Žampionové bramboráky: Netradiční varianta české klasiky překvapí jemnou chutí. Houby je ale třeba předem upravit
27. 2. 2024 Vaření
Dostali jste chuť na trochu pozměněné bramboráky? Co třeba houbové, které dodají pokrmu trochu jinou vůni? A nemusí to být rovnou hříbky. Když nemáte k dispozici jiné houby, jsou dobrou volbou i žampiony.
Nejlepší bramboráky
Bramboráky patří mezi naše tradiční jídla. Různé oblasti pro ně mívají někdy i hodně zajímavé názvy, jako třeba cmunda, bandorák, kocour, kramflek, a můžeme najít i řadu dalších. Někdy se liší i obsaženými surovinami.
Někde se přidává cibule, jinde je to uzené maso a zelí. Základem ale bývají brambory varného typu C nebo B. Nastrouhané a vymačkané brambory pak kombinujeme s vejcem, moukou a kořením v podobě majoránky, pepře, kmínu, většinou nechybí ani česnek.
Každý ocení jinou variantu. Někdo má rád pořádně křupavé. Ideálně by měly být připravené na sádle, křupavosti pomůže strouhanka.
Mohlo by vás zajímat
Bramboráky s houbami
Bramboráky připravujeme v nejrůznějších variantách, a tak není divu, že se někdy objevují i ty houbové. Možná máme ještě ve sklenici usušené houby z lesa. Pak je rozdrobíme, namočíme a tepelně upravíme.
Když ale nemáme hřibovité houby, tak dobře poslouží i žampiony. Ty nastrouháme nebo nasekáme najemno, a pak je vydusíme. Zbavíme se tak vody, která by vadila při smažení.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Žampionové bramboráky
Na přípravu budete potřebovat: 8 středních brambor, 2 větší žampiony (nebo 4 menší), širší plátek špeku (asi 1 cm), špetku mletého kmínu, majoránku, pepř, sůl, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 4 lžíce hladké mouky na zahuštění a olej/sádlo na smažení.
Jak na to? Nejprve nastrouhejte žampiony na jemném struhadle. Špek nakrájejte na kostičky, dejte ho do pánve, nechte ho rozškvařit, přidejte žampiony a duste, aby se vypařila voda. Přidejte kmín.
Připravte si bramborákové těsto tak, že nastrouháte brambory. Nechte je chvilinku odstát, vymačkejte z nich vodu. Přidejte oloupaný a prolisovaný česnek, k tomu rozklepněte vejce, směs osolte, opepřete, přidejte majoránku a podušené houby i se špekem. Vše zahustěte moukou.
Rozpalte pánev s tukem. Nabírejte těsto a na pánvi z něj udělejte tenčí placičku. Osmažte z obou stran a hotové dávejte na ubrousek. K houbovým bramborákům se hodí zeleninové saláty, čerstvá zelenina, zelí.
Náš tip: Připravte si křupavé bramboráky podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 58 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Pro žampiony nemusíme chodit do lesa, ale stačí vyrazit na nákup. Možná řešíme dilema - loupat či neloupat jejich hlavičky?
Bramboráky s kysaným zelím v těstě: Zelí bramboráky odlehčí, dodá jim nakyslou chuť a díky němu jsou i šťavnatější