Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdeněk Pohlreich je respektovaným šéfkuchařem i restauratérem. Díky pořadu Ano, šéfe! se navíc dostal do povědomí veřejnosti, a to nejen té odborné. Renomovaný online průvodce Taste Atlas dokonce ocenil Pohlreichovo Café Imperial jako 30. nejlegendárnější restauraci na světě. Vyrazili jsme proto zjistit, co je na ní tak unikátního.

Kulajda jako trumf

Žebříček nejlegendárnějších restaurací na světě vydal Taste Atlas na konci minulého roku. Vítězem se stalo Café de Tacuba v Mexico City, stříbro si vysloužila Trattoria Vecchia Roma v Římě a bronz Warung Mak Beng v Sanuru, tedy na Bali. Skvělá zpráva ovšem je, že v první padesátce má svého zástupce i Česká republika. Je jím restaurace Café Imperial, která hodnotící zaujala především svou kulajdou.

Je ovšem typicky česká polévka skutečně tak skvělá, stejně jako i podnik Zdeňka Pohlreicha, obávaného kritika špatných restaurací? Rozhodli jsme se, že to vyzkoušíme na vlastní „kůži“ a do vyhlášeného Imperialu jsme vyrazili na ochutnávku.

Rezervace není snadná

Předně je třeba upozornit na to, že udělat si rezervaci do Pohlreichovy restaurace v Praze Na Poříčí není nic jednoduchého. Ne, že by rezervační systém byl složitou záležitostí, ale problém je s termíny. Pokud totiž chcete do Café Imperial zajít s jistotou volného místa, musíte se rozhodnout třeba 14 dní dopředu. Jinak budete muset vybírat z časů, které nejsou úplně fajn, pokud chcete zajít třeba na večeři.

Kdo by si myslel, že rezervace jsou na webu vytvořeny „na oko“, aby se zdálo, že je v restauraci stále plno, je vyveden z omylu hned při příchodu. My jsme přišli do restaurace v neděli v 15:15 a přesně, jak hlásil systém, bylo plno. Možná nervozita z toho, zda nebude podnik až moc „nóbl“ pro obyčejného zákazníka, každého přejde už v momentě, kdy vás jeden z číšníků uvede k vašemu stolu, pomůže vám z kabátů, které odnese do šatny. Není to totiž nijak strojené, ale úplně automatické.

Atmosféra prostoru i jídla

V momentě, kdy jsme usedli ke stolu na nás poprvé dýchlo kouzlo tohoto jedinečného prostoru. V televizních pořadech studeně vypadající místo je ve skutečnosti naopak velmi příjemné a útulné. Dobrý pocit navíc umocňuje obsluha, která funguje na jedničku.

Po objednávce pití, konkrétně tři deci místní oranžády za 109 Kč a Matcha mango Ice tea, také za 109 korun, z nichž obě chutnaly skvěle, došlo na to, proč jsme přišli, tedy na kulajdu. Než se k nám dostala, měli jsme ještě možnost ochutnat salámovo-sýrovou pomazánku s domácím chlebem, vyráběným v Café Imperial Dolce, nové cukrárně a pekárně, přidružené k Pohlreichově restauraci. Bylo překvapením, jak taková drobnost, jako je pečivo s pomazánkou, dokáže potěšit chuťové buňky.

Kulajda a ztracené vejce

Pak už došlo na to hlavní, na polévku, která pomohla z Imperialu udělat 30. nejlegendárnější restauraci na světě. A musí se nechat, že právem. Zdejší kulajda, za kterou dáte 148 korun, totiž skutečně stojí za ochutnání a následnou pochvalu. Nechybí v ní totiž nic, co by tato poctivá polévka měla nabídnout.

Houby, kopr, brambory, smetana a vejce. Vše perfektně vychucené, tak akorát kyselé. Navíc, pokud si ztracené vejce necháte vytéct do polévky, narazíte na úplně novou dimenzi chutí, jakou doma zvládnete vytvořit pouze pokud máte větší zkušenost s vařením. Jediným kazem je sice krásná, ale trochu nepraktická miska, která vám nedovolí si polévku vychutnat do posledního sousta, což je velká škoda.

Funguje „Šéf“ jako v televizi?

Člověk se v restauraci Zdeňka Pohlreicha neubrání onomu pocitu, že musí sledovat, zda je všechno tak, jak „Šéf“ radil ostatním restauratérům v televizi. Nakonec zjistí, že tomu tak je a vlastně by to mělo být samozřejmé ve všech lepších restauracích, nebo těch, které si na ně hrají.

Na jakoukoliv poznámku, kterou Pohlreich v Ano, šéfe! pronesl, si vzpomenete, a uvidíte, jak to slavný šéfkuchař myslel. Tady totiž funguje dobře promazaný stroj, který plní příkazy člověka, který očividně ví, o čem mluví. Jen ta slánka a pepřenka na stole byly překvapením, ale patrně se nějaké standardy od dob natáčení sledovaného televizního pořadu změnily.

Jak to vypadá v Café Imperial, zjistíte v naší fotogalerii:

Zdroj informací: 

tasteatlas.com - Most Legendary Restaurants

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více