Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Olomoucká restaurace Long Story Short se stala prvním účastníkem finále televizní kuchařské show Pohlreichův souboj restaurací. V cestě za titulem si poradila s podnikem Dejvická 34, nabízejícím klasický italský koncept. Pro server TopRecepty moravský podnik, prezentující moderní českou kuchyni, odtajnil recept na lahodný telecí řízek s bramborovým salátem.

Vídeňský telecí řízek

Oblíbené jídlo, které je pro mnoho rodin symbolem slavnostního oběda. Smažený řízek, doplněný nejpopulárnějším salátem u nás, tedy bramborovým salátem. Většina lidí ovšem na přípravu preferuje kuřecí a vepřové maso, málokdo si troufne na řízek telecí. Jak ovšem upozorňují kuchaři z Long Story Short, není čeho se bát.

Pojďte si s námi dnes připravit vídeňskou klasiku tak, jak si ji "vymazlili" v moravské restauraci. Dokonale šťavnatý řízek zde doplňuje trošku netradiční, ale lahodný bramborový salát s medvědím česnekem.

Bramborový salát

Na 4 porce bramborového salátu, který boduje na menu olomoucké restaurace, budete potřebovat tyto suroviny:

Jak na to?

  1. Čerstvé ředkvičky nakrájejte na čtvrtiny. Medvědí česnek nasekejte najemno. Nakládanou cibuli překrájejte nahrubo. Dobře očištěné brambory uvařte ve slupce v lehce osolené vodě. Ještě horké nakrájejte na 2 až 3 kusy podle velikosti (v případě klasických brambor na asi 1 cm široké plátky).
  2. Brambory, ředkvičky, hrubozrnnou hořčici, vinný ocet, nakládanou cibuli, sůl a pepř smíchejte a vložte do hrnce (mísy) a zalijte horkým (ne vařícím) zeleninovým vývarem a opatrně promíchejte. Brambory do tekutiny uvolní škrob a vše se krásně propojí. Po vychladnuti přidejte medvědí česnek.

Telecí řízky

Když máte salát dobře uleželý, můžete se pustit do řízků. Na jejich přípravu si připravte

Jak na to?

  1. Telecí kýtu odblaňte a nakrájejte na osm stejných plátků (na každou porci se počítá se dvěma). Řízky naklepejte, osolte a opepřete.
  2. Čtyři vejce rozšlehejte, ale jen velmi jemně, pouze pár pohyby vidličkou. Jednotlivé řízky obalujte v klasickém pořadí – hladká mouka, vejce, strouhanka.
  3. Na pánvi si rozehřejte olej na zhruba 175 stupňů a přidejte přepuštěné máslo. Dodává mnohem lepší výslednou chuť, ale můžete se obejít i bez něj. Smažte dozlatova. Měsíčky citronu položte na talíř, aby si každý mohl dochutit dle potřeby, brusinky servírujte ve zvláštní misce,“ říká sous chef Long Story Short Vladimír Bula a přeje za celý tým z olomoucké restaurace dobrou chuť.

Náš tip: Před servírováním necháme řízky odležet na kuchyňské papírové utěrce, pustí tak přebytečný tuk. Na talíři přidáme na každou porci plátek másla.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více