Hrnková bábovka s jogurtem je připravená během chvilky a zvládne ji každý
6. 3. 2023 Vaření
Bábovka je častým hostem na našich stolech. A pokud je to hrnková bábovka s jogurtem, čeká nás se správným receptem nejen výborný a vláčný moučník, zároveň i úspora času. Je totiž velmi rychlý na přípravu. Připravte si ten nejlepší.
Kde se vzala bábovka
Bábovka je naším tradičním dezertem. Výraz „bábovka“ se v češtině objevuje od 15. století. Původně se vyskytoval jen pro označení formy na pečení a pečivu se říkalo bába. V bábovce se tedy vlastně pekla bába. Jedna z teorií říká, že původní forma na pečení mívala podobu obličeje staré ženy. Teorie jazykovědců se ale dnes přiklánějí k tomu, že původně slovo znělo pápa a bylo odvozeno z řeči nemluvňat.
Některé prameny mluví o tom, že první bábovka, které se říkalo německy Kugelhupf se objevila právě v německém Lembergu v 17. století. Bábovku milovala nejen Marie Antoinetta, ale i císař František Josef I. Bábovka může mít nejrůznější podobu. Může být třená, ale i z kynutého těsta. My si ale připravíme jogurtovou.
Mohlo by vás zajímat
Jak na rychlou a vláčnou bábovku
Jogurtová bábovka je dobrota, a když do ní přidáme ořechy, je to lahodnost sama. Většinou využíváme vlašské ořechy, ale můžeme sáhnout i po mandlích, nebo lískových ořeších. Příprava je zcela jednoduchá: spojí se zvlášť tekuté a zvlášť suché potraviny, a následně se promíchají dohromady. Dezert je hotov během pár minut. U této bábovky není nic komplikovaného, takže ji zvládne každý začátečník.
Na co si dát pozor při přípravě bábovky
Jak už to u bábovek bývá, roli hraje podoba formy. Formu je třeba důkladně vymazat máslem a vysypat hrubou moukou, nebo jemnou strouhankou, hodí se ale i jemný kokos, případně namleté ořechy. Pokud je forma zdobnější, může být s vyklepáváním problém. Důležitá je pečlivost. Přečtěte si další tipy na práci s formou v článku ze sekce Tipy a triky.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit hrnkovou bábovku s jogurtem
Na vláčnou a nadýchanou jogurtovou bábovku, která je připravená během chvilky, budete potřebovat: 2 kelímky bílého jogurtu, 1/2 kelímku oleje, necelou 1/2 kelímku cukru, 1 vanilkový cukr, 3 kelímky polohrubé mouky, 1 kelímek mléka, 1 lžičku sody, 2 lžíce rozinek namočených v rumu a lžíci nasekaných ořechů. Máslo na vymazání formy a hrubou mouku nebo strouhanku na vysypání formy.
Jak na to? Rozinky namočte na pár hodin do rumu, pokud vás tlačí čas, tak je alespoň přelijte žhavou vodou. Troubu předehřejte na 180°C. Ořechy nasekejte nadrobno. Přichystejte si formu na bábovku, vymažte ji máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou. Jako odměrku si vemte kelímek po 150g jogurtu. Do mísy nejdříve nalijte tekuté ingredience: jogurt, olej, mléko, promíchejte metličkou, a přidejte cukry, mouku se sodou, pokrájené ořechy. Opět dobře promíchejte metličkou. Do formy nalijte těsto a formu dejte do trouby. Pečte zhruba 40 minut.
Pak do bábovky zkuste píchnout špejlí. Když bude suchá, můžete bábovku vyndat na podložku. Pokud na ni ulpí těsto, vraťte bábovku znovu do trouby a nechte ještě chvíli péct. Hotovou bábovku vyndejte na podložku, nechte ji chvíli vychladnout, a pak ji vyklopte. Vychladlou bábovku můžete podávat posypanou moučkovým cukrem.
Náš tip: Pokud toužíte po mramorované bábovce, můžete přidat do poloviny hotového těsta půl lžíce kakaa. Těsto pak do formy lijete střídavě světlé, střídavě tmavé.
Zdroje informací:
https://region.rozhlas.cz
https://www.cz-test.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Češi umí nejlepší bábovky! Jak na mramorovou klasiku nebo zdravou proteinovou bombu?
5 nejlepších hrnkových moučníků bez vážení: Vláčná tvarohová bábovka nebo nadýchaný perník či lívanečky zachutnají všem
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Komentáře
17. 4. 2023 11:24