Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dortem ke štíhlé linii! Marie Antoinetta jedla prakticky pořád, přesto byla jako proutek
Zdroj: commons.wikimedia, Public Domain, https://cs.wikipedia.org/wiki/Marie_Antoinetta#/media/Soubor:Marie_Antoinette_and_her_Children_by_Élisabeth_Vigée-Lebrun.jpg

Je po vánočních hodech a jistě bychom uvítali nějakou tu dietu, která by ale příliš “nebolela”. To si jistě přála i Marie Antoinetta, dcera Marie Terezie a Františka Štěpána I., později také manželka francouzského krále Ludvíka XVI. a francouzská královna. Na výsluní, jakého bylo téhle ženě dopřáno, si nedovolila nedbat o svůj zevnějšek. Jak řešila možné problémy s postavou?

Krásná, štíhlá, ale neoblíbená

Marie Antoinetta si podle dochovaných svědectví s dietou poradila po svém - a jak se zdá podle obrazů, na kterých je zachycena, její systém fungoval, protože postavu měla skutečně ukázkovou. Můžeme se sice dohadovat, co všechno mohl schovat korzet, který tehdejší ženy doslova dusil, ale jisté je, že tato dáma rozhodně nebyla ani obézní, ani jen náznakem silná. Byla to zkrátka královna, jakou si Francie představovala - tedy alespoň na pohled.

Manželka krále Ludvíka XVI. si držela velmi štíhlou postavu i díky tomu (lépe snad řečeno i přesto), že milovala sladké a v jídle se příliš neomezovala. Základ byl podle všeho hlavně v rozvržení stravy, a tak každé ráno v královském paláci mohlo začínat vydatnou snídaní, složenou převážně ze sladkého pečiva. Koláčky, dorty a další dobroty si královna rozhodně nenechala ujít. Královští kuchaři tak měli co dělat už od noci, aby byla její výsost po probuzení spokojena. Zdá se to podivné? Ano, ale její postava tím zjevně nijak neutrpěla…

Jedla celý den

Pokud bychom se domnívali, že další hodiny pak strávila královna pohybem a půstem, aby mohla beze zbytku strávit a spálit ranní příděl kalorií, byli bychom na velkém omylu. Marie Antoinetta nenechala své tělo dlouho odpočívat - tedy co se jída týkalo. Prakticky po celý den uzobávala drobné sladkosti i slané pochoutky, k obědu pak byla často pečená drůbež, z níž měla královna nejraději kachnu, což také není zrovna dietní jídlo. Za určitý odpočinek od tučných a kalorických jídel bychom mohli považovat ryby a zvláště pak lososa, které se na královnině tabuli objevovaly také celkem často. Pohyb ale doslova nenáviděla, takže zprávy o nějakém sportování nebo alespoň dlouhých procházkách bychom hledali bez úspěchu.

Ani odpolední hodiny neznamenaly pro Marii Antoinettu nutně jakékoliv omezení v jídle. Znovu přicházely na řadu menší sousta, která ale v jejích ústech mizela poměrně často, a tak v součtu šlo o další vydatné jídlo. Konec mlsání pak nastal až s večeří, kterou představoval většinou jen masový vývar, po kterém už královna nic nejedla. To se ale patrně nevztahovalo na dny, kdy pořádala svoje pověstné večírky. Na nich samozřejmě jídlo chybět nesmělo, a že by se právě královna ničeho ani nedotkla není pravděpodobné.

Nešťastný konec francouzské královny

Přesto bychom mohli Marii Antoinettě její figuru závidět. Podle historiků neměla v pase ani 60 centimetrů. Jak bychom s takovým jídelníčkem asi dopadli my? Nicméně, krásná postava je jednou z mála věcí, které bychom mohli někdejší francouzské královně závidět. Lid ji nemiloval, považoval ji za rozhazovačnou bezstarostou ženu, které dával za vinu mnohé problémy dopadající na prostý lid. O ten se ani královna, ani král Ludvík skutečně příliš nezajímali, což zemi dovedlo až k Velké francouzské revoluci, která ukončila nejen vládu, ale i život královského páru. Krásná a rozmarná Marie Antoinetta byla 16. října roku 1793 ve věku pouhých 37 let popravena gilotinou.

Mohlo by vás zajímat

Marie