Silný vývar se zeleninou, nudlemi a dvěma druhy knedlíčků

Eliza Kuchařka: Eliza

Polévky 21 názorů

Suroviny

200 g hovězího masa (nebo více, podle zvyklostí)
150 g játrové zavářky
150 g vinné klobásy
50 g mrkve
50 g celeru
50 g kořenové petržele
2 cibule
6 stroužků česneku
100 g baby karotky
hrst zelené petrželky
hrst sušených hub nebo žampionů pokrájených na plátky
strouhanka
muškátový oříšek
polohrubá mouka
sušené nudle
zelená cibulka
majoránka
Recept si zatím oblíbilo 23 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do dvou litrů osolené vody dáme vařit dvě pokrájené cibule i se slupkou, tři neoloupané stroužky česneku a hovězí maso, pokrájené na kostičky. Po hodině pomalého probublávání scedíme a kousky masa vrátíme do vývaru - ostatní vyhodíme.

  2. Přivedeme k varu a přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, celer a petržel, houby, jemně nastrouhaný stroužek česneku a baby karotku vcelku. Necháme mírně vařit a mezitím připravíme knedlíčky.

  3. Játrovou zavářku promícháme s utřeným česnekem a lžičkou majoránky, vytvoříme knedlíčky, které obalujeme v polohrubé mouce.

  4. Z vinné klobásy vytlačíme obsah a smícháme ho s jedním vejcem, muškátovým oříškem, stroužkem česneku a takovým množstvím strouhanky, abychom mohli tvarovat knedlíčky, které taktéž obalíme v polohrubé mouce.

  5. Játrové knedlíčky vhodíme do polévky a zhruba po minutě varu přidáme knedlíčky z vinné klobásy. Jakmile knedlíčky vyplavou, vsypeme hrst nudlí a kolečka naťové cibulky. Zhasneme plamen a necháme dojít. Na závěr přidáme asi dvě lžičky promnuté majoránky.

Poznámka

K vinným knedlíčkům mě inspiroval nedostatek játrové zavářky a recept od Maris http://www.toprecepty.cz/recept/8605-kapustova-polevka-s-klobasovymi-knedlicky/evka-s-klobasovymi-knedlicky/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 993 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Silný vývar se zeleninou, nudlemi a dvěma druhy knedlíčků

  • Eficka82 Eficka82

    Zbyl mi tu velmi silný hovězí vývar,tak jsem hledala co s ním-na zahrádce jsem sklidila mrkev,kedlubnu,celer a petržel,poslední cibulku jsem našla v ledničce,přihodila trochu mraženého hrášku a kukuřice,upatlala knedlíčky a polévka je bezkonkurenční,nudle dávám také rovnou do hrnce-většinou se mi nechce špinit ještě jeden kůli nudlím :-D bodík letí

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Z 200g masa na 2 litry vody nemůže být vývar silný... věřím že vám polévka chutná, ale silný vývar to určitě není :)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Děkuji za podnětné komentáře, s tím vařením nudlí zvlášť to sice neslyším poprvé, ale podle zvyku je házím rovnou do hotové polévky... Rozhodně zkusím i ten druhý způsob a už se těším :-p.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ja varím ako sodovka. Nudle dávam na tanier pred konzumáciou polievky. Ak sú zavarené v polievke, polievka hustne a nudle sú státím "rozblemcané" po nejakej dobe. Nudle vyváram vo vode, knedlíčky v polievke - extra menšej nádobe, z nej si to potom odoberáme a "riedime" čistým vývarom na tanieri.
    Elizko, krása!+

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    I já se přidávám k Jance. Nudle do polévky vždy vařím zvlášť. Polévka je čistá a neni moučná.:yes: Nudle uvařím, propláchnu vodou, nechám na sítku okapat a pak je dám do hlubokého talíře nebo nějaké mísy. Do polévky (vývaru) je přidávám až při konzumaci. Čistý vývar vydrží v lednici delší dobu a kdykoliv ho můžu zamrazit. I knedličky do polévky zavařuji zvlášť. Zavařuji je do vývaru, ale v jiném, menším kastrůlku. Do talíře si pak každý dá tolik knedlíčků a nudlí kolik chce. Například můj syn, má nudlí plný talíř a jen několik lžic vývaru. :-D Na vinné knedličky se chystám již delší dobu. Určitě je vyzkouším. Mám ráda hovězí vývar "řezaný" s kuřecím. S hovězím masem vařím i několik kousků kuřecího (křídýlka, hřbet).:-p Elizo, posílám bodík.:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Drahu, musím přiznat, že chutnalo a moc... Moje díky patří Maris a jejímu nápadu s vinnými knedlíčky -viz- a také tvůrcům prastarého způsobu vaření nudlové polévky... ;-);-);-)
    Děkuji vám za krásné komentáře a takovou spoustu bodů...:-8

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Eli,tak to si tchán musel chrochtat.:-p:-p

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Eli, skvělý vývar:-p:-p:yes:. "Vinné" knedlíčky určitě vyzkouším. :-!:-)):yes::yes::-K +9

    Odpovědět

  • hafikov hafikov

    U nás polévky můžeme:yes:zkusíme.Dávám bodík:-K

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Polívka vypadá báječně a já dávám velký bodík:yes:6.

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Eli, také se mi jednou zdálo, že mám jater málo. A víš co jsem udělala? Přidala jsem tam malou játrovou paštiku a měla jsi vidět, jaké knedlíčky byly, někdy si zkrátka musí člověk u vaření poradit ;-):-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    yanull ty nudle zvlášť, ta polévka pak není kalná, je jako sklo. U nás mamka dávala nudle do polévky, ale já jsem se právě na tom Slovensku naučila vařit je zvlášť.;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Já vím, že se dává víc masa a i ten vývar je pak ještě silnější, ale ona je už takhle díky té zelenině a všemu tak hustá, že ji budu muset naředit...:-) Napsala jsem to tak, jak jsem dělala, ale asi to poupravím, díky...:-K
    Děkuji za milé komentáře...:-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

  • maris maris

    Eli, určitě výborná:-p, jen jsem se chtěla zeptat, opravdu jen 200g masa ? Nevloudila se Ti tam chybička ? Já vím, že tam máš hodně zeleniny a knedlíčky, ale i tak mně to připadá málo.:-O U nás se dává víc:-8:-8:-D

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: silny zeleninovy vyvar silný kuřecí vývar silný hovězí vývar silný slepičí vývar zeleninový vývar s nudlemi kalná polévka fridátové nudle kuřecí vývar se zeleninou zeleninový vývar recept hovězí polévka s nudlemi kalna hovezi polevka silny kureci vyvar recept vývar s nudlemi kalná slepičí polévka kalná kuřecí polévka druhy hoveziho masa vaření nudli silná hovězí polévka dobrý zeleninový vývar nudlovy vyvar

Zapomněl/a jsem heslo