Povidloň

zizalka Kuchařka: zizalka

Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 8 názorů

Suroviny

250 ml vody
50 g másla
špetka soli
100 g hladké mouky
2 velká vejce
1 vanička polotučného tvarohu
20 g domácího vanilkového cukru
200 ml smetany ke šlehání
1 sáček ztužovače šlehačky
125 g povidel
30 ml rumu tuzemáku
moučkový cukr na posypání
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme odpalované těsto. V hrnci přivedeme k varu 250 ml vody, máslo a špetku soli. Přimícháme mouku a energicky mícháme, aby se těsto přestalo přichytávat k hrnci. Necháme vychladnout.

  2. Troubu si předehřejeme na 180°C.

  3. Do vychladlého těsta po jednom zašleháme vejce.

  4. Plech důkladně vymažeme máslem a rovnoměrně na něj rozetřeme těsto. Vložíme do trouby, na dno postavíme kastrůlek s horkou vodou a pečeme 20 - 25 minut. Troubu během pečení v žádném případě neotvíráme - těsto by zbytečně spadlo. Upečený plát necháme vychladnout.

  5. Tvaroh vyšleháme s vanilkových cukrem, pak do něj vmícháme do tuha ušlehanou šlehačku se ztužovačem. Povidla rozmícháme s rumem.

  6. Vychladlé těsto překrojíme na poloviny, jednu polovinu na 4 obdélníky, díky tomu se nám výsledný dezert bude lépe krájet.

  7. Nerozkrájenou polovinu potřeme povidly, navrch rozetřeme tvarohovou směs a naskládáme obdélníky těsta.

  8. Na závěr poprášíme moučkových cukrem.

Poznámka

Inspirace: Apetit 10/2014

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 346 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Povidloň

  • zizalka zizalka(autorka receptu)

    j.moravec: To mě těší že se podařil a chutnalo :-) asi budu muset brzy provést návštěvu vyhlášené pralinkárny :-p

    Odpovědět

  • j.moravec j.moravec(neregistrovaný)

    Tak jsem se nechal vyhecovat svojí dcerkou a já naprostý amatér co se pečení týče se do toho pustil. Právě moje dcerka nám domů přinesla z výše již zminované litomyšlské pralinkárny na ocutnání vzorečky. Mů pokus dopadl docela slušně a dostal jsem pochvalu. Příště to bude snad dokonalejší:-p. Kdo má rád tvarohové dobroty tak to prostě musí zkusit jak to skvěle chtná

    Odpovědět

  • zizalka zizalka(autorka receptu)

    Plně souhlasím, je to nepřekonatelný dezert :-* u nás jsme měli povidloň prvně, ale určitě ne naposled :-) kdo neochutnal nepochopí :-))

    Michaela Medkova: určitě vyzkoušej, nebudeš litovat ;-)

    Odpovědět

  • scottpa scottpa

    Povidloň miluji, dělala jsem ho minulý týden:-p Jinak si ho kupuji Litomyšli v pralinkárně a ten si je :-p

    Odpovědět

  • henelie henelie

    tak to je obrovskéééééé láááákadlo :-O :-p :-*

    Odpovědět

  • Michaela Medkova Michaela Medkova

    To vypadá moc krásně:-p, povidloň jsem ještě nejedla, ale sbíhají se mi sliny, jen se podívám na fotečku:-p:-p:-p;-)

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Úžasná dobrota:yes:

    Odpovědět

  • syza syza(neregistrovaná)

    Povidloň, tak to je fakt mňamka. Když jedeme na Šumavu, tak si ho vždy koupím na Kvildě. :-D

    Odpovědět

Tématické fráze: povidloň povidloň recept povidloň z kvildy recept na povidloň recept povidloň recepty povidlon povidloň - recept zákusek povidloň povidloň z odpalovaného těsta povidlon apetit povidlon recepty povidlín peceni povidlon povidlon kvilda kvilda povidloň povidloň z kvildy recept povidloň recept apetit odpalované těsto povidloň apetit povidloň dezert povidlon