Hospodská gulášová polévka: Mleté hovězí dodá skvělou chuť, paprika zase barvu, důležitý fígl je ve správném osmažení cibule
9. 1. 2024 Domácnost
Gulášová polévka patří mezi polévky, které si dáváme i jako hlavní jídlo. Báječně zasytí a v mrazivých zimních dnech také skvěle prohřeje. Jak ji ale připravit, aby chutnala celé rodině?
Polévky v zimě
V zimě si rádi dáváme polévky, které pořádně prohřejí a zasytí. Právě takovým případem je i gulášová polévka. My se dnes podíváme na hospodskou, kterou jste si mohli (a stále můžete) dávat v bistru nebo hospodě. Její příprava je snadná a rychlá, takže polévku můžete mít velmi rychle na stole k obědu či večeři.
Mohlo by vás zajímat
Není gulášová polévka jako gulášová polévka
Obvykle se gulášová polévka neboli gulášovka připravuje je ze stejného podílu hovězího masa a cibule, z pořádné dávky mleté sladké papriky, česneku a kmínu. Dochutíme solí a pepřem a na zahuštění dáváme jíšku, rozvařenou bramboru nebo rozdrobený kus chleba.
V klasické gulášovce plavou kostky hovězího masa. Když ale připravujeme tu hospodskou, dáme do ní mleté hovězí, a pokud bude tučnější, není to vůbec na škodu.
Velmi důležitá je ale pořádná dávka sladké papriky a cibule. Cibuli na polévku neopékáme tolik jako na klasický guláš, ale necháme ji zabarvit do světle hněda. Měla by zůstat stále ještě měkká. Ideální je připravovat cibuli a maso na sádle.
Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…
Hospodská gulášová polévka
Na přípravu gulášové polévky si přichystejte: 300 g mletého hovězího masa, 1 velkou cibuli, 4 větší brambory, 2 lžíce sádla, 1 lžíci mleté červené papriky, mletý pepř, 2 stroužky česneku, 2 lžičky majoránky, sůl a 2 l vroucí vody.
Jak na to? Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na kostičky. Česnek oloupejte. Do kastrolu se silným dnem dejte sádlo, nechte ho rozehřát a přidejte cibuli. Osmažte ji do světle hněda. Přidejte papriku a mleté maso a osmahněte ho, dokud se nezačnou oddělovat kousky. Zalijte vroucí vodou. Přidejte brambory, polévku osolte a opepřete a vařte, dokud nebudou brambory měkké. Nakonec utřete nebo prolisujte česnek a přidejte ho do polévky, okořeňte majoránkou. Pokud máte raději hustší gulášovou polévku, můžete si ji zahustit třeba střídkou chlebu.
Náš tip: Připravte si gulášovou polévku s mletým masem podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak využít jednozrnku? Prastarý druh pšenice má měkká a lehce křupavá zrna, nahradí rýži v rizotu i těstoviny v polévce
Když se řekne pšenice, vybavíme si nejčastěji… Číst více
Kupované vafle můžete jíst rovnou nebo je ohřát, aby chutnaly jako čerstvě upečené
Pokud je máte rádi a jíte je často, zřejmě už dávno máte koupený vaflovač a připravujete své vlastní, ze spolehlivého těsta. Ale ti, kdo vafle jedí… Číst více
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Krásné počasí je každoročně spojeno s opékáním… Číst více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Udělat vynikající houskový knedlík není žádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Frankfurtská polévka s fazolemi: Důležitý je kvalitní párek a díky fazolím bude tradiční přesnídávková polévka ještě vydatnější
Není nad poctivý hospodský guláš. S vařením poradíme začátečníkům
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 15 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Polévka jako součást hlavního chodu i samostatné jídlo: Jaký druh máte nejraději?
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda