Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak dlouhou tepelnou úpravu potřebují žampiony? Výborně chutnají dušené, smažené nebo vařené
Zdroj: Top recepty

Žampiony jsou skvělou volbou v situaci, kdy potřebujeme mít rychle uvařeno. Velmi rychlá je jejich příprava před tepelnou úpravou i samotné vaření nebo dušení. Pokud k nim ovšem nezvolíme další suroviny, které jsou na tepelnou úpravu časově náročné.

Žampiony nejprve rychle připravíme, ale žádné velké čištění není potřeba - stačí odstranit případné nečistoty, houby opláchnout, osušit a hned se můžeme pustit do vaření. Receptů, do kterých se hodí, je velké množství. 

Jak tepelně upravit žampiony

Žampiony můžeme vařit, smažit, plnit a zapékat. Dají se obalovat v trojobalu nebo těstíčku a smažit jako řízky. Výborně chutnají na pizze. Přidáváme je do polévek a zvlášť oblíbené jsou výborné houbové omáčky, které často podáváme s bramborami, těstovinami nebo s knedlíkem. Žampiony se velmi dobře hodí pod maso - např. hovězí na žampionech

Jak dlouho žampiony vařit

Žampionům stačí pouze krátká tepelná úprava, ať už je zrovna vaříme nebo dusíme. Obvykle je dostatečných 3–5 minut, nejvýše 10 minut.  Při krátké tepelné úpravě si žampiony ponechají výbornou chuť a šťavnatost, zároveň je zbytečně nevysoušíme. 

Když jsou ale žampiony součástí jídel, která potřebují delší tepelnou úpravu, vaříme je tak dlouho, jak vyžaduje recept - např. vepřové plátky na žampionech. Delší tepelná úprava jim nevadí, budou chutnat výborně a ponechají si pevnou konzistenci.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky