Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vymazat a vysypat formu na bábovku - rady pro začátečníky
Zdroj: Pixabay

Aby se upečená bábovka dobře vyklopila, potřebujeme ji vymazat a vysypat. U silikonových a nepřilnavých teflonových bábovek nám bohatě postačí olejový spray.

Jak správně vymazat a vysypat formu

Trošku složitější je to u keramických, plechových, skleněných a litinových forem. Ty se musí vymazat a vysypat důkladně. Nejlépe to uděláte rozehřátým (ne horkým) sádlem nebo 100% tukem, protože u nich lépe poznáte, jak se formu podařilo vymazat. Dalším vhodným tukem je kokosový olej. Nevhodným tukem je klasický olej (řepkový, slunečnicový), protože stéká ze stěn a máslo, protože obsahuje vodu a nepokryje formu stejnoměrně. Štětcem nebo mašlovačkou vymažeme pečlivě všechny záhyby formy včetně okraje a středního kužele. Můžete zkusit nalít větší množství tuku do formy a opatrně krouživým pohybem formy tuk po stěnách rozlít. Zbytek tuku vylijte zpět do nádoby na tuk.

Chcete moučník, který bude chutnat každému a bude skvěle vypadat? Sáhněte po receptu na bábovku, která je jednoduše geniální. Ingredience jen smícháte, vlijete do formy a upečete. Do těsta je možné… Podívejte se na všechny bábovky.

Pak vložte formu na chvíli do chladničky a až tuk ztuhne, potřete ještě případná vynechaná místa. Pak nechte formu ohřát na pokojovou teplotu a teprve vysypte, protože na hodně studený tuk se posypka špatně chytá.

Na vysypání se nejlépe osvědčila hrubá nebo polohrubá mouka, jemně přesátá strouhanka, kokosová moučka, strouhané ořechy apod.

Nasypte zvolenou posypku do formy a opět krouživým pohybem formy pokryjte všechny záhyby, okraj i střední kužel. Přebytečnou posypku vysypte.

Tím je forma připravena k naplnění. Formu plníme těstem do 2/3.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více