou

zizala Kuchařka: zizala

Moučníky , Drobné pečivo 16 názorů

Suroviny

Těsto:
125 ml vody
špetka soli
40 g másla
100 g polohrubé mouky
2 vejce
Náplň a zdobení:
ušlehaná smetana a tmavá čokoládová poleva
Recept si zatím oblíbilo 41 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnku dáme vodu se solí a máslo a uvedeme k varu. Stáhneme z ohně, vsypeme najednou všechnu mouku, vrátíme a na mírném plameni odpalujeme. Do částečně zchladlého vmícháme postupně vejce jedno po druhém.

  2. Hotové těsto vložíme do sáčku s řezanou zdobičkou a na plech vyložený papírem na pečení tvoříme asi 7-8 cm dlouhé tyčky (=banánky).

  3. Pečeme při 220°C asi 10 minut, troubu nesmíme otvírat. Pak dalších 10-20 minut při 170°C. Po rozříznutí musí být pečivo uvnitř suché.

  4. Vlažné podélně rozřízneme pilkovým nožem, naplníme šlehačkou, povrch polijeme čokoládou a konzumujeme čerstvé.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Banánky z odpalovaného těsta se šlehačkou a čokoládovou polevou

  • Frantiska Frantiska

    zizala: no ono je dost vtipne, ze se u nas stejne prodavaji rozkrojene a pod nazvem Éclairs, například pekařství Paul. Ale kdyz se tak divam , tak kdyz je ovoce, tak jsou rozkrojene a nebo je nahore :) na ten instagram se mrkni, az oci prechazeji, asi bych nebyla schopna se rozhodnout, ktery vyzkousim.

    https://www.instagram.com/leclairdegenieofficiel/?...
    https://www.instagram.com/latelierdeleclair/?hl=cs
    https://www.paul-cz.com/kategorie/patisserie/eclai...
    https://cz.pinterest.com/search/pins/?q=%C3%89clai...

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Nadja: :yes: Přejmenováno a pravé Éclairs udělám co nejdříve.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Frantiska: :yes::-K To, že se plní nerozříznuté, jsem se dozvěděla, až když jsem je měla nafocené;-( a od té doby se chystám, že je přefotím. O mouse jsem nečetla, naopak, že se plní pravou šlehačkou, ale nemám důvod nevěřit. Takže někdy spáchám reparát :-);-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    tady je zajimave čtení, to bych teda chtela nekdy videt cukrarnu, kde maji jen je

    https://regiony.rozhlas.cz/delikatni-eclair-franco...

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Frantiska: jsi mě předběhla - o fous:-K
    Je to starý tradiční francouzský recept, má přesné složení, vždy pouze máslo! a ne jiný tuk ( jak se někdy do odpalovaných těst dává....) Tradičně se nerozkrajují, ale plní krémem zdobičkou dírkou do upečeného těsta....

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Nadja: protože vznikly ve Francii :) spekuluje se, ze je poprvé představil u dvora Antonin Carême (1784–1833) a pak se postupně rozšířily do dalších zemích.

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Kdysi jsem dělávala odpalované těsto dost často - dá se využít nejen na sladko, ale i se slanými náplněmi.
    Žížalko, proč "Éclairs" a ne jen prosté české banánky?

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    zdenka.s: Odpaluj na mírném plameni, pak se nepřipálí ;-).

    Děkuji, budu moc ráda, pokud někdo vyzkouší a dá vědět :-K.

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    zizala: Moc děkuji za podrobný popis:-) , snad se mi těsto podaří. V dohledné době vyzkouším a dám vědět:-K.

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    zizala : paráda ,takhle popsané krok za krokem,to je přesně to co potŕebuji.Mám jen strach z toho odpalování, že se mi to bude spíš připalovat :-)
    Moc děkuji.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    bystrouska: zdenka.s: Sepsala jsem na svých stránkách všeobecné rady k odpalovanému těstu:
    http://www.mlsoty.estranky.cz/clanky/zakladni-rece...
    Zkuste to pročíst, už pár lidem jsem svými zkušenostmi pomohla ;-)

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    Banánky vypadají krásně a lákavě .Ještě jsem odpalované těsto nedělala ,i když už je mi . . sát, ale Váš recept zkusím, jsou tam jen dvě vajíčka, takže to nebude tak bolet ,když se nepovede. :-(
    Hezký den.

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    Krásné dopoledne:-K, zrovna si vařím kafe, hodil by se nějaký zákusek a banánky vypadají skvěle :yes:. Moc mě lákají k realizaci, jen mám docela problém s odpalovaným těstem, ne vždy se mi povede, tedy vlastně dost často se mi nepovede:-(

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Děkuji za milé komentáře a děkuji i těm, jimž se recept líbí :-K

    Odpovědět

  • Oskeruska Oskeruska

    Mňááám..to vypadá prudce jedle...jak se znám, na rozdíl od Simony bych sáhla pro víc jak jeden<3<3:-K:-K:yes::yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: banánky z odpalovaného těsta odpalovane testo recept recepty z odpalovaného těsta z odpalovaného těsta polité čokoládou odpalované těsto na bananky banánek z odpalovaného těsta v čokoládě eclairs tyčky z z odpalovaného těsta banánek politý čokoládou z odpalovaneho testa banánky z odpalovaného těsta polité čokoládou čokoláda se šlehačkou bananky z odpalovaneho testa s ovocem bananek se slehackou recept eclair recept čokoládová poleva na eclairs řezy z odpalovaného těsta kakaoveho kávové bananiky recept cokoladove odpalovane testo slehackovy bananek recept banánky z odpalovaného těsta recept