Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak používat libeček a připravit libečkové pesto. Oblíbená jídla, která dochutíme libečkem - polévky a bramborové či masové pokrmy
Top recepty

Libeček se snadno pěstuje a hodí se do každé zahrady. Od jara ho můžeme sklízet a používat čerstvý. Můžeme ho sušit, mrazit, připravovat z něho libečkové pesto a polévkové koření. Náš článek představí oblíbené libečkové recepty.

Jak uložit libeček

I když libeček sklízíme od jara do podzimu, na jaře je nejchutnější a narůstá nejvíce. Přebytek libečku je nejjednodušší nakrájet nadrobno a uložit do mrazničky. Můžeme ho také usušit a po usušení uložit do sklenice se šroubovacím uzávěrem. Sklenici si označíme názvem. Dobře usušený libeček lze míchat s další sušenou zeleninou, případně i rozmixovat na jemný prášek. Využití je univerzální, ale vzhledem k výrazné chuti ho nedáváme do jídel příliš.

Jak připravit libečkové pesto 

Čerstvé omyté a osušené listy (bez stonků) rozmixujeme s dalšími surovinami podle zvoleného receptu (sůl, olej). Dobře promícháme a po chvíli směs plníme do skleniček, navrch nalijeme trošku oleje, skleničky uzavřeme a uložíme do chladna, nejlépe do ledničky. Odebíráme podle potřeby, když je potřeba něco dochutit. Využití je obdobné jako využití dalších pest, např. pesta z medvědího česneku.

Polévkové koření s libečkem

Libeček lékařský se lidově nazývá "maggi". Dodá výraznou a jedinečnou chuť polévkám, omáčkám, masům (dušeným, grilovaným, pečeným i zapékaným). Když nám vyroste na zahrádce, můžeme si z něho do zásoby připravit domácí polévkové koření - uvařený koncentrát uložíme do skleniček a podle potřeby používáme k dochucování polévek a dalších pokrmů.

Jak dochucovat polévky libečkem

Čerstvý libeček jednoduše nakrájíme nadrobno a přidáme do polévky v průběhu nebo ke konci vaření. Dá se použít i sušený nebo mražený libeček, případně libečkové pesto nebo libečkové polévkové "magi". Také můžeme čerstvý libeček před přidáním do polévky krátce rozmixovat - chuť polévky bude v tom případě jemná a příjemná. Používáme pouze listy, bez tuhých stonků.

Libeček patří mezi vytrvalé rostliny, které nepotřebují žádnou zvláštní péči a hodí se do každé zahrádky. Dobře se mu daří na osluněném stanovišti, při suchém počasí mu dopřejeme zálivku, ale nepřemokřujeme jeho okolí. Vybíhající květy odstraňujeme a zelenou nať libečku průběžně zpracováváme.
 

 

 

Tento tip je užitečný  (20x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Máma v kuchyni

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům