

Silný vývar se zeleninou, nudlemi a dvěma druhy knedlíčků
Suroviny
- 200 g hovězího masa (nebo více, podle zvyklostí)
- 150 g játrové zavářky
- 150 g vinné klobásy
- 50 g mrkve
- 50 g celeru
- 50 g kořenové petržele
- 2 cibule
- 6 stroužků česneku
- 100 g baby karotky
- hrst zelené petrželky
- hrst sušených hub nebo žampionů pokrájených na plátky
- strouhanka
- muškátový oříšek
- polohrubá mouka
- sušené nudle
- zelená cibulka
- majoránka
Postup přípravy receptu
Do dvou litrů osolené vody dáme vařit dvě pokrájené cibule i se slupkou, tři neoloupané stroužky česneku a hovězí maso, pokrájené na kostičky. Po hodině pomalého probublávání scedíme a kousky masa vrátíme do vývaru - ostatní vyhodíme.
Přivedeme k varu a přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, celer a petržel, houby, jemně nastrouhaný stroužek česneku a baby karotku vcelku. Necháme mírně vařit a mezitím připravíme knedlíčky.
Játrovou zavářku promícháme s utřeným česnekem a lžičkou majoránky, vytvoříme knedlíčky, které obalujeme v polohrubé mouce.
Z vinné klobásy vytlačíme obsah a smícháme ho s jedním vejcem, muškátovým oříškem, stroužkem česneku a takovým množstvím strouhanky, abychom mohli tvarovat knedlíčky, které taktéž obalíme v polohrubé mouce.
Játrové knedlíčky vhodíme do polévky a zhruba po minutě varu přidáme knedlíčky z vinné klobásy. Jakmile knedlíčky vyplavou, vsypeme hrst nudlí a kolečka naťové cibulky. Zhasneme plamen a necháme dojít. Na závěr přidáme asi dvě lžičky promnuté majoránky.
Poznámka od kuchařky
K vinným knedlíčkům mě inspiroval nedostatek játrové zavářky a recept od Maris http://www.toprecepty.cz/recept/8605-kapustova-polevka-s-klobasovymi-knedlicky/evka-s-klobasovymi-knedlicky/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Silný vývar se zeleninou, nudlemi a dvěma druhy knedlíčků
-
Zbyl mi tu velmi silný hovězí vývar,tak jsem hledala co s ním-na zahrádce jsem sklidila mrkev,kedlubnu,celer a petržel,poslední cibulku jsem našla v ledničce,přihodila trochu mraženého hrášku a kukuřice,upatlala knedlíčky a polévka je bezkonkurenční,nudle dávám také rovnou do hrnce-většinou se mi nechce špinit ještě jeden kůli nudlím
bodík letí
-
Z 200g masa na 2 litry vody nemůže být vývar silný... věřím že vám polévka chutná, ale silný vývar to určitě není :)
-
Děkuji za podnětné komentáře, s tím vařením nudlí zvlášť to sice neslyším poprvé, ale podle zvyku je házím rovnou do hotové polévky... Rozhodně zkusím i ten druhý způsob a už se těším
.
-
Ja varím ako sodovka. Nudle dávam na tanier pred konzumáciou polievky. Ak sú zavarené v polievke, polievka hustne a nudle sú státím "rozblemcané" po nejakej dobe. Nudle vyváram vo vode, knedlíčky v polievke - extra menšej nádobe, z nej si to potom odoberáme a "riedime" čistým vývarom na tanieri.
Elizko, krása!+ -
I já se přidávám k Jance. Nudle do polévky vždy vařím zvlášť. Polévka je čistá a neni moučná.
Nudle uvařím, propláchnu vodou, nechám na sítku okapat a pak je dám do hlubokého talíře nebo nějaké mísy. Do polévky (vývaru) je přidávám až při konzumaci. Čistý vývar vydrží v lednici delší dobu a kdykoliv ho můžu zamrazit. I knedličky do polévky zavařuji zvlášť. Zavařuji je do vývaru, ale v jiném, menším kastrůlku. Do talíře si pak každý dá tolik knedlíčků a nudlí kolik chce. Například můj syn, má nudlí plný talíř a jen několik lžic vývaru.
Na vinné knedličky se chystám již delší dobu. Určitě je vyzkouším. Mám ráda hovězí vývar "řezaný" s kuřecím. S hovězím masem vařím i několik kousků kuřecího (křídýlka, hřbet).
Elizo, posílám bodík.
-
Drahu, musím přiznat, že chutnalo a moc... Moje díky patří Maris a jejímu nápadu s vinnými knedlíčky -viz- a také tvůrcům prastarého způsobu vaření nudlové polévky...
Děkuji vám za krásné komentáře a takovou spoustu bodů... -
Eli,tak to si tchán musel chrochtat.
-
Eli, skvělý vývar
. "Vinné" knedlíčky určitě vyzkouším.
+9
-
U nás polévky můžeme
zkusíme.Dávám bodík
-
Polívka vypadá báječně a já dávám velký bodík
6.
-
Eli, také se mi jednou zdálo, že mám jater málo. A víš co jsem udělala? Přidala jsem tam malou játrovou paštiku a měla jsi vidět, jaké knedlíčky byly, někdy si zkrátka musí člověk u vaření poradit
-
yanull ty nudle zvlášť, ta polévka pak není kalná, je jako sklo. U nás mamka dávala nudle do polévky, ale já jsem se právě na tom Slovensku naučila vařit je zvlášť.
-
Já vím, že se dává víc masa a i ten vývar je pak ještě silnější, ale ona je už takhle díky té zelenině a všemu tak hustá, že ji budu muset naředit...
Napsala jsem to tak, jak jsem dělala, ale asi to poupravím, díky...
Děkuji za milé komentáře... -
-
Eli, určitě výborná
, jen jsem se chtěla zeptat, opravdu jen 200g masa ? Nevloudila se Ti tam chybička ? Já vím, že tam máš hodně zeleniny a knedlíčky, ale i tak mně to připadá málo.
U nás se dává víc