8 nejznámějších a nejpoužívanějších pálivých paprik a co s nimi v kuchyni. Zkuste třeba tenhle dip!
14. 5. 2022 Historie a zajímavosti
Někteří lidé je vůbec nemusí, jiní jimi ochucují většinu pokrmů. Řeč je o chilli papričkách. Daří se jim v teplých oblastech, protože k růstu a rozvinutí pálivosti potřebují příjemné teplé klima.
Nejpálivější jsou semínka
Napadlo vás, že chilli papričky jsou vzdálenými příbuznými brambor, lilku nebo rajčat? Patří totiž do stejné botanické rodiny. Za pálivou chuť může kapsaicin, který zjednodušeně řečeno vede k uvolňování endorfinů. Pálivost můžeme snížit tím, že z paprikových lusků odstraníme bělavé žilky a semena, protože právě v nich je tato pálivá látka nejvíc koncentrována. A jaké pálivé papričky si milovníci pikantních jídel dopřávají?
Mohlo by vás zajímat
1. Jalapeños
Jalapeños jsou možná nejznámějšími pálivými papričkami v USA. Jsou hladké, zelené, lesklé a baculatě vypadající. Kdysi byly proslulé svou pálivostí, ačkoli vyšší poptávka po komerčních plodinách na výrobu sals a jalapeño poppers (lusky plněné sýrem) vedla k tomu, že se jalapeños vyšlechtily pro širší, „méně odvážnou“ konzumaci. Spousta jalapeños však stále silně pálí, a kdo má pochybnosti, jestli to snese, může si raději zvolit serrano chiles, které mají velmi podobnou, ale méně pálivou chuť. Jalapeños jsou obvykle zelené, výjimečně dozrávají i do červena. Když jalapeños dozrají do červené barvy, často se suší a udí a od tohoto okamžiku se nazývají chipotles.
2. Fresno
Fresno chiles jsou přibližně stejně velké jako jalapeños a podobají se těm krátkým a baculatým, s nimiž si je můžeme snadno splést – tedy dokud si nekousneme. Jsou totiž mnohem pálivější! Ochucují se jimi různé druhy salsy.
3. Serrano
Jsou leskle zelené, štíhlé a úzké a vypadjí jako trochu protáhlé jalapeños. Serrano mají bylinkovou až travnatou chuť; obvykle jsou však o něco pálivější než jalapeños. Skvěle se hodí do sals a do guacamole (ostrá avokádová pomazánka) a pro ty, kteří mají rádi ostrá jídla.
Mohlo by vás zajímat
4. Habanero
Habaneros jsou všeobecně známé jako nejpálivější chilli papričky. Jejich zaoblenému tvaru se někdy říká „lampionový“ a vyskytují se ve všech barvách – od zelené přes žlutou a zářivě oranžovou po červenou. Habaneros se pěstují především na mexickém poloostrově Yucatán, kde se hojně používají. Lidé, kteří mají rádi šokující pálivost, mohou habanero používat v chilli a marinádách; většině chuťových buněk připadá i malé množství habanero dost pálivé. Stojí však za to je vyhledat a vyzkoušet, protože mají úžasně voňavou chuť, která je výraznější než u jiných chilli papriček. Používají se do sals a salátů obsahujících tropické ovoce. Při jejich přípravě je lepší navléknout si gumové rukavice!
Mohlo by vás zajímat
5. Nové Mexiko
Tyto štíhlé a až 22 cm dlouhé chilli papriky jsou známé i jako anaheim chiles. Pokud pocházejí ze státu Nové Mexiko, říká se jim New Mexico Chiles. Jejich pálivost se velmi liší, ale většinou můžeme mluvit o pálivosti střední. Barevně jsou zelené nebo červené. Hodí se do sals a „přiostří“ sendviče a karbanátky.
Mohlo by vás zajímat
6. Poblano
Poměrně velké paprikové lusky (přibližně o velikosti dětské ruky), zvonovitého nebo dokonce srdcového tvaru jsou lesklé a mají tmavě zelenou barvu. Mají jedinečnou chuť a mírnou až vysokou ostrost, která se trochu ztrácí tepelnou úpravou. Když se poblanos nechají dozrát do červena a usuší se, říká se jim nich ancho chiles a používají se například do marinád pro barbecue.
