Čertovské kotlety: Maso naložené předem v oleji a koření zůstane báječně křehké, pálivá paprika dodá pikantní říz
9. 10. 2023 Vaření
Máte rádi pikantní jídlo? Připravte si čertovské kotlety ochucené spoustou sladké i pálivé papriky. Můžete si je přichystat jako rychlý oběd nebo večeři ve všední den, kdy není mnoho času.
Vepřová kotleta
Vepřové maso není nejzdravější, ale když si ho dáme občas a vybereme si ne moc tučné maso, není třeba se tím příliš trápit. Vepřová kotleta v oblíbenosti zaujímá přední příčky, a to hlavně pro svou kvalitu a pestré využití. Až na tukový okraj je většina masa libová. Vepřovou kotletu můžeme péct, dusit, smažit i grilovat. Ideální je vybrat kotletu s kostí. Když je u masa trochu tuku, bude díky němu chuťově zajímavější a šťavnatější.
Mohlo by vás zajímat
Tipy pro přípravu vepřové kotlety
Příprava kotlety je jednoduchá a hotová do dvaceti minut. Naklepanou kotletu nařízneme na třech místech, aby se nekroutila. Osolíme, opepříme a můžeme jít na tepelnou úpravu. Ještě lepší chuťový zážitek získáme odležením masa. Maso můžete naložit večer (do koření a oleje) a dát ho do lednice. Pikantní variantě sluší i naložení do pikantní hořčice, jako je dijonská.
Základem je výběr koření. Využijeme papriku. Hodí se sladká, ale pro pikantní verzi ji smícháme s pálivou, případně s troškou chilli papričky. Kotleta se po orestování a zatažení masa polévá vodou. Lepší je podlévat ji průběžně dle potřeby. Maso je hotové zhruba za 20 minut.
Rychlé ještě nutně nemusí znamenat odbyté. Pokud vás při přípravě oběda, večeře nebo moučníku pro návštěvu tlačí čas, nepropadejte panice. I pouhých 30 minut stačí k tomu, abyste vykouzlili…
Čertovské kotlety
Na čtyři porce si připravte: 4 vepřové kotlety, sůl, pepř, sladkou papriku, pálivou papriku, 1 šálek vody a sádlo.
Jak na to? Kotlety naklepejte, osolte je a opepřete. Připravte si pánvičku s trochou sádla. Rozehřejte ho a dejte do něj orestovat maso. Po třech minutách ho obraťte a posypte každý kousek masa asi lžičkou papriky. Otočte a orestujte i druhou stranu. Potom ho podlijte vodou, přiklopte a nechte dusit. Podlévejte postupně podle potřeby. Maso během dušení několikrát obraťte. Měkké bude asi za 20 minut.
Jako příloha výborně chutnají bramborové variace. Od kaše přes opečené brambory, hranolky, americké brambory až po vařené brambory. Doplnit je můžete třeba o zeleninovou oblohu nebo zeleninový salát.
Takhle zase vypadají plněné čertovy kotlety.
Náš tip: Pokud máte chuť na kotletu v jiné verzi, připravte si kotletu na smetaně podle tohoto videoreceptu
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vepřové plátky na uzeném bůčku a cibuli: Bůček dodá voňavou a lehce pikantní šťávu, kterou skvěle zahustí cibule
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Jak se starat o zeleninovou zahradu v červnu. Zaměříme se hlavně na zalévání a odplevelování
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12