Rarášci s masem a zeleninou: Na efektní oběd ze zbytků stačí pár ingrediencí, maso je dobré pro plnější chuť předem naložit
16. 2. 2024 Vaření
Máte doma zbytky různých potravin? I z nich může vzniknout skvělé jídlo. Rarášci s masem a zeleninou jsou takovým případem, kdy ze směsi krůtího nebo kuřecího a mletého masa vytvoříte skutečnou dobrotu.
Co jsou rarášci
Slovo rarášek může mít různé významy, ale my samozřejmě máme na mysli jídlo. V tomto případě jsou rarášci většinou kousky kuřecího masa (může se jít i o krůtí), které je obalené v těstíčku a následně osmažené.
Těstíčko může být připraveno z různých ingrediencí a výsledek pak nabízí odlišné chutě. Aby byly chutě výraznější, většinou necháváme maso naložené v těstíčku alespoň tři hodiny.
Mohlo by vás zajímat
Co čeho naložit rarášky
Když chceme dodat masu výraznější a pikantnější chuť, můžeme využít třeba chilli omáčku, hodí se také sójové omáčky. Sójová omáčka je řídká tmavě hnědá slaná omáčka vyrobená z fermentovaných sójových bobů. Využijeme ji nejen k dochucení asijských pokrmů, ale také třeba do marinád. Jednou z ingrediencí v receptu je i indonéská sójová omáčka (ketjap manis), která je ale sladká díky palmovému cukru. Pokud ji nemáte doma, přidejte ke klasické sójovce trochu třtinového cukru.
Do směsi k nakládání můžeme přidat i bylinky, v tomto případě sáhneme po pažitce, dobrý je i silně aromatický libeček.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit rarášky s masem a zeleninou
Na přípravu budete potřebovat: 200 g krůtích prsou, 150 g mletého masa (směs), 1 celé vejce, 1 lžíci oleje, 3 lžíce sójové omáčky Indonesia, 3 lžíce sladké chilli omáčky, 3 lžíce obyčejné slané sójové omáčky, 4 lžíce solamylu, 4 lžíce zelených nasekaných bylinek (mix pažitka/libeček), košťál brokolice, 2 stroužky nadrceného česneku, 1 zelenou papriku, 1/2 červené masité papriky, 1/2 větší cibule, trochu mletého pepře a olej nebo sádlo na smažení.
Jak na to? Do misky rozklepněte vejce, přilejte olej, sojové omáčky, pepř, solamyl a česnek a umíchejte těstíčko. Košťál brokolice očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Dejte ho do menšího množství vařící vody na 3 minutky povařit. Papriky a cibuli očistěte nakrájejte nadrobno. Přidejte k brokolici ještě na 1 minutu povařit, odstavte, přeceďte a nechte odkapat.
Krůtí prso nakrájejte na jemné kousky a společně s mletým masem dejte do připraveného solamylového těstíčka. Přidejte spařenou a odkapanou zeleninu, mix čerstvých bylinek. Vše důkladně promíchejte a dejte alespoň na 3 hodiny do lednice odpočinout. Může takto zůstat i do druhého dne.
Připravte si pánev s tukem, který rozehřejte. Po uležení směs promíchejte, lžící tvořte menší placičky a dávejte je do horkého tuku. Smažte placičky na mírném plameni z každé strany zhruba po 4 minutách. Podávejte obložené čerstvou zeleninou, nebo jako hlavní chod s bramborovou kaší.
Náš tip: Připravte si zámecké kuřecí rarášky podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Jak používat libeček a připravit libečkové pesto. Oblíbená jídla, která dochutíme libečkem - polévky a bramborové či masové pokrmy
Existuje jednoduché, nepečené a zároveň chutné cukroví? Určitě ano! Vyzkoušejte s námi raw cukroví bez přidaného cukru
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 14 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Šťavnaté kuřecí řízečky, marinované v jogurtu a smažené v těstíčku, si zamilují malí i velcí
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda