Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křupavé bramboráky: Ke křupavosti pomůže nahradit mouku jinou ingrediencí a placky pak smažit na rozpáleném sádle
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Dozlatova opečené krásně křupavé bramboráky, to jsou jedny z pokladů české kuchyně. Bez této klasiky se čas od času obejde jen málokterá domácnost. Jejich příprava se však skoro všude trochu liší.

Co patří do bramboráku

Bramboráky patří mezi naše oblíbená tradiční jídla z brambor. Mají spoustu krajových odlišností, pokud jde o ingredience i chutě. Základem bramboráku bývají strouhané brambory (nahrubo, najemno nebo půl na půl), česnek, majoránka a sůl.

Jak se připravuje bramborák

Nastrouhané brambory se v některých receptech nechávají vykapat a tekutina se vymačkává a slévá. Ke křupavosti přispívá nastrouhání nahrubo. V některých receptech se můžete dočíst, že je nutné zajít brambory trochou horkého mléka, aby si uchovaly hezkou barvu. Někdy se přidává na zahuštění mouka. Aby byl bramborák hezky křupavý, můžeme vyměnit mouku za strouhanku. 

Pak už přidáme jen vajíčka, majoránku, utřený česnek a sůl. V některých variantách nechybí pepř, mletý kmín. Těsto pořádně promícháme, aby byly chutě rovnoměrně rozložené. Ideální je upéct nejprve zkušební bramborák a potom případně dochutíme. Tato bramborová placka totiž pojme relativně hodně koření i česneku. Řídíme se ale vlastními chutěmi.

Zmíněné obměny bramboráku obsahují třeba cibuli, někdy zase nakrájený špek nebo anglickou slaninu. V bramborácích bývá někdy i zelí, jindy sýr. 

Jak připravit bramborák

Bramborák jde sice péct v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem, ale chuťově je pak jiný. Krásně křupavou texturu získá během smažení ve vrstvě oleje nebo lépe na sádle. Přebytečný tuk po osmažení odsaje ubrousek nebo papírová utěrka. 

Než budeme nabírat nové těsto, vždy směs pořádně promícháme, některé části mají tendenci se usazovat, a pak by chuť i textura byly pokaždé jiné. 

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Jak připravit křupavé bramboráky

Na čtyři porce budete potřebovat: 6-8 brambor, 2 vejce, sůl, česnek, majoránku, strouhanku a olej/sádlo na smažení.

Jak na to? Brambory oloupejte, omyjte a nastrouhejte je do mísy. Očistěte a rozdrťte také česnek. Přidejte ho do mísy, stejně jako rozklepnutá vejce, sůl a majoránku podle chuti. Důkladně zamíchejte, aby byla chuť rovnoměrná. Místo mouky přidejte trochu strouhanky, aby těsto nebylo moc tekuté. Nesmí ale být ani příliš husté. Po promíchání smažte na rozpáleném oleji dozlatova a pak odkládejte na ubrousek, aby okapal tuk. Nejkřupavější bramboráky jsou po usmažení.

Náš tip: Připravte si křupavé bramboráky podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více