Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šéfkuchař Vráťa z Dock House radí, jak na dokonalou svíčkovou: Cibuli opečte hodně dohněda, pak bude chuť skvělá
Zdroj: Se souhlasem Dock House

Pražská restaurace Dock House zabodovala ve 4. díle Pohlreichova souboje restaurací a dostala se až do semifinále. Byli jsme se tam podívat a nechali si od šéfkuchaře Vráti říct, jak dělá svoji vyhlášenou svíčkovou s karlovarským knedlíkem. Inspirujte se!

Nejlepší steaky a vlastní zrárna

Jak už jsme psali v našem předchozím článku, Dock House se pyšní tím, že má široko daleko nejlepší steaky. Špičkové hovězí maso, dovezené z Ameriky, si zde sami nechávají zrát, dle druhu zhruba 20-40 dní. Díky tomuto procesu maso zkřehne, je jemnější a má plnou, výraznou chuť. Steaky zde připravené jsou tedy jako "zákusek". A podobně lahodná je i svíčková omáčka od šéfkuchaře Vráti, který se s námi podělil o recept.  

Recept na svíčkovou od šéfkuchaře

Přesné poměry surovin Vráťa z hlavy nevěděl, ale zato přesný postup ano. Co je podle něj potřeba udělat, aby byla svíčková "jak víno"? 

  1. Vezměte si hovězí loupanou plec a v rozehřáté pánvi ji zprudka osmahněte ze všech stran, neboli "zatáhněte". Maso vyjměte. 
  2. Do výpeku přidejte na kostičky nakrájený špek a nadrobno nakrájenou cibuli a opečte hodně dotmava. 
  3. Přidejte mrkev a celer, také nakrájené na kostičky, a cukr a divoké koření (bobkový list, nové koření a pepř). Jakmile začne cukr karamelizovat, přidejte lžíci plnotučné hořčice a trochu octa. Přidejte zpět maso, zalijte vývarem a duste pod poklicí asi 3 hodiny. 
  4. Poté maso vyjměte, koření odstraňte a omáčku rozmixujte a propasírujte. Ničím nezahušťujte! Přidejte 31% smetanu a máslo, dochuťte solí, octem a citronem. Výsledná chuť omáčky musí být sladko-slano-kyselá ve stejném poměru. 
  5. Podávejte s karlovarským knedlíkem, kolečkem citronu, masem a brusinkami. V Dock House ke svíčkové servírují ještě vlastní citronový olej.

Náš tip: Karlovarský knedlík k omáčce si připravte podle našeho video receptu: 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více