Houby naložené v sádle nebo v soli: Dva tradiční způsoby, jak si uchovat poklady z lesa na zimu
14. 9. 2022 Vaření
Houbařská sezona je v plném proudu a i jinak méně úspěšní hledači se vrací z lesa s plnými košíky. Po prvotním nadšení ovšem přijde vystřízlivění, když si uvědomíme, že úlovek z lesa musíme nějak zpracovat. Při velké úrodě je nejlepší možností je nějak zakonzervovat na později. V zimních měsících pak zásoby určitě oceníte.
Sušení nebo mražení?
I když je samozřejmě nejlepší zpracovat houby ještě čerstvé, často to není možné. Nevýhodou hub totiž je, že podléhají velmi rychle zkáze, je proto třeba z nich něco připravit co nejdřív. Co ale dělat, když už po týdnu neustálého přísunu hub nemá na houbové speciality nikdo chuť? Vyhazovat houby by byla škoda, pokud jich tedy máte hodně, nastává ten pravý čas na jejich konzervaci, aby se nezkazily.
Na Vánoce pak můžete uskladněné houby použít do houbového kuby nebo si z nich můžete v zimě uvařit na zahřátí třeba bramboračku a zavzpomínat na letní houbaření. Houby většinou sušíme, nakládáme do octa nebo směs podušených hub mrazíme. Jsou ale i další zajímavé možnosti. Co třeba houby naložit do soli nebo do sádla?
Mohlo by vás zajímat
Nasolené houby využijete jako čerstvé
Naložení hub do soli patří dnes možná už k méně tradičním metodám, jak si houby uchovat na později. Jde však o způsob velmi jednoduchý, navíc vám houby takto uskladněné vydrží až šest měsíců. Sůl totiž působí jako ideální přírodní konzervant. K naložení do soli jsou vhodné hlavně tvrdší druhy hub – hříbky nebo křemenáče. Na 1 kg hub budete potřebovat asi 200 g soli. A jak postupovat? Očištěné houby nejprve nakrájejte na tenké plátky a rozložte je na noviny nebo pečicí papír a nechte trochu na slunci zavadnout. Pak je dejte do mísy a promíchejte s potřebným množstvím soli podle váhy hub. Spojte tak, aby všechny houby byly dokonaly prosoleny, ale nepolámaly se.
Houby se solí pak přendejte do vymytých sklenic a pořádně je upěchujte, aby ve sklenici nezůstaly vzduchové bubliny. Houby za chvíli pustí šťávu a budou pak naložené v jakémsi slaném nálevu. Povrch poté zasypejte solí a sklenice zavíčkujte. Houby v soli uchovávejte na chladném, temném a suchém místě. Použít je můžete jako čerstvé do jakéhokoliv pokrmu (výborné jsou třeba do polévky nebo omáčky), jen je třeba je nejprve propláchnout. Myslete ovšem na to, že jsou i tak dost slané a se solí tedy šetřete. Před přidáním do pokrmu je ještě nutné je trochu podusit s trochou vody. Naložením do soli totiž houby část vody ztrácí.
Náš tip: Pokud houby nasušíte, můžete si z nich připravit i vynikající aromatickou houbovou sůl. Stačí, když sušené houby rozemelete na prášek a pak je smícháte se solí. Můžete případně přidat i nějaké bylinky. Sůl pak funguje jako vynikající dochucovadlo třeba do rizota nebo bramboračky.
Houby v sádle jsou výbornou pochutinou
Dříve tradiční metoda se dnes opět dostává na výsluníalší. Zavařením do tuku uchovávaly houby na horší časy již naše babičky. Houby naložené v tuku mají svou původní chuť a vůni a pokud je navíc ještě sterilujete, vydrží vám někde v chladu až šest měsíců. A až dostanete chuť na smaženici, stačí je jen vhodit na pánev, přidat vajíčka a za chvíli si můžete pochutnávat.
Jak na to? Houby nejprve očistěte, případně omyjte a nakrájejte na kousky. V hrnci rozpalte tuk (nejlépe sádlo) a houby na něm osmahněte a poduste asi 15 minut, dokud se z nich neodpaří voda. Můžete je případně ještě trochu osolit. Ještě horké houby přeneste do vymytých sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Můžete je případně ještě ve sklenicích zalít dalším rozehřátým sádlem, aby byly ponořené. Pro delší trvanlivost je můžete navíc sterilovat minimálně 45 minut při teplotě 95 stupňů Celsia.
Náš tip: Do houbového sádla můžete přidat i bylinky (např. tymián). Vznikne vám vynikající pomazánka na chleba. Stejně tak si můžete připravit i houby v másle. Mají jemnější chuť a využijete je pak v zimě třeba do omáček. Zkuste třeba omáčku s pomazánkovým máslem:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Houby sterilované ve vlastní šťávě využijeme do mnoha houbových pokrmů. Výhodou je, že neobsahují ocet ani tuk
Houby sterilované ve vlastní šťávě využijeme do mnoha houbových pokrmů. Výhodou je, že neobsahují ocet ani tuk
Sušení hub: Jak na to, aby nezplesnivěly a vydržely dlouho v dobré kondici?