Mohlo by vás zajímat
7. Bird's Eye
Tyto malinké jasně červené chilli papričky se běžně používají v kuchyni jihovýchodní Asie. Paprikové „miniatury“ však překvapí výrazně ostrou chutí.
Mohlo by vás zajímat
8. Aji Amarillo
Tyto kolem deseti centimetrů dlouhé žluté plody jsou nepostradatelné zejména pro peruánskou kuchyni. Kromě své slunečně žluté barvy přinášejí do pokrmů vynikající aroma. Čerstvé aji amarillos jsou mimo Jižní Ameriku k dostání jen zřídka, ale na latinskoamerických a jihoamerických trzích je lze koupit konzervované.
Mohlo by vás zajímat
Jednoduché guacamole
Pálivý dip či pomazánka přijde k chuti, když přijde návštěva, nebo jen tak u sledování televize. Budete potřebovat:
- 4 avokáda
- zralá
- 2 rajčata
- 1 cibule
- 3 čerstvé papričky jalapeños
- 2 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce čerstvého koriandru
- mořská sůl podle chuti
- citronová štáva podle chuti
- 1 balení nachos
Jak na to? Avokáda rozpulte a vyjměte pecku. Oloupejte je a dejte do mísy. Rozmačkejte je vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Rajčata nakrájejte na kostičky, cibuli a česnek nadrobno, z papriček odstraňte semena a nasekejte je najemno, koriandr nasekejte nahrubo. Vše přidejte k avokádu. Pokapejte citronem, osolte a dobře promíchejte. Ihned podávejte!
Zdroje informací:
kniha James Peterson: Co by měl vědět správný kuchař
thespruceeats.com 8 Varieties of Fresh Hot Chili Peppers
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Ostružiny se vyznačují krásnou barvou a příjemnou chutí. Zpracujeme je do lahodných moučníků a nepečených dezertů
Na zahradách se pěstují různé odrůdy, jejichž plody se liší velikostí a chutí. Populární jsou mimořádně úrodné beztrnné odrůdy. Důležité je keře… Číst více
Den čerstvých rajčat
Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více
Desatero rad na téma ostružiny: Černé ovoce z lesa a ze zahrad dozrává už na konci prázdnin
Ostružiny jsou nenáročnou rostlinou, která se nám za minimální péči odmění velkými sladkými plody. Ty dozrávají na konci léta a na začátku podzimu,… Číst více
Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?
Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když… Číst více
7 druhů drobného ovoce pro snadné zahradní pěstování. Jaké ovocné druhy vysadit na podzim do zahrady, abychom mohli brzy sklízet
Výhodou drobného ovoce je brzká a spolehlivá plodnost. Zaměříme se na odrůdy, kterým se v našich podmínkách daří a jejichž pěstování není náročné.… Číst více
Dokonale ozdobený pokrm přímo svádí k ochutnání. Vyzkoušejte motýlky z cherry rajčátek podle našeho videa
Populární ovoce našich zahrádek, které rádi pěstujeme i na balkonech, dává první plody už cca 8 týdnů po vysazení. Vyberte menší oválné kousky a… Číst více
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr
Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé… Číst více
Jak pasírovat drobné ovoce? Máme pro vás několik možností, jak si poradit s rybízem, malinami a ostružinami
Tato jednoduchá činnost nám může dát pořádně zabrat, pokud s ní nemáme žádné zkušenosti. Postupovat můžeme buď zcela jednoduše, s běžným vybavením,… Číst více
Jak udělat ředkvičkové pickles? Kvašená zelenina je blahodárná pro naše tělo
Mléčné kvašení je kvasný proces bez přístupu vzduchu, při kterém bakterie vyrábí z jednoduchých sacharidů kyselinu mléčnou. Pro svůj velký obsah… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
5 nejslavnějších pikantních jídel světa: Zvládnete sníst indické vindaloo nebo mexické chili con carne?
5 neoblíbenějších chilli omáček, po kterých vám bude hořet pusa, ale jídlu dodají říz!
Jak na chilli con carne: Texaské jídlo z masa, papriček a čokolády vás nadchne!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 6 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 7 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 10 hodinami