Dokonalé vepřové na houbách: Jakou část masa do něj použít a čím směs ochutit, aby byl výsledek perfektní
19. 9. 2022 Vaření
Vepřové na houbách je takovou nestárnoucí klasikou. Co v ní nesmí chybět? Zjistěte, jak si jídlo připravit, abyste si ho mohli vychutnat v co nejlepší podobě, plné chutí a vůní.
Jak se vypořádat s košíkem hub
Poslední dny jsou příjemné hlavně díky záplavě hub. Když se na ně vydáte, budete mít během chvilky košík plný. Některé tvrdší houby se vyplatí usušit, některé zavařit. Vepřové na houbách je jednou z výborných možností, jak se s touto příjemnou nadílkou alespoň z části vypořádat.
Mohlo by vás zajímat
Jaká část masa se hodí na vepřové na houbách
Na tento pokrm je důležité správně zvolit maso. Na vepřové na houbách se hodí plecko, případně krkovička. Z masa můžete připravit plátky, nebo kostky. I když můžete kostky i plátky nakrájet z obou mas, na plátky je lepší plecko, na kostky krkovička. Sáhněte po loupané pleci, která se výborně hodí na dušení. Krkovička by měla být hezky prorostlá a šťavnatá, ale neměla by obsahovat příliš tuku.
Náš tip: Připravte si vepřové na houbách podle tohoto videoreceptu.
Jaké se hodí houby
V tomto pokrmu jsou dobré i žampiony, ale byl by to hřích nevyužít poklady z lesa, obzvlášť když jich je tolik. Základ mohou tvořit hříbky a klouzci, tato kombinace je obzvlášť lahodná. Vůbec ale neuškodí, když je doplníte i o jiné druhy hub.
Co budete potřebovat
Vepřové na houbách není nijak komplikované. Kromě hub a masa je důležitý hlavně dostatek cibule. Připravte 4 plátky vepřového masa, velký hrnek na na kostky nebo plátky pokrájených hub, 1 velkou cibuli, 100 g slaniny, 1 lžičku sladké papriky, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžíci mouky, olej, plátek másla, pepř a sůl. Budete potřebovat tekutinu na podlití. Stačí voda, ale s hrnkem vývaru bude omáčka mnohem lepší.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Jak na přípravu vepřového na houbách
Slaninu nakrájejte kostičky a ve větším kastrolu ji nechte zezlátnout na lžíci oleje a kousku másla. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a nechte ji zpěnit. Vepřové maso nakrájejte na kostky nebo na plátky a prudce ho orestujte. Maso osolte, opepřete, zasypte paprikou, přidejte na kostky nakrájené houby a kmín. Někdo také v tento moment přidává malé balení rajského protlaku, který je třeba dobře promíchat se směsí. Podlijte vodou/vývarem a duste doměkka pod pokličkou. Pak maso vyndejte. Do hrnku s malým množstvím vody dejte mouku a rozmíchejte ji. Pak tekutinu vlijte do omáčky a dobře promíchejte. Vařte asi 20 minut. Pak maso vraťte do kastrolu a nechte ho prohřát.
Jako příloha se nejčastěji používá rýže, můžete ale zvolit i knedlík, třeba bramborový. Někdo dokonce zase nedá dopustit na bramborovou kaši.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Video poradí, jak připravit dokonale hladký karamel. Stačí dodržet dvě důležité zásady a výsledek bude perfektní
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na techniku restování, kterou si oblíbil i Zdeněk Pohlreich? Důležitá je příprava!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 59 minutami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 4 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 5 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 18 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Přečtěte si Zobrazit více
Encyklopedie hub: Zásobte se v lese na zimu. Nasbírejte si tyto houby a my vám poradíme, kam s nimi v kuchyni
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní