Pohlreichova svíčková: Zkusili jsme, jak chutná oblíbená omáčka v Café Imperial a jaké zvláštnosti si na hosty „Šéf“ připravil
22. 2. 2024 Rozhovory a reportáže
Zdeněk Pohlreich postupně přerostl svou profesní kategorii a z šéfkuchaře se stal veřejně známou osobností, chcete-li celebritou. S tím je ovšem spojena i větší kritika a sledování všeho, co děláte. Pro majitele Café Imperial je to tedy i přísnější metr na pokrmy, které v nejslavnější ze svých restaurací podává. Rozhodli jsme se proto vyzkoušet svíčkovou od slavného „Šéfa“.
Nelehký úkol
Jedna z nejpopulárnějších omáček u nás je opředena mnoha mýty o složitosti přípravy i ingrediencích, které do ní patří a bez nichž se nejedná o tu pravou verzi pokrmu.
Známá teze ovšem také praví, že „se svíčkovou je to jako s pravdou, každý má tu svoji“. Je proto velmi náročné se trefit do chuti zákazníka a naplnit jeho představu o tom, jak má omáčka z kořenové zeleniny a smetany „šmakovat“.
Mohlo by vás zajímat
Tak se ukažte
Kdo by ovšem měl takovou věc zvládnout bez jakéhokoliv zaváhání, než šéfkuchař, který dlouhá léta radil hostinským po celé zemi, jak mají vést své podniky? A protože to zajímalo i nás, rozhodli jsme se Pohlreichovu restauraci s českými jídly na menu navštívit a nechat se „ohromit“.
Vyřízení rezervace sice není nejpříjemnějším zážitkem, protože jsme si vybrali u zákazníků skutečně oblíbený podnik, najít rozumný termín vyžadovalo objednat si stůl téměř 14 dní předem, ale co.
Nabídka českých skvostů
Jak se ovšem později ukázalo, jednalo se o jediný trabl, který celá návštěva Café Imperial přinesla. U „Šéfa“ v restauraci totiž vše funguje jako na drátkách. Usazení, sundání kabátu i rychlá obsluha s jídelním lístkem u stolu zde patří k samozřejmostem, které ovšem potěší. Po výběru nápojů a polévky jsme se zaměřili na hlavní chody.
Kromě svíčkové si totiž můžete v Imperialu objednat třeba také kuřecí roládu s parmskou šunkou, špaldovým rizotem a růžičkovou kapustou za 379 korun, pečenou křepelku plněnou lanýžovou fáší s houbovým ragů a estragonem za 429 korun či kachní prso s višňovou omáčkou, jablky a šalotkou za 439 korun.
Kdo má raději českou klasiku, zvolí telecí řízek s bramborovou kaší za 475 korun nebo zajíce na smetaně s karlovarským knedlíkem za 395 korun. Mezi specialitami nesmí chybět ani Pohlreichova oblíbená telecí líčka na červeném víně za 449 korun či jehněčí kolínko v majoránce za 435 Kč.
Svíčková na dva způsoby
My jsme šli ovšem cíleně po hovězí svíčkové na smetaně s houskovým knedlíkem a brusinkami za 355 korun. A abychom neodbočovali z tématu, objednali jsme si také hovězí svíčkovou Wellington s omáčkou z červeného vína a glazírovanou zeleninou za 579 korun, navrch k tomu i bramborovou kaši, o níž Zdeněk Pohlreich tvrdí, že ji umí skvěle, porci za 110 Kč.
Při objednávce nás lehce překvapilo, že se obsluha zeptala, pro koho bude který z pokrmů. Pochopili jsme to záhy, když došlo na jejich servírování. To se totiž obešlo bez klasického doptávání, po tom, které jídlo patří jednomu nebo druhému hostu. Drobnost, která ovšem ve výsledku přidá další plusový bod k hodnocení.
Kde je šlehačka a citron?
Horké talíře, přesně tak, jak na ně šéf Café Imperial upozorňuje v oblíbených pořadech podle originálního formátu Gordona Ramsaye, skutečně splňují svůj účel. Když na nich navíc dostanete kvalitní pokrm v kvalitě, kterou Pohlreichova restaurace nabízí, je to opravdová radost.
Svíčková omáčka chutnala perfektně, vůbec na ní nechyběl obvyklý terčík z citronu, schovaný pod vrstvou šlehačky. Obojí totiž bylo krásně cítit ze samotné omáčky. Brusinky zákazník dostane v malé misce bokem, aby si je podle své chuti přidával tak, jak to má rád.
