Jak zvýraznit chuť vývaru: Kosti, maso i zeleninu nejdříve předpečeme, výslednou chuť pak dotáhne koření i citron
23. 11. 2022 Vaření
Když si chcete pochutnat na vývaru, potřebujete, aby byl pořádně silný, plný vůní a chutí. Tyhle kroky kýžený výsledek zcela určitě zajistí. Ostatně, jsou to postupy našich babiček nebo vyzkoušení triky šéfkuchařů.
Na vývaru si dejte záležet
Když připravujete vývar, rozhodně není do hodiny hotov. Pokud ho chcete mít kvalitní, potřebujete provést několik důležitých kroků, abyste dosáhli plné chuti. Možná na vývar opékáte zeleninu, ale lepšího výsledku dosáhnete, když opečete i maso a kosti. Jak na to? Vyrovnejte maso, kosti a zeleninu na plech do trouby předehřáté na 180 °C a pečte do zhnědnutí. Trvá to zhruba hodinu. Teprve pak tento vypečený základ zalijte vodou a přidejte i veškeré připečené části a tuk. Zkrátka vylijte do hrnce celý obsah pekáče.
Mohlo by vás zajímat
Využívejte bylinky a koření
Do vývaru sice stačí dát jen sůl a pepř, ale díky bylinkám a koření získá vývar lepší chuť a vůni. Co se týká bylinek, můžete využít sušené bylinky, jako jsou petrželové listy, petrželka, ale i třeba libeček. Z koření je to pak hlavně bobkový list, nové koření, hodí se i mletý zázvor, případně kurkuma. Obzvlášť pokud potřebujete organismus prohřát. Sušené bylinky přidávejte hned na začátku vaření. Čerstvé bylinky dávejte do hotové polévky až před podáváním.
Mohlo by vás zajímat
Nechte vývar táhnout
Dokonalého vývaru docílíte dlouhým pomalým vařením na mírném ohni, kdy tekutina několik hodin jen lehce probublává. Díky tomu hezky chuť přejte do tekutiny. V případě kuřecího masa budou potřeba na kvalitní vývar dvě hodiny, u vepřového a hovězího minimálně tři, lépe čtyři a více.
Přidejte kyselou složku
Pokud máte vývar hotov a zdá se vám chuťově mdlý, můžete sáhnout po kyselých surovinách, které pokrm oživí. Jedná se o bílé víno, ocet i citronovou šťávu. Dávejte ale pozor na to, kolik kyselé složky do vývaru dáte. Stačí opravdu jen malinko. Jinak byste vývar mohli zničit. A co kam dát? Do kuřecího vývaru se hodí kapka citronové šťávy, do hovězího a vepřového vývaru kápněte ocet.
Sílu vývaru dodá odpaření
Jak už jsme uvedli, dá se chuť podpořit redukcí. Jen pak pozor na to, aby nebyl vývar přesolený. Vyvařenější vývar bude koncentrovanější a plnější. Připravujte tedy vývar pak bez pokličky, aby páry mohly unikat. Pokud necháte kosti se zeleninou vařit dlouho, získáte parádní základ omáček i jiných polévek, a sice demi-glace. Jak se tento vysoce koncentrovaný vývar dělá, to zjistíte v našem předchozím článku o demi-glace.
Takového vývaru se pochopitelně vyplatí připravovat více. Můžete si ho uložit do mističek do mrazáku, a pak tuto dobrotu a praktickou součást polévek a omáček využít vždy, když budete potřebovat.
Zdroje informací
https://www.thekitchn.com
https://www.allrecipes.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak udělat ten nejlepší kuřecí vývar? Chuť masa i zeleniny zesílí jeden trik!
Jak na perfektní vývar? Nejčastější chyby, které děláme při jeho vaření
Polévkové koření bývá plné soli a umělých přísad. Vyrobte si vlastní za pár korun!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13