Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Zdroj: zdroj: Pixabay, RitaE

Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo bruselské zelí. Právě v okolí belgického Bruselu se totiž začala v 19. století pěstovat.

Miluje mráz

Malé světle zelené, tmavě zelená i načervenalé hlávky – přesnější by bylo „hlavičky“– si postupně našly cestu i do českých pokrmů. Není divu, jsou zásobárnou důležitých vitaminů C, B₁, B₂, B₆, niacinu a kyseliny listové. Kromě minerálů draslíku, hořčíku, zinku a železa obsahuje růžičková kapusta velké množství bílkovin. Jde o typicky zimní zeleninu, nenáročnou na pěstování a odolnou vůči mrazu. Růžičková kapusta dokonce potřebuje svou „dávku“ mrazu, aby se v ní obsažený škrob přeměnil v cukr a byla tak stravitelnější. Mrazivé počasí napomáhá i k většímu aroma.

V ledničce nevydrží

V chladničce však překvapivě dlouho čerstvá nevydrží, křehké růžičky po třech dnech uvadnou. Lepší je očištěné kapustičky zmrazit. Magazín webu kuechentipps. de radí zeleninu blanšírovat 3 minuty v osolené vroucí vodě, poté opláchnout v ledové a nechat okapat v cedníku. Následně lze růžičky zmrazit na tácku nebo velkém talíři a teprve poté je vložit do nádoby nebo mrazicího sáčku. Takto zmrazené růžičky můžete později odebírat jednotlivě. Když takto zmrazenou kapustu vyndáte z mrazáku a okamžitě vložíte do vroucí vody nebo vývaru, po 10 až 12 minutách je připravená ke konzumaci.

Příloha k masu i sytá polévka

Syrová růžičková kapusta moc dobře nechutná, zato dušená v páře je výbornou přílohou k masu. Opečená na hnědém másle se strouhankou nebo se sýrovou omáčkou, se může servírovat jako hlavní chod. Růžičková kapusta je vynikající ve vydatných polévkách nebo polévkových krémech se smetanou. Skvěle se hodí i do nákypů. Jedním ze způsobů, jak růžičkovou kapustu připravit, je pomalé smažení v rozpáleném tuku. Stačí růžičky rozkrojit napůl, vložit je do rozpáleného tuku a dusit je asi 20 minut na mírném ohni. Růžičková kapusta nechutná dobře s rostlinnými oleji, jako je slunečnicový nebo olivový olej. Zato pečená na přepuštěném másle nebo husím sádle se stává lahůdkou.

Vaření v páře jí sluší

Růžičkovou kapustu je třeba předem pečlivě očistit. Můžete počítat dokonce až s pětinou odpadu. Odřízněte všechny zvadlé listy a stonek. Stejně jako u brokolice ji lze na dně příčně naříznout, aby se růžičky rovnoměrněji uvařily. Chcete-li spařit kilogram růžičkové kapusty, rozpusťte v hrnci jednu lžíci osoleného másla a přidejte očištěné a okapané růžičky. Zeleninu vařte v páře pod pokličkou asi 15 minut. Pokud nechcete použít tuk, vařte ji stejnou dobu v páře ve 150 ml mírně osolené vody. Kapusta bude sladší, pokud do tekutiny přidáte během vaření špetku cukru. A jak kapustičky upéct? Růžičkovou kapustu lze také použít k přípravě různých zapékaných pokrmů. Před pečením je však třeba očištěné růžičky přikrýt a vařit v mírně osolené vodě asi 8 až 10 minut.

Solit až nakonec, koření jen málo

Existuje jednoduché pravidlo: růžičkovou kapustu je lepší solit až po uvaření, pak ztrácí méně barvy. Jinak rychle zešedne. Typickým kořením pro růžičkovou kapustu je muškátový oříšek, nejlépe čerstvě nastrouhaný. K růžičkám se ale hodí i tymián. Italové ji milují se strouhaným parmazánem a tymiánem a v Belgii se růžičková kapusta podává s majoránkou. Snese ale i trochu kyselou chuť, například v podobě pár kapek citronové šťávy nebo kapky bílého vína. Tip na kapustový nákyp: Růžičkovou kapustu a kousky brambor, které byly také 10 minut předvařené, navrstvěte s vařenou šunkou do zapékací misky a pečte se směsí mléka, smetany a sýra v troubě při 200 °C asi 20 minut.

Recepty k tomuto článku