Když k tomu připočítáte prošpikovanou „originál“ rozsýpající se svíčkovou, je „zázrak“ dokonán. Nadýchaný knedlík nemá cenu zmiňovat, protože by se jednalo o další pochvalu celkově zdařilého jídla.
Bude stačit omáčka
Jeden moment ovšem opět dodá dojmu z konzumace velký bod navíc. „Dej jim tý omáčky hodně, to maj rádi,“ radí Pohlreich v jednom z dílů Ano šéfe!. Ví proč, sám to totiž dělá.
Když jste zhruba v polovině konzumace, což obsluha, průběžně se ptající, zda je vše v pořádku, registruje, přinese vám omáčník s horkou svíčkovou.
V ten moment dostanete až dětskou radost z toho, že nemusíte s tou skvělou omáčkou šetřit a můžete si v ní maso i knedlík pořádně namočit.
Víc než jen jídlo
Zážitek z jídla tak doplňují detaily, které z návštěvy Café Imperial dělají chvíle, na které dlouhou dobu nezapomenete a na Zdeňka Pohlreicha možná budete koukat trochu jiným pohledem. Z pro někoho „vulgárního chytráka“, který rozdává rozumy a sám vaří bůhvíjak, se stane člověk, který své profesi skutečně skvěle rozumí.
Ale abychom jeho restauraci pouze nechválili, zmíníme i pár drobností, které úplně neladí s radami, které slavný šéfkuchař předával svým méně zkušeným kolegům.
Prezentace masa, schovaného pod omáčko, je bohužel proti Pohlreichovým tipům jako „ukaž to maso, když si ho zaplatili“, slánka a pepřenka na stole zase odporuje jeho tezi „jídlo má přijít z kuchyně dochucené, to chcete, aby si ten host sám vařil?“.
Ani na jedno z toho si však po odchodu z Café Imperial nevzpomenete, převládat totiž bude hezký zážitek, který jste si z restaurace odnesli.
Jak to vypadá v Pohlreichově Café Imperial zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Svíčkovou můžete udělat i podle našeho videoreceptu, je snadná a skvělá:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatomartinské akce: Kam zajít na kaldoun, kam na husičkový guláš a kde mají nejlepší lokše?
Při příležitosti svátku svatého Martina se koná… Číst více
Ochutnejte mladé víno… Ten správný čas pro svatomartinské nastává 11. 11. v 11 hodin 11 minut
Když vinaři mohou ochutnat a zjistit, jak dopadla… Číst více
Svatomartinské víno 2022: Velký přehled, kde se od zítřka bude koštovat, za kolik letos pořídíte lahvinku a kde bude vypečená husa
Svátek svatého Martina netrpělivě očekávají nejen… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Svatý Martin
Svatý Martin bývá uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Tento svátek je spojen s hodováním a patří k němu velké… Číst více
Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Prvním krokem k dokonalé pečínce je výběr masa. Mladší a menší husy mají daleko křehčí a jemnější maso. Starší husa má naopak tužší maso a více tuku.… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Hostina na svatého Martina: Připravte si husí pečínku, svatomartinské rohlíčky nebo kaldoun!
Na svatého Martina nejlepší je husina, říká jedna… Číst více
9 nejlepších svatomartinských dobrot: Dáte si posvícenské koláčky nebo vinné rohlíčky?
I když byl svátek svatého Martina už ve čtvrtek,… Číst více
Třená mramorová bábovka podle Josefa Maršálka: Vláčný korpus a kombinace čokolády a kokosu dohromady chutnají božsky!
Dozlatova upečená a zasypaná cukrem je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Navštívili jsme novou cukrárnu Zdeňka Pohlreicha: Objednat si z Café Imperial Dolce můžete dorty a pečivo přes internet
Pohlreichova svíčková: Zkusili jsme, jak chutná oblíbená omáčka v Café Imperial a jaké zvláštnosti si na hosty „Šéf“ připravil
Café Imperial je třicátou nejlegendárnější restaurací na světě: Vyzkoušeli jsme oslavovanou Pohlreichovu kulajdu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 22 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Na Matějskou jen s plnou peněženkou: Cukrová vata za 250 Kč, smažák za 185 Kč a perníkové srdce stojí 450 Kč
Frgály z tortilly od Andrey z Pardubicka dobyly internet: Chutnají jako ty pravé, navíc je můžete mlsat i při dietě
Palačinky podle receptu Zdeňka Pohlreicha: Jemné a krásně vláčné, dochucené marmeládou a pocukrované chutnají skvěle